Maraş’la ilgili karara, o kararı alanlar inanıyor mu gerçekten?

ads ads ads ads
24/07/2021

ads

Ali Baturay Ali Baturay


BM Güvenlik Konseyi’nin, “Türk tarafının kapalı Maraş’ın yüzde 3.5’luk kısmını açma kararını” kınaması, beklenen bir durumdu.

   Türkiye’den ve KKTC’den yetkililer de BM Güvenlik Konseyi’nin kınama kararını kınadı…

   Hem Türkiye’den hem de KKTC’den yapılan açıklamalarda, kapalı Maraş’ın yüzde 3.5’luk kısmını açma kararı konusunda uluslararası hukukun dışına çıkılmayacağı yinelendi.

   KKTC Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada; “Kapalı Maraş açılımı ile Kıbrıs Türk tarafı tam da BM Güvenlik Konseyi kararları ile 2020 başkanlık açıklamasının öngördüğü amacı yerine getirmektedir. Kıbrıs Türk tarafı uluslararası hukuka uygun şekilde Kapalı Maraş'ı münhasıran eski sakinlerine açacaktır…” denmektedir…

    Maraş’la ilgili kararın ısrarla uluslararası hukuk çerçevesinde alındığı vurgulansa da herkes biliyor ki BM’yle, BM Güvenlik Konseyi’yle istişare edilmeden atılacak her adım tepki çeker, kınanır…

    Türk tarafı, söz konusu kararı, “yüzde 3.5 içindeki malları sahiplerine vermek için” aldığı konusunda Kıbrıslı Türklerin büyük bir kısmını bile inandırmış değildir, yok ki buna BM ya da uluslararası toplum inansın.

   Çok sayıda insan, söz konusu kararın “Rum tarafına inat olsun”, “onlara bir ders verme”, “BM’ye ve Rumlara meydan okuma” amaçlı olduğuna inanıyor.

   Çıkın sokağa sorun bakalım, kaç kişi Maraş açılımına iyimser bakıyor ve bu karara inanıyor?

   Kapalı Maraş’la ilgili Türk tarafından çok çelişkili açıklamalar yapılmaktadır, birbirini tutmayan ve şüphe yaratan açıklamalar.

   Mesela Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye’ye yaptığı ziyaretlerde Maraş’ın vakıf malı olduğunu söylemiştir, hatta daha bugün bile katıldığı Beyarmudu’nda şehitleri anma töreninde benzer şeyler söylemiştir.

   Tatar, “Vakıflar İdaresi’nin elindeki belgeler, Maraş'ın ata yadigarı topraklar olduğunu gösteriyor” demiştir…

    Cumhurbaşkanı Tatar, yasal olarak kanıtlayamayacağı, uluslararası hukuk çerçevesine değer bulmayacak sözleri neden söylüyor ki?

    Tatar, “ata yadigarı” dediği Maraş için aynı konuşma içinde, “Uluslararası hukuk bakımından 1974 tapuları tanınıyor ve bunun kararını da uluslararası hukukun tanıdığı Taşınmaz Mal Komisyonu verecek” diyor.

    Bu sözleri tekrarladıkça, cumhurbaşkanı, kendisinin bile inanmadığı bir karar aldığını kanıtlıyor adeta…

    Türkiye’den ve KKTC’den yapılan çelişkili açıklamalar, kapalı Maraş’la ilgili Türk tarafının farklı amaçlar güttüğü intibaına neden oluyor.

    Sürekli dile getirilen “Taşınmaz Mal Komisyonu”na değer veriyor mu acaba Türk tarafı?

    Kapalı Maraş’ta malları olan Rumları, “Maddi sıkıntı çeken, yükümlülüklerini yerine getirmekte zorlanan Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurmaya davet etmek” ne kadar inandırıcı acaba?

    Kararı alanların kendilerinin bile inanmadığı ve aslında gerçek amacın da “yüzde 3.5’luk alandaki malları sahiplerine vermek” olduğu yönünde kimseyi inandıramadığı bir ortamdayız…

    Tek yanlı bu kararla yine dünyayı karşımıza aldık…

    Yine gerginlik siyasetine döndük, sabah akşam BM’den AB’ye, ABD’den Yunanistan’a Rum yönetiminden Rusya’ya kadar her tarafa lâf yetiştirme yarışı, demeç üzerine demeç, açıklama üzerine açıklama…

    Peki kime faydası var? Hiç kimseye…

    Maraş, ön hazırlığı yapılmadan, başta BM’yle olmak üzere gerekli istişareler edilmeden, sözde “uluslararası hukuka uygun” değil gerçek anlamda “uluslararası hukuka göre” açılmalıdır, aksi halde BM Güvenlik Konseyi de kınar, diğer tüm uluslararası aktörler de…

    Hiçbir şeyin doğru dürüst gitmediği bu ülkede, zaten kısıtlı olan uluslararası ilişkiler ve Kıbrıs sorununun gidişatı da tam bir kördüğüme dönmek üzere…

24/07/2021 23:36
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: ali baturay, haber, kıbrıs, kktc, yorum, yazı, kıbrıs haberleri
MANŞETLER

HK Ali Baturay

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.