Koronavirüs ile kan grupları arasında ilişki nedir?

ABD’de yapılan yeni bir çalışmada, Covid-19’a karşı en savunmasız insanlar arasında A kan grubuna sahip olanlar olduğu bildirildi

ads ads ads ads
23/11/2020

ads
Koronavirüs ile kan grupları arasında ilişki nedir?

ABD’de yer alan Columbia Üniversitesi’nden bilim insanları, kan gurupları ile yeni tip corona virüs arasındaki ilişkiye dair yeni bir araştırma yaptı.

Nature dergisinde yayınlanan çalışma kapsamında bilim insanları, Covid-19 için pozitif test edilen 14 bin 112 kişinini kan grupları ile enfeksiyon, entübasyon ve ölüm oranlarını analiz etti. Sonuçlarda en yüksek enfeksiyon oranlarının A ve B tipi kan gruplarında, en düşük enfeksiyon oranlarının ise AB ve O gruplarında görüldüğü belirtildi.

Bununla birlikte, araştırmada B ve AB tipi kan gruplarının entübasyon riskinin, diğer gruplardan daha yüksek olduğu belirtildi.

İKİ TEORİ VAR

Öte yandan, dünya genelinde yapılan çeşitli çalışmalar benzer bulgurı işaret etse de kan grupları ise corona virüs arasında nasıl bir ilişki olduğı henüz bilim dünyası tarafından kanıtlanmadı. Ancak duruma açıklayabilecek iki teori bulunuyor.

O KAN GRUBU PIHTILAŞMAYA DAHA AZ DUYARLI OLABİLİR

Bilim insanları, kan grubu O olan kişilerin daha az anahtar pıhtılaşma faktörüne sahip olduklarını ve bu nedenle hastalık nedeniyle meydana gelebilecek kandaki pıhtılaşma sorunlarına daha az yatkın olduğunu düşünüyor. Pıhtılaşma ise Covid-19 ölm nedenleri arasında başı çekiyor. Daha önceki çalışmalarda, bilim insanları her üç ağır Covid-19 hastasından birinde onların ölümüne neden tehlikeli kan pıhtıları geliştirdiklerini açıklamıştı. Pıhtılar, akciğer, kalp, beyin gibi büyük organlara ulaşıyor ve kan akışını keserse kalp krizi, felç, organ yetmezliği ve emboliye neden oluyor.

Diğer bir teori de, kan grubu antijenlerini ve bunların enfeksiyonla savaşan antikorların üretimini nasıl etkilediğini ele alıyor. Araştırmacılar, kan türleriyle ilişkili genler ile bağışıklık sistemindeki reseptörler arasında bağlantı olabileceğini belirtti.

23/11/2020 19:25
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Koronavirüs ile kan grupları arasında ilişki nedir?, haberkibris,
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.