Küresel ısınmanın tek kazananı kemirgenler oldu

ABD Michigan Üniversitesi’nde yapılan araştırmada küresel ısınmanın ekolojik denge ve hayvan popülasyonu üzerine etkileri incelendi.

ads ads ads ads
09/02/2021

ads
Küresel ısınmanın tek kazananı kemirgenler oldu

ABD’de Michigan Üniversitesi’nde 1900’lü yılların başında dünyanın en ünlü biyologlarından olan Joseph Grinnell’in verileri incelenerek bir araştırma gerçekleştirildi.

Yaklaşık 100 yılkdan daha fazla süre önce ABD'deki Mojave Çölü'nü inceleyen biyolog Joseph Grinnell’in verileriyle günümüzün verilerini kıyaslayan araştırmacılar, küresel ısınma sebebiyle gezegenin 2 santigrat derece daha ısındığını ve bu verinin birçok canlıya etki ettiğini tespit etti.

İklim değişikliğinin canlı grupları arasında aynı oranda etkide bulunmadığını tespit eden bilim insanları, sıcaklıkların artmasının kuş türlerine olumsuz etkide bulunduğunu belirtirken fare, sincap ve diğer kemirgen memelilere ise olumlu etkide bulunduğunu tespit etti.

‘KUŞ TÜRLERİ YÜZDE 40’TAN FAZLA AZALDI’

Michigan Üniversitesi'nden ekolojist Elise Zipkin, “Küresel ısınma krizinin sonucu olarak bir kazanan ve bir kaybeden kesinlikle var” ifadelerini kullanarak durumu açıklarken kuş türlerinin sayılarının yüzde 40’tan fazla azaldığı belirtildi.

Yapılan araştırmada, gezegenin 2 santigrat derece ısınmasıyla bağlantılı olarak üç yeni fare türünün ortaya çıktığı belirtilirken kemirgenlerin sayısının arttığı belirtildi.

‘GECELERİ YA DA KAZARAK YER ALTINDA YAŞIYORLAR’

Önemli bilim dergilerinden Science'ta yayımlanan araştırmada, kemirgenlerin sayılarının azalmamasının aksine artmasının sebebinin, geceleri hava daha serinken yaşamaları ve aşırı sıcak havalarda kazarak toprak altında yaşayabilmeleri olduğu belirtildi.

09/02/2021 08:53
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: küresel ısınma, araştırma, kemirgen, amerika
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.