KTSO: Siyasi partilerin KKTC’yi hükümetsiz bırakma lüksü yoktur

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Candan Avunduk, “Siyasi partilerin KKTC’yi hükümetsiz bırakma lüksü yoktur” dedi.

ads ads ads ads
17/11/2020

ads
KTSO: Siyasi partilerin KKTC’yi hükümetsiz bırakma lüksü yoktur

Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Candan Avunduk, ülkedeki güncel durumu yaptığı yazılı açıklamayla değerlendirdi.

Hükümet kurma çalışmalarında gelişme kat edilememesini ‘endişeyle’ takip ettiklerini ifade eden Candan Avunduk, dolayısıyla 2021 bütçesi konusunda da gelişme yaşanamamasından ötürü yaşananları yetkililerin ‘sorumsuzluğu’ olarak değerlendirdi.

Yaşanan ekonomik kriz ve pandemi sürecinde önlemlerin acilen alınması ve karar merciinin oluşturulması çağrısında bulunan Avunduk, “Acilen hükümetin kurulması sağlanmalıdır” dedi.

Avunduk’un açıklaması şu şekilde:

“Ülkemizde maalesef hükümet kurma çalışmaları konusunda bir arpa boyu yol alınmadığını endişeyle takip etmekteyiz.

2021 Bütçesinin halen daha Cumhuriyet Meclisi’ne sevk edilemediği, sadece 2021 yılı için 3 milyar TL’ye yakın bütçe açığının kapatılması ve altyapı/reel sektör yatırımlarının yapılabilmesi için TC ile ekonomik program görüşmelerinin yapılamadığı bir ortamda, siyasi partilerin hükümet kurulması noktasındaki sorumsuz davranışları kabul edilemezdir.

Siyasi partilerin KKTC’yi bütçesiz bırakma, zaten zor bela ayakta durmaya çalışan ekonomiyi uçurumdan aşağıya atma lüksü bulunmamaktadır. Milletin vekilleri bu ülkeye bu kadar duyarsız kalmamalıdırlar. Siyasi partiler şu anda birleştirici ve topluma yol gösterici bir tutumdan oldukça uzak, toplumdan kopuk yaşamaktadır.

Bununla birlikte pandemi konusunda yaşanabilecek sıkıntı ve ihtiyaçların giderilmesi noktasında karar vericilerin olmaması da ayrıca büyük bir tehdit olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yüksek Mahkeme Başkanlığının seçim sistemi konusundaki uyarılarının, yıllardır milletvekilleri tarafından dikkate alınmaması ve seçim mevzuatının halen değiştirilmesine yönelik çalışmaların yapılmaması ise ayrıca vahim bir durumdur.

Mevcut seçim sisteminin oy sayımının yarattığı karmaşıklığın yanı sıra, siyasi istikrarsızlığın azaltılması ve uzun ömürlü hükümetlerin kurulmasına yönelik değişikliklere acilen ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kapsamda toplum olarak seçim barajının artırılması, dar bölgeli seçim, bölgesel oylamanın kaldırılması, parti içi oylamanın kaldırılması, karma oylamanın kaldırılması ve benzeri yeni seçme yöntemlerini açıkça tartışmamız ve siyasi partilere ve kişilere değil, topluma ve istikrara yarayan bir sistem bulmamız gerekmektedir.

Sanayi Odası olarak siyasi partilerden talebimiz, temsil ettikleri kurumların veya şahısların çıkarlarını gözeten davranışları kenara bırakmak suretiyle, hükümetin kurulması acilen sağlanmasıdır.”

17/11/2020 09:20
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Kıbrıs Türk Sanayi Odası, candan avunduk
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.