Kurumsal Medya ve İnternet Gazeteciliği Komitesi'nden ilk adım: 'Medya Takip Hukuk Bürosu'

ads ads ads ads
26/04/2018

ads
Kurumsal Medya ve İnternet Gazeteciliği Komitesi'nden ilk adım: 'Medya Takip Hukuk Bürosu'

“Haber ve emek hırsızlığı ayrıca haksız rekabetle mücadele” amacıyla, Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği çatısı altında oluşturulan Kurumsal Medya ve İnternet Gazeteciliği Komitesi ilk adımı attı.

Komite tarafından “Medya Takip Hukuk Bürosu” oluşturuldu. Büro tarafından “çalıntı haberler” başta olmak üzere kurumsal medyaya haksız rekabet yaratan hukuk dışılığa karşı mücadele edilecek.

“Medya Takip Hukuk Bürosu” Avukatlar Aslı Murat, Deniz Düzgün, Levent Kızılduman ve Şefik Aşçıoğluları’ndan oluştu.

Komite kuruluş aşamasında Kıbrıs, Kıbrıs Postası, Havadis ve Yenidüzen gazeteleri temsilcileri imza koyarken, belirlenen ana prensipler doğrultusunda tüm paydaşlar ortak hareket etmeye davet edildi.

KOMİTE TARAFINDAN KRİTERLER BELİRLENDİ

Kurumsal Medya ve İnternet Gazeteciliği Komitesi yaptığı toplantıda, komitede ortak mücadele vermek isteyen internet gazetelerine yönelik belirlediği kriterleri de açıkladı.

Komite tarafından yapılan açıklamada kriterler şöyle duyuruldu:

1. İNTERNET HABER sitesinin tanımlanmış bir sahiplik yapısı, Şirketler Mukayyitliği ile Gelir ve Vergi Dairesi’ne kayıtlı aktif bir yayıncı şirkete ait olması ve evrensel ölçütte bir künyeye sahip olması gereklidir.

2. KÜNYEDE haber sitesinin sahibinin, genel yayın yönetmeninin ve sorumlu müdür veya müdürlerinin adları ve iletişim bilgileri, haber sitesinin faaliyet gösterdiği kayıtlı işyeri adresi, internet servis sağlayıcının ticari unvanı yer alacaktır. Genel Yayın Yönetmeni olarak atanacak kişinin en az beş yıl boyunca Sarı Basın Kartı hamili olması gereklidir.

3- HABER sitesinin künyesinde yer alan Genel Yayın Yönetmeni ya da sorumlusunun tüm yasal yükümlülükleri ilgili haber sitesine yönelik gazetecilik mesleği üzerinden yerine getirilmelidir.

4- İNTERNET HABER sitesi başka bir medya kuruluşundan alınarak yayımlanan haberlerde “kaynağın belirtilmesi” ayrıca medya kuruluşunun kendi imkânlarıyla ürettiği özel haberlerin tamamının kullanılmayıp, 280 karakteri aşmayacak alıntının ardından ilgili siteye LİNK VERİLMESİ esastır. Böylece okuyucu ilgili üretimin yer aldığı gerçek adrese yönlendirilecektir.

5- Bunun dışında yapılan işlemler “haber hırsızlığı” ve “telif hakkının ihlali” kapsamında ele alınacak, oluşturulan “MEDYA TAKİP HUKUK BÜROSU”na aktarılacaktır.

6- Bir gazetede ya da internet haber sitesinde yayımlanan köşe yazıları ancak yazarın ve yayımcının yazılı izniyle bir başka haber sitesine kullanabilir ve kullanılması durumunda Madde 4’te yer alan uygulama esas alınmalıdır.

7- Kamusal kaynaklar ile bir kamu kurumunda, kamusal hizmet için görev yapan kişiler, özel medyaya haksız rekabet oluşturacak şekilde özel internet haber sitesi kurmaları ve / veya yasalarına ya da bağlı bulundukları sözleşme koşullarına rağmen bu görevi yapmaları halinde, haklarında her türlü yasal girişim yapılacaktır.
8- İş bu prensipler doğrultusunda hareket edecek internet haber gazeteleri, ilgili komitede ortak çalışma yürütmek için belirtilen kriterleri taşıdıklarına dair dosyalarıyla birlikte yazılı olarak Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’ne başvurulabilirler.

26/04/2018 12:41
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Kurumsal Medya ve İnternet Gazeteciliği Komitesi
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.