Korkunç geçmişe sahip cennet ada!

ads ads ads ads
29/05/2017
HK

ads
Korkunç geçmişe sahip cennet ada!

Tarutao Adası, Tayland'ın en mavi sularına, en beyaz kumlarına ve en yeşil doğasına sahip adalarından biri. Ancak Tarutao Adası'nın korkunç ve trajik bir geçmişi var. Peki Tarutao Adası'nın altında yatan o korkunç neden ne? İşte Tarutao Adası'nın korkunç geçmişi...

Tarutao Adası, boş plajları, yeşil ormanları ve yaban hayatıyla Güneydoğu Asya'nın son gerçek cennetlerinden biri. Ancak Tayland'ın güneyinde yer alan ve Andaman Denizi ile kaplı olan bu ada güzelliğinden daha çok şaşırtan geçmişiyle bilinir.

Korkunç geçmişe sahip cennet ada

Tayland'ın Ko Tarutao Deniz Milli Parkı, ülkedeki en güzel adalardan bazılarını oluşturuyor. Bu adaların birçoğu devlet tarafından korumaya alınarak korunuyor. Bu yüzden insanlar o adalarda rahatlıkla tatil yapabiliyor. Ancak Tarutao Adası o adalardan biri değil.  Ko Tarutao Deniz Milli Parkı'nın en büyük adası olmasına rağmen. Üstelik zümrüt koyları ve yeşil tropik bir ormana sahipken.

Korkunç geçmişe sahip cennet ada

Tarutao Adası mükemmel bir coğrafyaya sahip olsa da her zaman güzelliklerle ilişkilendirilemez. Tayland Düzenleme Daireleri isimli kurum 1930 yıllarının sonuna doğru ülkedeki tüm adaları Bangkok hapishanelerinde yaşanan aşırı yoğunluğu gidermek için bir araştırmaya girişti.

Korkunç geçmişe sahip cennet ada

Araştırmanın sonucunda Tarutao Adası'nda karar kılındı. Tarutao Adası'nın tüm bölgelere olan uzaklığı içeride tutulmak istenen suçluların kaçışını engellediği için burası seçildi.

Korkunç geçmişe sahip cennet ada

1939 yılına gelindiğinde adada binlerce ağır cezaya çarptırılmış suçlu ve siyasi tutsak bulunuyordu. Ormana dağıtılan küçük kulübelerde yaşayan suçluların parmaklıkları etraflarını saran okyanus oldu. Sanki bir tatil hayatı yaşıyormuş gibi cezalarını çeken suçlular hallerinden memnun muydu bilinemez.

Korkunç geçmişe sahip cennet ada

İkinci Dünya Savaşı sırasında Japonya, Tayland Devleti'ne bir saldırıda bulundu. Bölgeyi istila eden Japonlar üretim kaynaklarını tüketti. 1941 yılında ise Tarutao Adası'nda bulunan suçlulara anakaradan yiyecek, içecek ve sağlık yardımı gelmedi. Suçlular hayatta kalma amacıyla korsanlığa yöneldi.

Korkunç geçmişe sahip cennet ada

Suçlular Malezya yakınındaki Penang'da mal taşıyan gemilere, sonrasında ise bir İngiliz kolonisine saldırı düzenledi. Durum git gide kötüleşti. Ancak bu konuyla ilgili bir çözüme gidildi.

Korkunç geçmişe sahip cennet ada

1946 yılında İngiliz askerleri Tayland hükümeti ile birlikte çalışarak bölgede bulunan suçluları tahliye etti. O günden sonra adaya 1974 yılına kadar hiçkimse uğramadı. Sonraları ada hükümet tarafından turistlik bir yer haline getirilmeye çalışıldı. Bölgeye asfalt yol yapıldı ve turitlerin rahatlıkla gezebilmesi için bisiklet imkanı sağlandı.

Korkunç geçmişe sahip cennet ada

Aynı zamanda adanın tarihini anlatan küçük bir müze ve ziyaretçi merkezi inşa edildi. Bunlara rağmen adanın kalan büyük bir kısmına hala kimse gitmedi.

Korkunç geçmişe sahip cennet ada

Şu anda ise adayı ziyaret etmek isteyen ziyaretçileri devlet ücretsiz konaklama seçeneği sunduğu için bölgede sıklıkla görebilirsiniz.

Korkunç geçmişe sahip cennet ada
 

Kaynak: BBC-Travel

Kaynak: Çeviri: Emirhan Başalan

29/05/2017 14:30
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Tarutao Adası, Tayland
MANŞETLER

HK TATİL

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.