Koyun keçi çiçeği hastalığıyla mücadele kapsamında binlerce küçükbaş aşılandı...

ads ads ads ads
31/05/2023

ads
Koyun keçi çiçeği hastalığıyla mücadele kapsamında binlerce küçükbaş aşılandı...

 Gazimağusa’da iki küçükbaş hayvan işletmesinde tespit edilen koyun keçi çiçeği hastalığına yönelik koruyucu aşı uygulaması çerçevesinde, dün Veteriner Dairesi koordinasyonunda binlerce küçükbaş aşılandı.

Yapılan açıklamaya göre bu kapsamda 46 işletmede 5 bin 750 koyun ve keçi aşılandı. Türkiye Cumhuriyetinden temin edilen 20 bin doz koyun keçi çiçek aşısı, Gazimağusa ve Güvercinlik köylerindeki küçükbaş hayvanlara dün uygulanmaya başlamıştı.

Aşılama çalışmaları 6 Veteriner Dairesi ekibi ve 5 yetkilendirilmiş veteriner hekim ekibi tarafından, gerekli koruyucu ve biyogüvenlik tedbirleri alınarak yürütülüyor. Aşılama çalışmaları esnasında hastalığın eradikasyonuna yönelik hasta hayvanların itlafı, güvenli imhası ve işletmelerin dezenfeksiyon işlemleri de yapılıyor.

Çalışmalar yürütülmesine Gazimağusa Kaymakamlığı, yerel yönetimler ve Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığına bağlı diğer daire personeli de destek veriyor.

-Hastalığa karşı 46 işletmede 5 bin 750 koyun ve keçi aşılandı

Açıklamaya göre aşılama çalışmalarının ilk gününde 46 işletmedeki 5 bin 750 adet koyun ve keçi başarılı bir şekilde aşılandı. Karantina bölgesindeki tüm hayvanların kısa süre içinde aşılanması planlanıyor.

Aşılanan hayvanlar koyun keçi çiçek hastalığına karşı 2 yıl süre ile güçlü bir bağışıklık oluşturuyor ve hastalığın yayımı duruyor. Kullanılan aşının et ve süt ürünleri üzerinde herhangi bir kalıntısı bulunmuyor. Aşılanan hayvanlardan elde edilen süt ve süt ürünleri; kesime gönderilen hayvanlardan elde edilen et ve et ürünleri insan tüketimine sunulmasında bir sağlık riski bulunmuyor.

31/05/2023 09:41
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Koyun# keçi çiçek hastalığı
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.