Mars çok su yutuyor!

İngiltere'de yapılan bir araştırma, Mars'ın yüzeyinde niçin su ve dolayısıyla yaşam bulunmadığını tespit etti. Buna göre gezegenin kaya yapısı suyun yüzeyde kalmasını engelliyor

ads ads ads ads
22/12/2017

ads
Mars çok su yutuyor!

Oxford Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen yeni araştırma ise suyun hâlâ orada olduğunu ancak gezegenin kayalık kabuğuyla birlikte kimyasal tepkiler yüzünden gezegenin yüzeyine kilitlendiğini gösteriyor.

GEZEGENİN KABUĞUNDAKİ PATLAMALAR

Nature dergisinde yayınlanan araştırmayı yöneten Doktor Jon Wade, “Mars’ın bazaltik kabuğunu oluşturan yeni patlayan lavlar ile reaksiyona giren su, sünger benzeri bir etki yarattı. Bu su-kaya reaksiyonu, kayanın mineral yapısını değiştirdi ve gezegen yüzeyini kurutmaya, hayatın sıcak olmasına neden oldu.” dedi.

Güneş sisteminde Dünya ve diğer gezegenler arasındaki küçük değişiklikler, Mars gibi, dünyadan başka bir yerde yaşamın olmayacağını gösteriyor. 

Wade, “Mars'ın manto kayaçlarında demirin daha fazla olması, gezegenin daha fazla oksitleyici koşullar altında oluştuğunu gösteriyor.” dedi.

MARS'TA YAŞAM POTANSİYELİ

Bilim insanları, Mars'taki kayaların, Dünya'da bulunanlardan yaklaşık yüzde 25 daha fazla su tutma kapasitesine sahip olduğunu ve bu kayaların, suyun gezegenin içine taşınmasını sağladığını keşfetti.

Mars’ta yaşam potansiyeline, su içeriğine özel bir odaklanma ile, uzun zamandır ilgi duyuluyor. Geçmişteki araştırmalar küçük organizmaların bir zamanlar gezegenin yüzeyinde, belki de orada var olan sıcak kaynaklarda yaşamış olabileceğini düşündüren sıra dışı yapılar bulmuştu.

22/12/2017 11:30
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: mars, marsta yaşam
MANŞETLER

HK TEKNOLOJİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.