Maliye açıklarını kapatmak için vergilere yüklendi
Bütçe açıklarını kapatmada zorlanan Maliye Bakanlığı’nın vergi gelirlerine yüklendiği dikkati çekiyor.
23/05/2025












Bütçe açıklarını kapatmada zorlanan Maliye Bakanlığı’nın vergi gelirlerine yüklendiği dikkati çekiyor. Bakanlığın açıkladığı bütçe verilerine göre, Ocak-Mart 2024’te 8 milyar 715 milyon lira olan “vergi gelirleri”, 2025’in aynı döneminde yüzde 62.6 oranında artışla 14 milyar 166 milyon liraya çıktı.
Maliye’nin Ocak-Mart dönemini kapsayan verileri ayrıca, “vergilerle beslenen” yerel bütçe gelirlerinin bir yılda yüzde 59.6 seviyesinde arttığına işaret ediyor.
Gerek vergi gelirlerinin gerekse tüm yerel gelirlerdeki artış oranlarının İstatistik Kurumu’nun açıkladığı yıllık enflasyonun üzerinde olduğu dikkati çekiyor. Kurum Mart 2024-Mart 2025 döneminde enflasyonun yıllık bazda yüzde 40.96 seviyesinde açıklamıştı.
Özellikle “doğrudan alınan vergi” gelirlerindeki artışlar resmi enflasyon oranını ikiye katlarken “dolaylı vergi” gelirlerinin enflasyonun hemen üzerinde arttığı saptandı.
Açıklanan veriler, doğrudan vergi gelirlerinin bir önceki yıla kıyasla yüzde 86.47 oranında artarak 3,8 milyardan, 7,2 milyar liraya; dolaylı vergi gelirlerinin ise yüzde 43.6 artışla 4,8 milyardan 6,9 milyar liraya çıktığını gösteriyor.
“RE’SEN VERGİYE ASILDILAR” İDDİASI
Maliye Bakanlığı’na yakın kaynaklar, özellikle son dönemlerde “re’sen vergi” yetkisinin çok sık kullanıldığını belirtirken, bu iddialarına gelir vergisi tahsilatındaki yüzde 95 ve kurumlar vergisi tahsilatındaki yüzde 85 oranlarındaki artışları örnek gösteriyor.
Geçen yılın ilk üç ayında 2,3 milyar lira olan gelir vergisi tahsilatı bu yıl 4,6 milyar liraya; kurumlar vergisi tahsilatı da 919 milyon liradan 1,7 milyar liraya yükseldi. Re’sen vergi, mükellefin hiç, eksik veya yanlış beyan verdiği iddiasıyla vergi dairesinin tek taraflı vergi hesaplaması olarak biliniyor.
ZAMLARIN BOYUTU
Bu arada, Motorlu Taşıtlar Vergisi gelirinin yüzde 133 oranında artışla 75 milyondan 176 milyon uçması, yasadışı olduğu savunulan yüksek zamlı astronomik uygulamanın boyutunu gösteriyor.
Ülke içinde tahsil edilen Katma Değer Vergisi’ndeki yüzde 103’lük artış ise “mal ve hizmetlere uygulanan fahiş zamların boyutunu” anlatıyor. 2024’te içerdeki KDV tahsilatı 864 milyon iken, bu yıl 1 milyar 752 milyon liraya yükseldi.






