Macaristan sandık başında! Sonucu hükümetin göçmen politikası belirleyecek

ads ads ads ads
08/04/2018

ads
Macaristan sandık başında! Sonucu hükümetin göçmen politikası belirleyecek

Macaristan'da genel seçimlerde oy  verme işlemi başladı.Sığınmacıların "Avrupa'yı işgal ettiği", "Hristiyanlık değerlerini  tehdit ettiği" gibi argümanlar kampanyaya damga vurdu.

Macar halkı yeni milletvekillerini belirlemek üzere  sandık başına gitti.  Yaklaşık 9,7 milyonluk nüfusa sahip Macaristan'da 8 milyon seçmen, 199  sandalyeli meclisin yeni üyelerini belirlemek üzere oy kullanmaya başladı. Yerel saatle 06.00'da başlayan oy verme işlemi 19:00'a kadar devam  edecek. Toplam 199 sandalyeli mecliste 106 milletvekilli dar bölge sistemine  göre belirleniyor. Dar bölge sisteminde, ilk turda en yüksek oyu alan aday  milletvekili oluyor. Geri kalan 93 milletvekili ise partilerin listesinden oy  oranına göre belirlenecek. Seçmenler, 23 parti ve bağımsız  adaylar arasından tercihte  bulunabiliyor.

 JOBBİM AKETLERDE İKİNCİ PARTİ 

 Kamuoyu araştırmalarına göre, halihazırda hükümette bulunan Fidesz  (Macar Yurttaş Birliği) ve Hristiyan Demokratik Halk Partisi (KDNP) koalisyonunun  yaklaşık yüzde 45 oyla ilk sırayı alacağı tahmin ediliyor. 2014 yılındaki seçimleri üçüncü sırada bitiren, milliyetçi Jobbik  Partisinin ise yüzde 20 civarında oy alarak ana muhalefet partisi olması  bekleniyor. Ana muhalefette bulunan Sosyalist Partinin (MSZP) seçimleri yaklaşık  yüzde 15 oy ile üçüncü, Demokratik Koalisyonunun (DK) yüzde 8 ile dördüncü,  Yeşiller Partisinin ise yüzde 7 ile beşinci sırada bitirmesi öngörülüyor. Seçim barajının yüzde 5 olduğu ülkede 5 parti ve ittifakın meclise  girmesi bekleniyor.

 ANA GÜNDEM SIĞINMACILAR VE İSLAM 

 Nüfusunun sadece yüzde 0,2'sini Müslümanların oluşturduğu  Macaristan'da  seçim kampanyalarının ana konusu sığınmacılar ve İslam oldu.  Başbakan Viktor Orban başta olmak üzere birçok hükümet yetkilisi,  Avrupa'nın sığınmacılar tarafından istila edildiğini, kiliselerin kapatılarak  yerlerine camilerin açıldığını, sığınmacıların yaşadığı bölgelerde kendi  kanunlarını yürürlüğe koyduğunu iddia etti.  Sığınmacıların "Avrupa'yı işgal ettiği", "Hristiyanlık değerlerini  tehdit ettiği" gibi argümanlar kullanan Orban, sığınmacıları kabul etmek  istemediklerini defalarca dile getirmişti.

  

08/04/2018 16:21
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: macaristan, seçim
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.