Kurultay için ikinci tura gitmek zaman kaybıdır, bütçe 2021’e sarkabilir, ülkede mali kaos olabilir

ads ads ads ads
01/11/2020

ads

Ali Baturay Ali Baturay


   Günlerdir konuşulan, tartışılan UBP Olağanüstü Kurultayı nihayet yapıldı ve tahmin edildiği gibi ilk turdan bitmedi, en fazla oyu alan Faiz Sucuoğlu ile Hasan Taçoy, gelecek hafta yeniden yarışacak…

    “Yeniden yarışacak” diyorum ama Hasan Taçoy’un ikinci tura gitmeme ihtimali de var.

    Sonuçlar açıklandıktan sonra, kendisini destekleyen kitleye karşı sorunluluğu olduğunu ve gerekli istişareleri yaptıktan sonra kararını vereceğini söyleyen Taçoy, en geç salı günü kararını vereceğini belirtti.

    Elbette ikinci tura gidip gitmeme konusunda karar Taçoy’undur, bazı hesaplar, değerlendirmeler yapacaktır ama bana göre kurultay işiyle daha fazla zaman kaybetmemek lazım, hatta salı değil, pazartesinden bu karar verilmeli.

     Kimin parti başkanı olup olmayacağından bağımsız yazmak istiyorum, yani kurultayda birinci gelen Hasan Taçoy olsaydı, Faiz Sucuoğlu ikinci gelseydi veya bir başkası olsaydı da aynı şeyi söyleyecektim.

     Yani söyleyeceklerim “bir adayı tutuyorum da diğerini istemiyorum” anlamında değildir, hiçbir adayla da hiçbir ilişkim yoktur.

     Bunu söyledikten sonra Hasan Taçoy’un bu aşamada çekilmesinin ve ikinci tura gidilmemesinin hem ülke menfaati hem de kendisi için en iyisi olduğunu düşünüyorum.

      Kahin değiliz, geleceği görebilme yetimiz yoktur ama seçimi 2706 oyla birinci bitiren ve Hasan Taçoy’dan 604 oy daha fazla alan Faiz Sucuoğlu, ikinci tur için ilk ikiye kalamayan diğer adayların desteğini aldığını açıkladı.

     Yani kaybeden üç aday da Sucuoğlu’nu destekleyecek, zaten belli bir farkla yarışı bitiren Sucuoğlu, geri kalan adayların desteğini de aldığında bu yarışı göğüslemeye daha yakın görünmektedir.

     Ancak dediğim gibi, benim umurunda olan bu değildir. Normal bir zamanda olsak, bu yazıyı yazmazdım, ikinci turun yapılmasına da itiraz etmezdim.

     Tam tersine biz gazetecilere malzeme çıkardığı için bir tur daha olmasını isterdim ama ülkedeki durum hiç de böyle lüksümüz olmadığını bize gösteriyor.

     Beşinci Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, saraya giderken başbakanlık görevi için kimseye vekalet vermedi, tüm uyarılara rağmen hükümeti başbakansız bıraktı.

    “Zaten bozulmuş hükümetin neden başbakana ihtiyacı var?” diyebilirsiniz. Hükümetin başbakana ihtiyacı var; Bütçe Yasa Tasarısı için… Bütçe Yasa Tasarısı’nın meclise sevk edilmesi için başbakana ihtiyaç var.

     Başbakan olmadan ve bakanlar kurulu toplanmadan Bütçe Yasa Tasarısı meclise sunulamıyor.

     Elde ettiğimiz bilgiye göre, tüm yasa tasarılarını bir milletvekili meclise sevk edebiliyor ama yasa gereği yalnızca Bütçe Yasa Tasarısı’nı sunamıyor. Tasarıyı, başbakanın bakanlar kurulunu toplayarak meclise sunması gerekiyor. Yani Cumhurbaşkanı Tatar, başbakanlığa vekalet vermeyerek, ülkeyi çok zor durumda bırakmıştır.

     Hiç kimsenin “Parti içi dengeleri bozmayayım” diye, partisel kaygılarla ülkeyi zora sokmaya hakkı yoktur. İnatla vekalet vermeyen Tatar, bütçenin 2021’e sarkmasına ve yeni yıla bütçesiz girip mali kaos yaratılmasına neden olabilir.

     Bütçe Yasa Tasarısı’nın en geç 30 Ekim’de meclise sevk edilmesi gerekiyordu ama başbakanlığa vekalet eden birisi olmadığı için bakanlar kurulu toplanamadı, tasarı meclise sunulamadı.

     Tasarının ekim sonunda meclise sevk edilmemesi ve tarihin uzamasıyla, yıl sonuna yetişememe tehlikesi var. Çünkü tasarı meclise sunulduktan sonra, ilk olarak komitenin gündemine geliyor, komitede görüşülür. Bunun bir süresi vardır, en az 15 gün komitede görüşülür. Ondan sonra da meclis genel kuruluna gelir ve orada da bir görüşme süreci vardır.

    Tasarının meclise sunulma tarihi ne kadar uzarsa, bu dediğim takvim ileriye sarkar. Şimdi süratle bunun yapılması ve takvimin 2021’e sarkmaması gerekiyor. İşte tam da bu noktada UBP Kurultayında ikinci tura gidilerek zaman kaybedilmemesi gerektiğini söylüyorum.

    Bir hafta daha kurultay için bekleyeceğiz, ardından da Cumhurbaşkanı Tatar, hükümeti kurma görevini UBP’nin yeni başkanına verecek. Başkan kapı kapı gezip hükümet kurma arayışına girişecek.

    Eğer UBP Genel Başkanı hükümeti kurmayı başaramazsa, hükümeti kurma görevi el değiştirecek ve bu defa da görevi alan kişi kapı kapı dolaşacak.

   Bunlar hep zaman kaybı, yeni yıla bütçesiz girersek, ülkede mali kaos olacak. Bunu 2018’de deneyimlemiştik, erken genel seçime gidilmiş, bütçe yıl sonuna yetiştirilememişti, o günlerde birçok sıkıntı yaşanmıştı. Benzer şeyleri yaşamayalım, üstelik Covid-19 salgını ve dövizin fahiş yükselişi ile bugünkü şartlar 2018’den çok daha olumsuzdur. Bütçe açığının 3.5 milyar TL olduğunu da hatırlatalım bu arada…

    Başta Bütçe Yasa Tasarısı’nın meclise sevki olmak üzere, gelecek hükümetin çok ciddi yapacak işleri vardır, daha önce de söyledim, cumhurbaşkanlığı seçimi ile başlayan ve kurultay ile devam eden peri masalı bitmiştir, artık acı gerçeklerle yüzleşeceğiz.

    İşte o nedenle Hasan Taçoy’un çekilmesi ve ikinci tura gidilmeyip zaman kazanılmasının önemi büyüktür. Bu durum tabii ki kendisi adına olumsuzdur ama ülke menfaati için önemlidir.

Murat Gezici, kurultay anketindeki başarısızlığı için ne diyecek?

   Bu arada Gezici Araştırma Şirketi’nin, “kurultay anketlerinde”, cumhurbaşkanlığı seçimleri ve genel seçimlerdeki kadar başarılı olmadığı ortaya çıktı. Daha önceki yıllarda yaptığı bazı kurultay anketleri de çakılmıştı, son anketi de çakıldı. Hem de tam çakıldı… Gezici, “Adaylardan Hasan Taçoy’un ciddi farkla ilk turdan başkanlığı kazanacağını” iddia etmişti, bırakın ilk turdan bitmeyi, Taçoy ilk sırada da yer alamamıştır.

    Yaptığı anketler tuttuğunda ya da yaklaştığında hep övünen, üzerine günlerce konuşan, kanal kanal gezip başarısını anlatan Murat Gezici’nin bu başarısızlıkla ilgili olarak da halka sanırım bir açıklama borcu vardır.

    Üstelik Gezici, UBP Kurultayı’nda yarışan beş adaydan dördünün tepkisini de çekmiştir, “ısmarlama anket yapmakla” ve “UBP iç barışını bozmakla” suçlanmıştır, kurultay öncesi bir şeyler söylemişti ama sanırım kurultay sonrası söyleyecekleri de olmalıdır.

    Üstelik bu ülkede şu anda bakanlık yapan ve geçmişte bakanlık yapmış kişiler ve muhtemel başbakan olacak kişi tarafından KKTC’de yaptığı işlerle ilgili vergi vermemekle, seçim, kurultay zamanlarında buralara gelip paraları toplayıp kaçmakla, fırsatçı olmakla da suçlanmıştır. Sanırım Gezici’nin tüm bunlara söyleyecek sözü vardır.

    Bu arada ülkeyi yönetenler eğer bir yasadışı durum, bir yanlışlık görüyorsa da şikayet etmek yerine tedbir almalı, gereğini yapmalıdır. Bu ülkenin bakanlarının sade bir vatandaş gibi şikayet etme hakkı yoktur. Eğer Gezici Araştırma Şirketi’nin bu ülkede anket yapmasına yasal bir engel varsa hemen gereğini yapsınlar, eğer paraları topluyor ve vergi vermeden gidiyorsa ilgili makamlar gereğini yapsın. Artık Gezici’le ilgili şikayet duymaktan sıkıldık...

01/11/2020 19:32
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: ali baturay, kurultay
MANŞETLER

HK Ali Baturay

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.