Macaristan'da mülteciler kamptan firar etti

ads ads ads ads
27/08/2015

ads
Macaristan'da mülteciler kamptan firar etti

Macaristan-Sırbistan sınırındaki Röszke kasabasında bir kampta toplanan mültecilerden bazıları tel örgülerden atlayarak firar etti.

Yabancı ajansların geçtiği karelerden birinde Suriyeli bir mültecinin üzerinde Fenerbahçe forması olması dikkat çekti.

Bu Sabah olay çıkan kampta Macar polisi olayları bastırmak için göz yaşartıcı bombayla müdahale ederek yaklaşık 200 kişilik kalabalığı dağıtmış, olaylar sonrası kampa çok sayıda takviye kuvvet gönderilmişti.

Olaylar sonrası Csongrad Bölgesi Polis Sözcüsü Szenti Szabolcs, Macar haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, ülkeye çok sayıda yasa dışı göçmenin geldiğini, bu nedenle kayıt işlemlerinin daha yavaş şekilde ilerlediğini, dolayısıyla göçmenlerin de buna tepki gösterdiğini ifade etti.

Söz konusu kamptaki bazı mültecilerin, tel örgülerden atlayarak firar ettiği bildirildi.

Macaristan'da, 2012 yılında 2 bin kişi sığınma başvurusunda bulunurken, bu sayı 23 Ağustos itibarıyla 130 bine ulaştı. Yıl sonunda ülkeye gelen yasa dışı göçmen sayısının 300 bini aşabileceği belirtiliyor.

Macaristan Hükümeti 17 Haziran'da yasa dışı göçü engellemek için, Sırbistan sınırını, 4 metre yükseklikte, 175 kilometre uzunluğunda tel örgüyle kapatma kararı almış, diğer sınır paylaşımı olan ülkelerle de benzer bir tehlike gördüklerinde aynı uygulamaya gidebileceklerini açıklamıştı.

Şimdiye kadar sınıra 120 kilometreden fazla dikenli tel çekildi, çitler için demir kazıklar hazırda bekliyor. Askerler, siviller ve tutuklular görevde. Çit çekilmesinden amaç, Macaristan üzerinden AB'ye girmek isteyen kadın, çocuk ve erkekleri durdurmak ya da Macaristan medyasında yazdığı gibi “Kavimler Göçü“'nü durdurmak.

Batı Avrupa ülkelerine ulaşmak hayaliyle Macaristan'a her gün ortalama bin 500 kişinin yasa dışı yollardan girdiği tahmin ediliyor.

Yıl başından bu yana Macaristan‘da kalmak isteyen 125 binden fazla sığınmacı kayıt yaptırdı. Macaristan, AB üyesi olmayan Makedonya ve Sırbistan gibi, Ortadoğu, Afrika ve Güney Asya'da gelen insanların kullandığı Balkan rotasında yer alıyor. Çoğu iltica hakkı kazanmak için Orta ve Kuzey Avrupa'ya ulaşmak istiyor. Sırbistan-Macaristan sınırında yaşayan Macarlar çitleri bir çözüm olarak görmüyor

 

27/08/2015 15:01
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Macaristan, mülteci
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.