Kuşburnunun bilinmeyen faydası

Prof. Dr. Erdem Yeşilada; “Kuşburnu; başta kalp olmak üzere birçok kronik hastalığın tetikçisi olan karın yağlarını eritiyor” dedi

ads ads ads ads
10/01/2019

ads
Kuşburnunun bilinmeyen faydası

Metabolizmanın yavaşladığı kış aylarında vücutta yağlanma artıyor. Özellikle de göbek bölgesinde... Prof. Dr. Erdem Yeşilada; “Kuşburnu; başta kalp olmak üzere birçok kronik hastalığın tetikçisi olan karın yağlarını eritiyor” dedi ve bu konuda şu bilgileri verdi.

Bir bilimsel dergide yayınlanan yeni bir bulgu sanırım kuşburnu meyvesinin değerini daha da artıracak. Japon araştırmacılar tarafından yürütülen klinik çalışmada kuşburnu meyvesi özütünün karın bölgesini çevreleyen yağın azaltılmasında yararlı olabileceği gösterilmiş.

Bu konuda ilk bilimsel bulgular 2007 yılında Japon araştırmacılar tarafından yürütülen deneysel ve deney hayvanı çalışmalarında elde edilmişti. Bu çalışmalarda meyvelerin yüzde 80 sulu aseton özütünün obez olmayan farelerde herhangi bir beslenme değişikliğine yol açmadan organların etrafındaki yağların artışını ve dolayısıyla ağırlık artışını önlediği gözlemlenmişti. Bu “herhangi bir diyet yapmadan kilo vermek” şeklinde yorumlanabilecek önemli bir bulgudur.

Meyvenin tümü toz edilerek uygulandığında bu etki zayıflarken, meyvenin sadece etli kısmı uygulandığında herhangi bir etki gözlenememiş. Araştırmacılar etkinin tohumlardaki fenolik yapıdaki “trans-tilirozit” ile bağlantılı olduğunu düşünüyorlar. Yapılan çalışmada, bu bileşiğin etkisinin piyasada bulunan bir zayıflama ilacından bile daha kuvvetli olduğu görülüyor. Sentetik zayıflama ilaçlarının risklerini göz önüne alırsak bu önemli bir bulgu.

Bir başka Japon araştırıcı grubu tarafından diyetle obez kılınmış farelerde ve 3T3-L1 hücreleri üzerinde yürütülen çalışmalarda kuşburnunun sulu alkollü özütünün adipozitlerde lipit birikmesini baskıladığı tespit edilmiş. Diğer taraftan kuşburnu meyve suyunun obez bireylerde kan basıncını (sistolik) ve plazma kolesterol seviyelerini düşürdüğü gözlemlenmiş. Bu çalışmalarda araştırıcıların tohum diye tanımladıkları kısım aslında bitkinin meyveleridir. Çünkü kuşburnu meyvelerinin dışındaki kırmızı etli kısım meyve değil yalancı meyve (hipantiyum), yani bitki çanağı.

Daha önce yapılan bu çalışmaların sonuçlarının insanlarda ne derecede tekrarlanabileceğinin anlaşılabilmesi için klinik çalışmalarla desteklenmesi gerekiyor. İşte bu yeni çalışma bu konuda bize kanıt ortaya koyuyor.

Bilimsel klinik çalışma formatına uygun tasarlanan bu klinik araştırma 32 hafif şişman (beden-kitle indeksi 25 ile 30 kg/ m2 arasında olan) birey üzerinde yürütülmüş. 100 miligram kuşburnu (tohumları dahil) alkol özütü (en az yüzde 0,1 tilirozit taşıyor) ve dolgu maddeleri (dekstrin ve siklodekstrin) ile hazırlanmış tablet ya da benzer görünüşte etkisiz tablet (kuşburnu özütü hariç tüm dolgu maddelerini taşıyor) kullanılmış.

Uygulama 12 hafta süresince günde bir tabletin çiğnenmesi şeklinde planlanmış. Yapılan ölçümlerde kuşburnu tabletinin toplam karın yağı, karındaki organların etrafındaki toplam yağ, vücut ağırlığı ve vücut kitlesini gerek bireylerin başlangıçtaki değerleri ve gerekse etkisiz tablet verilen gruba göre belirgin bir şekilde azalttığı gözlemlenmiş.

10/01/2019 17:53
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Kuşburnu, metabolizma, erdem yeşilada, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.