'Küresel ısınma durdu' iddiası ölçüm hatası çıktı

ads ads ads ads
18/11/2013

ads
'Küresel ısınma durdu' iddiası ölçüm hatası çıktı

Küresel ısınmayla mücadele çalışmalarına muhalif çevrelerin elindeki en büyük kanıt olan "düz çizgi" argümanının bir ölçüm hatası olduğu ortaya çıktı.



Yapılan yeni bir araştırma, küresel ısınma grafiklerinde son 15 yılda görülen düz çizginin nedeninin ısınmanın durması olmadığını gösterdi. Aksine küresel ısınma geçmiş dönemlerde olduğu gibi hızla devam ediyor. York Üniversitesi'nden Kevin Cowtan ve Ottawa Üniversitesi'nden Robert Way'in araştırmasına göre, düz çizgi iklim araştırmacılarının Kuzey Kutbu çevresindeki artışı ölçememiş olmasından kaynaklanıyor.

Cowtan ve Way'in geliştirdiği uydu göstergesi ölçümleri ise küresel ısınmanın her zamankinden daha yoğun olduğuna işaret etti.

Çalışma ile beraber küresel ısınmanın 1998 yılından beri durduğunu iddia edenlerin tezlerini çürütülüyor. Ulaşılması zor olan Kuzey Kutbu’ndan alınan yüzey sıcaklığı verilerinin yetersizliği, iklim değişikliği çalışmaları yapanlar için uzun zamandır problem olarak görülüyordu. Yine de Cowtan ve Way’in Kuzey Kutbu’ndaki ısınmanın altını çizen deneyimli iklim araştırmacılarını şaşırtıyor.

Almanya ’daki Postdam Enstitüsü İklim Etkileri araştırmasını yürüten isimlerden Stefan Rahmstorf, “Kutup bölgelerinden alınan verilerin yetersizliği uzun zamandır biliniyordu ancak bu çalışma basitçe problemi çözmeye yetti” diyor.

Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli'ndeki (IPCC) bilim insanları, iklim değişikliği konusundaki beşinci raporunu açıkladı. Rapora göre küresel ısınmada insanlığın payı yüzde 95. Raporu hazırlayan Nobel ödüllü ekip, son 60 yılda gözlenen küresel ısınmaya yüzde 95 oranında insanlığın neden olduğu sonucuna vardı. 2007 yılında açıklanan bir önceki raporda bu oran yüzde 90 seviyesindeydi. Raporda, bu yüzyılda hava sıcaklıklarının 0,3 ile 4,8 santigrat derece arasında artması öngörülüyor. Beşinci iklim değişikliği raporu, sadece küresel ısınmanın sıcaklıklara olan etkisini incelemiyor. Buna göre deniz seviyesinin 2100 yılında 26 santimetre ile 82 santimetre arasında yükseleceği tahmin ediliyor. radikal

18/11/2013 12:26
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Küresel ısınma
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.