KKTC’de 200 diyaliz, 400 Kronik Böbrek Hastası Var

ads ads ads ads
10/03/2014

ads
KKTC’de 200 diyaliz, 400 Kronik Böbrek Hastası Var

Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Zerrin Akalın, böbrek hastalarının umudunun organ nakli olduğuna dikkat çekerek, organ nakli yasasının bir an önce Meclis’ten, tüzüğün de Bakanlar Kurulu’ndan geçmesini istediklerini söyledi.

Akalın, 13 Mart Dünya Böbrek Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, ülkede organ naklinin yapılamadığını, kendi imkanları ile organ bulan hastaların Türkiye’de nakil yaptırabildiklerini, ancak bunun canlı insanlardan olan nakiller olduğunu anlattı.

Dünyada artık nakillerin yüzde 75 oranında kadavradan yapıldığını söyleyen Akalın, ülkede organ nakli ameliyatlarını yapabilecek kapasitede hekimlerin olduğunu, Dr. Burhan Nalbatoğlu Devlet Hastanesi’ne birkaç ilave alet ve personel eğitimi ile bunun gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Akalın, ülkede 200 civarında diyaliz, 400 civarında da takip edilen kronik böbrek hastası olduğuna işaret ederek, bu hastalara tek nefroloji uzmanı doktorun yetişmeye çalıştığını kaydetti.

Yetersiz diyaliz hemşire sayısı nedeniyle bu hemşirelerin çalışma saatlerinin de çok uzun olduğuna dikkat çeken Akalın, hemodiyaliz hastalarının 3 vardiya şeklinde diyalize girdiklerini, her diyaliz hastasının ise haftada 3-4 saat diyaliz makinesine bağlı olarak yaşamlarını sürdürdüğünü söyledi.

Gece saat 21.00’de diyalizden çıkan bir hastanın tek başına araba kullanıp eve gitmesinin çok büyük risk taşıdığını da dikkat çeken Akalın, bu nedenle en az 7 diyaliz makinesi daha alınarak, diyaliz hemşire ve doktor sayısının arttırılması, iki vardiya hemodiyaliz seansı yapılmasının hem hasta hem de çalışan açısından gerekli olduğunu vurguladı.

Sıkıntılarını yetkililere aktardıklarını söyleyen Akalın, hastaların bir diğer önemli sorununun da ulaşım konusunun olduğunu, ulaşımın Sağlık Bakanlığı tarafından sağlanmasını yetkililerden talep ettiklerini belirtti.

Akalın, Dünya Böbrek Günü nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenlediklerini de belirtti.

Buna göre bugün Lefkoşa, yarın Mağusa Diyaliz Merkezi ziyaret edilecek. Perşembe günü saat 09.00 Lefkoşa Merti Otel’de Organ Nakli Sempozyumu yapılacak. Cumartesi saat 15.00’de Pronto Kavşağı’ndan Bakanlıklar ışıklarına “Farkındalık Yürüyüşü” düzenlenecek. 21 Mart Cuma günü saat 20.30’da da Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi Salonu’nda Lefkoşa Türk Belediyesi Orkestrası eşliğinde Ayşegül Zaim konser verecek. 

10/03/2014 16:12
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: böbrek haftası, bbrek hastası, organ nakli sempozyumu
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.