Koyun Keçi Çiçeği Hastalığı’na karşı koruyucu aşı uygulamaları başladı

ads ads ads ads
30/05/2023

ads
Koyun Keçi Çiçeği Hastalığı’na karşı koruyucu aşı uygulamaları başladı

 

Gazimağusa’daki iki adet küçükbaş hayvan işletmesinde tespit edilen Koyun Keçi Çiçeği Hastalığı’na yönelik koruyucu aşı uygulaması, bugün Veteriner Dairesi koordinasyonunda başladı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye Cumhuriyetinden temin edilen 20 bin doz Koyun Keçi Çiçek aşısı, Gazimağusa ve Güvercinlik köylerindeki küçükbaş hayvanlara uygulanmaya başlandı.

Açıklamada, “aşılama çalışmaları 6 adet Veteriner Dairesi ekibi ve 5 adet yetkilendirilmiş veteriner hekim ekibi tarafında gerekli koruyucu ve biyogüvenlik tedbirleri alınarak yürütülüyor. Aşılama çalışmaları esnasında hastalığın eradikasyonuna yönelik hasta hayvanların itlafı, güveli imhası ve işletmelerin dezenfeksiyon işlemleri de yapılıyor” ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın devamı şöyle:

“Çalışmalar yürütülmesine Gazimağusa Kaymakamlığı, yerel yönetimler ve Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı;’na bağlı diğer Daire personeller destek vermektedir. Aşılama çalışmalarının ilk gününde 46 işletmedeki 5750 adet koyun ve keçi başarılı bir şekilde aşılanmıştır. Karantina Bölgesindeki tüm hayvanların kısa süre içinde aşılanması planlanmaktadır. Aşılanan hayvanlar Koyun Keçi Çiçek hastalığına karşı 2 yıl süre ile güçlü bir bağışıklık oluşturmakta ve hastalığın yayımı durmaktadır.

Kullanılan aşının et ve süt ürünleri üzerinde herhangi bir kalıntısı bulunmamaktadır. Aşılanan hayvanlardan elde edilen süt ve süt ürünleri; kesime gönderilen hayvanlardan elde edilen et ve et ürünleri insan tüketimine sunulmasında bir sağlık riski bulunmamaktadır.”

30/05/2023 19:25
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Koyun Keçi Çiçeği Hastalığı’na karşı koruyucu aşı uygulamaları başladı
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.