Lefkoşa’daki barınaklar karantinaya alındı

ads ads ads ads
27/04/2018

ads
Lefkoşa’daki barınaklar karantinaya alındı

Sahipsiz hayvanları sokaklardan kurtarmak için kurulan barınaklar salgın nedeniyle köpeklere mezar oluyor. Girne’de bir derneğe ait barınakta başlayan salgın önce İskele Belediyesi’nin barınağına sonra şimdi de Lefkoşa’ya sıçradı

YÜZDEN FAZLA KÖPEK ÖLDÜ:
Girne Hayvanları Kurtarma Merkezi (Kyrenia Animal Rescue KAR) barınağında başlayan gençlik hastalığı salgını 80 köpeğin canını aldı. Aynı hastalık İskele Belediyesi barınağında da 5-6 köpeğin canını aldı. Hastalık şimdi de Lefkoşa’da Hayvanları Koruma Derneği’nin Barınağı’nda 12-13 köpeğin canını aldı

BARINAKLAR KRANTİNADA:
Girne Hayvanları Kurtarma Merkezi, İskele Belediyesi ve Kuzey Kıbrıs Hayvanları Koruma Derneği’nin Lefkoşa’daki barınakları karantinaya alındı. Barınaklara hayvan giriş çıkışı yasaklandı. Hastalık sendromu gösteren köpeklerin tedavisi devam ediyor

KESİN BULGU YOK 
Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben: Telef olan hayvan sayısı tam olarak tespit edilemedi. Köpekler gençlik hastalığından telef oldu diye kesin bir bilgiye de sahip değiliz. Köpekler bu hatalıktan mı yoksa hijyen koşullarından mı telef oldu bilmiyorum

Hasan DÜZGÜN - HAVADİS

Girne ve ardından İskele’deki barınaklardaki köpeklerde görülen  Gençlik Hastalığı (Distemper) salgını dün Lefkoşa’da Hayvanları Koruma Derneği’nin barınağında tespit edildi.  Girne Hayvanları Kurtarma Merkezi, İskele Belediyesi ve Kuzey Kıbrıs Hayvanları Koruma Derneği’nin Lefkoşa’daki barınaklarında etkili olan salgında toplam yüzden fazla köpek telef oldu.  Her üç barınak da karantinaya  alındı. Barınakta hastalık bulaşan köpekler tedavi ediliyor.

Lefkoşa’da 10-12 köpek telef oldu

Kuzey Kıbrıs Hayvanları Koruma Derneği’nin Lefkoşa’daki barınağında telef olan 10-12 köpek Lefkoşa Türk Belediyesi ekiplerince, barınaktan kontrollü bir şekilde alınarak Haspolat’ta belirlenen arazide gömüldü. LTB ekiplerinin barınaktan telef olan hayvanları aldığını gören vatandaşlar, “10-12 köpek poşetler içinde kamyona yüklendi” dedi.

Havadis’in sorularını yanıtlayan Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Halk Sağlığı Şubesi Sorumlusu Levent Özverel,  Lefkoşa Hayvan Barınağı’nda dün yaşanan olay ile ilgili alınan ihbar üzerine belediyenin harekete geçtiğini ve telef olan hayvanların kontrollü bir şekilde barınaktan alınıp usulüne göre Haspolatta gömüldüklerini söyledi.

Özverel, Lefkoşa Hayvan Barınağı’nda yetki ve sorumluluğunun LTB’de değil Veteriner Dairesi’nde olduğunu da sözlerine ekledi.

Tomris Güven: Sadece iki köpek öldü 

Kuzey Kıbrıs Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Tomris Güven ise , salgında 2 köpeğin öldüğünü 3 köpeğin ise karantinaya alındığını söyledi. Gönyeli Belediyesi’nin barınaktaki köpekleri kısa süre önce aşıladığını belirten Güven, hastalığa yakalanan köpeklerin aşılama yapılması durumunda hemen ölebileceğini belirtti. Bu aşılamanın 15 gün sonra tekrar yapılması gerektiğini kaydeden Güven, derneğin böyle bir maddi gücü olmadığını ifade etti. Veteriner Dairesi’nin bugüne kadar barınaktaki hayvanları hiç kontrol etmediğini de savunan Güven, salgının yayılmasından sonra dairenin konuyla ilgilenmeye başladığını öne sürdü.

Ataben: Kesin bulgu yok

Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben, hastalığın ilk olarak Girne ve İskele’de görüldüğünü belirtti. Barınaktaki salgının gençlik hastalığı olduğuna dair net bir bilginin olmadığını belirten Ataben, “Telef olan hayvan sayısı tam olarak tespit edilemedi. Köpekler gençlik hastalığından telef oldu diye kesin bir bilgiye de sahip değiliz. Köpekler bu hatalıktan mı yoksa hijyen koşullarından mı telef oldu bilmiyorum” dedi.

Yetki dairede

Veteriner Dairesi’nin hayvan refahı ve sağlığı çerçevesinde hayvanların bulunduğu yerlerle ilgili yetkilerinin olduğunu belirten Ataben,  Barınaklara hayvan kabulünde de uygulanması gereken koşullar olduğunu hatırlattı.  Ataben, “Barınağa kabul edilmeden veteriner tarafından kontrol edilmeden alınırsa ve aşısız bırakılırlarsa gerekli tedbirler alınmazsa, hayvan insan ve çevre sağlığı açısından her zaman risk teşkil edilmelidir” dedi. 

Sayılı: Sadece Lefkoşa’da 100’ün üstünde köpek öldü

Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Umut Sayılı, Gençlik Hastalığı’nın (Distemper) ülke genelinde yaygın olduğunu ifade etti.

Sayılı, hastalığın önce Girne’de baş gösterdiğini ifade ederek ardından İskele, Lefkoşa’dan sonra tüm ülkeye yayıldığını söyledi.

Sayılı, sadece Lefkoşa’da 100’ün üzerinde köpeğin Gençlik Hastalığı (Distemper) nedeni ile telef olduğunu savundu.

Hastalık hakkında da bilgi veren Sayılı, “Gençlik Hastalığı (Distemper) hastalığı viral bir hastalıktır. Sindirim solunum sinir sistemlerini etkileyen formları var. Spesifik bir tedavisi yok. Tedavide başarı maalesef düşük” dedi.

“Karantina uygulaması var”

Sayılı, şu an ülke genelindeki tüm barınaklarda karantina uygulaması olduğunu ifade ederek barınaklara karantina sürecinde köpek giriş çıkışlarının yasak olduğunu belirtti.

Sayılı şöyle devam etti: “Ayrıca birlik, daire ve belediyeler ortak çalışma ile Girne, İskele, Gönyeli ve Lefkoşa barınaklarındaki hayvanlar aşılanmış durumda. Aşılama karantina ve dezenfeksiyon önlemleri ile hastalığın önü alınacaktır. Her köpeğin yıllık karma aşıları zamanında yapıldığı taktirde hastalıktan yüzde 99 korunma sağlanacaktır. Tabii ki barınaklardaki bilgisizlik ve denetimsizlik hastalığın fark edilmesinde ve dolayısıyla önlem alınmasında gecikme olduğu için hastalık sokak popülasyonununda çokluğundan hızlı bir yayılım gösterdi. Hastalıktan çok ciddi miktarda hayvan etkilendi.”

27/04/2018 10:34
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: lefkoşa, salgın, köpek
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.