Leonid meteor yağmuru için geri sayım

Yeryüzü önümüzdeki günlerde yılın en görkemli meteor yağmuruna sahne olacak. Peki Leonid meteor yağmuru ne zaman? İşte bilmeniz gereken her şey...

ads ads ads ads
10/11/2020

ads
Leonid meteor yağmuru için geri sayım

Yılın son meteor yağmuru olarak da adlandırılan Leonid meteor yağmuru için geri sayım başladı. Meteor yağmuru 16 ve 17 Kasım tarihlerinde net bir şekilde gözlemlenebilecek. 

Meteor yağmuru esnasında her saat yaklaşık 15 tenis topu büyüklüğünde göktaşı yeryüzüne düşecek. Meraklılar pürüzsüz bir gözlem için kentin ışıklarından uzakta bir nokta seçmeliler. 

Meteor yağmurları en iyi çıplak gözle izleniyor, zira atmosfere hızla giren göktaşları yine aynı hızla alev aldıklarından teleskop veya dürbünler dar görüş açısı nedeniyle meteorları kaçırabiliyorlar.  

LEONİD METEOR YAĞMURU NEDİR? 

Meteorların Leo (Aslan) yıldız kümesinden kaynaklanmasından dolayı, meteor yağmurlarına Leonid adı veriliyor.  

Leonid yağmurları, Güneş Sistemine her 33 yılda bir giren Tempel-Tuttle kuyruklu yıldızından çıkıyorlar.  

Kuyruklu yıldız Güneş’e her yaklaşışında, beraberinde getirdiği meteorları dağıtmaya başlıyor ve bu meteorlar diğer gezegenlerin yörüngelerine giriyor.  

Kimi zaman bezelye küçüklüğünde olan bu meteorların kimileri ise atmosferimize girdiğinde çıplak gözle görülebilecek kadar büyük de olabiliyor. 

Meteor kümeleri atmosferdeki maddelerle sürtünmeye girdiğinden, alev topuna dönüşerek kayboluyorlar. Ancak burada ilginç bir nokta var.    Dünya’mıza düşen meteor yağmurları sanıldığı gibi, kuyruklu yıldızın bu yıl bıraktığı göktaşları değiller.  

Dünya’mıza ulaşan meteor yağmurları, kuyruklu yıldızın muhtemelen bundan en az bir kaç yüzyıl önce bıraktığı bir küme; bu kümenin uzayda yol alarak Dünya’ya ulaşması sanıldığından da çok sürüyor.  

Bu mantıkla Güneş Sistemi’ne bu yıl giren bir kuyruklu yıldızın yaratacağı meteor yağmuru ise ancak bir kaç yüzyıl sonra gözlemlenebilecek.

10/11/2020 09:27
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Leonid meteor, Leonid meteor yağmuru
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.