Küçük'ten İngiltere'ye mesaj

Küçük, İngiltere’ye, Kıbrıs konusunda, büyük görev düştüğünü söyledi.

ads ads ads ads
28/05/2012
TAK

ads
Küçük'ten İngiltere'ye mesaj

Başbakan İrsen Küçük, İngiltere’ye, Kıbrıs konusunda, özellikle güven yaratıcı önlemler ve iki toplumun yaşamlarını yan yana yürütebilmesi konusunda büyük görev düştüğünü söyledi.

Başbakan İrsen Küçük, KKTC’de temaslarda bulunan İngiltere Liberal Demokrat Parti Başkan Yardımcısı Simon Hughes ile görüştü. Görüşme, Cumhuriyet Meclisi’nde gerçekleşti.

Küçük, görüşmeden önce yaptığı açıklamada, adada görmekten mutluluk duyduğu Hughes ile Londra ziyaretinde görüşme fırsatı bulduklarını ve KKTC’ye davet ettiklerini söyledi.

İngiltere’nin önemine vurgu yapan Küçük, garantör devlet olarak Kıbrıs anlaşmalarına da imza atan İngiltere’nin Kıbrıs ile ilişkilerinin çok eskiye dayandığını kaydetti. Küçük, İngiltere’de Kıbrıs ile ilgili politikalar oluşturulurken hem kuzeyin, hem de güneyin ziyaret edilmesi ve her iki halkın konumlarının yerinde görülmesinin, olası bir çözüme katkısının büyük olacağını belirtti.

Başbakan Küçük, Kıbrıslı Türklerin, “iki bölgelilik, iki kesimlilik ve Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğü” gibi BM kararlarına saygılı olduğuna dikkat çekti.

HUGHES

İngiltere Liberal Demokrat Parti Başkanı Yardımcısı Simon Hughes da konuşmasında, gerçekleştirdiği ziyaretle, İngiltere’deki görüşmede verdiği sözlerden ilkini yerine getirmekten mutluluk duyduğunu belirtti.

Beraberindeki heyeti de tanıtan Hughes, adada bulunma nedenlerini anlatırken, Kıbrıs konusunu 40 yılı aşkın bir süredir takip ettiğine işaret ederek, Kıbrıslı olmayan herkes gibi, anlaşma olmamasından dolayı hayal kırıklığı içinde olduğunu söyledi.

Hughes, Liberal Demokrat Parti’nin de yer aldığı İngiltere hükümetinin garantör ülke olarak Kıbrıs’a çözüm bulma konusunda daha pro-aktif ve daha faydalı olması gerektiğine inanç belirtti. İngiltere parlamentosunda çatışmaların giderilmesine yönelik çalışmalarda bulunan grup olarak sorunun çözümlenmesine her türlü katkıyı koymaya ve tarafları teşvik etmeye hazır olduklarını söyleyen Hughes, adanın her iki tarafını da dinleyerek bir politika yürütülmesine inanan bir kişi olarak bir süre önce de Rum tarafını ziyaret ettiğini ve görüşmelerde bulunduğunu kaydetti.

Simon Hughes, BM girişimlerinin sonuç getirmemesinden dolayı hayal kırıklığı içinde olduğuna işaret ederek, Kıbrıslı Rumların AB Dönem Başkanlığı sonrasında tarafları yeni bir demokratik düzende, eşit statüde bir araya getirecek ve tatmin edecek bir çözüme ulaşmak için tarafların teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

Hughes, “Farklı kültürlerle bağlantısı bulunan, Akdeniz’de çok önemli bir konumda bulunan Kıbrıs gibi güzel bir adanın, ileride huzurlu ve müreffeh olması gerekeni yapmaya hazırız. Bunun için burada, New York’ta, Brüksel’de ve Londra’da elimizden geleni yapacağız” dedi.

Simon Hughes, İngiltere Parlamentosu’nda, Türk ve Rum sivil toplum örgütlerinin katılımıyla gerçekleştirdikleri toplantıda, liderler arasında gerçekleştirilecek geleneksel müzakere yerine, olası bir çözümün getirilerinden birebir faydalanacak sivil toplumun da dahil olacağı yeni bir sürecin daha faydalı olabileceği yönünde bir görüş ortaya çıktığını söyledi.

28/05/2012 18:37
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Kıbrıs konusu, Küçük’ten İngiltere’ye mesaj, İrsen Küçük
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.