Mavi-Beyaz, Netanyahu'ya koalisyon kapısını kapattı

ads ads ads ads
15/04/2019

ads
Mavi-Beyaz, Netanyahu'ya koalisyon kapısını kapattı

Erken genel seçimlerde Başbakan Netanyahu'nun partisiyle aynı oy oranına ulaşan Mavi-Beyaz İttifakı, koalisyon hükümetinde yer almayacağını duyurdu.

İsrail'de geçen hafta yapılan genel seçimlerde az farkla  ikinci olan "Mavi-Beyaz İttifakı", Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki  koalisyon seçeneğine kapıları kapattı.

Genel seçimlerde hiçbir partinin 120 sandalyeli mecliste tek başına  iktidara gelebilmek için gerekli 61 milletvekiline ulaşamaması nedeniyle  koalisyon görüşmeleri İsrail'in en önemli gündem maddesi haline geldi.

Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, yeni koalisyon hükümetinin kimin  önderliğinde kurulabileceğine karar vermek için seçimlerde meclise girmeye hak  kazanan 11 partinin önde gelen isimleriyle ayrı ayrı görüşmeye başladı.

Batı Kudüs'teki Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nde ilk olarak Netanyahu'nun  partisi Likud heyetiyle görüşen Rivlin, daha sonra da eski İsrail Genelkurmay  Başkanı Benny Gantz ile eski gazeteci Yair Lapid liderliğinde kurulan ve  seçimlerde ikinci olan Mavi-Beyaz İttifakının önde gelen isimlerini kabul etti.

Mavi-Beyaz'ın önde gelen isimlerinden eski İsrail Genelkurmay Başkanı  Gabi Aşkenazi, Rivlin'e koalisyon hükümeti kurma görevini Gantz'a vermesini  önerdi.

Aşkenazi, "Mevcut siyasi şartlar altında görev yapamayız." diyerek  Mavi-Beyaz'ın Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinde yer almayacağını  vurguladı.

Cumhurbaşkanı Rivlin, Mavi-Beyaz heyetinin ardından seçimlerde üçüncü  olan Şas (Doğulu Tevrat Muhafızları) ile dördüncü olan Yahudi Birleşik Tevrat  (Yahudot HaTora) Partisi heyetleriyle ayrı ayrı görüştü.

Görüşmelerde, Şas ile Yahudi Birleşil Tevrat heyetleri, Netanyahu  liderliğindeki koalisyon hükümetinde yer almayı tercih edeceklerini Rivlin'e  iletti.

Daha sonra İsrail vatandaşı Filistinlileri temsil eden Eşitlik ve  Barış için Demokrasi Cephesi (Hadaş) ile Değişim için Arap Hareketi'nin (Ta'al)  kurduğu ittifakın heyetleriyle görüşen Rivlin, yarın da meclise giren diğer 6  partinin yetkililerini kabul edecek.

Rivlin, tüm partilerin görüşlerini aldıktan sonra hangi liderin  koalisyon hükümetini kurmaya daha yakın olduğuna hükmederek, görevi o kişiye  verecek.

Koalisyon hükümetini kurmaya Netanyahu daha yakın

Kesin olmayan sonuçlara göre Netanyahu'nun partisi Likud, 36  milletvekili çıkararak seçim yarışını önde tamamladı. Ayrıca Likud'un başını  çektiği sağ partiler 120 sandalyeli meclise 65 milletvekili sokarak çoğunluğu  sağlamış durumda.

Buna ek olarak sağ partilerin seçimlerde ikinci olan Mavi-Beyaz  İttifakı lideri Benny Gantz'ın başbakanlığındaki koalisyon hükümetine sıcak  bakmadığı belirtiliyor.

Tüm bu nedenlerden dolayı Rivlin'in koalisyon hükümetini kurma  görevini Netanyahu'ya vermesi bekleniyor.

Koalisyon hükümeti kurmak için en az 61 milletvekilinin desteğine  ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle de İsrail Başbakanı'nın sağ partilerden oluşan bir  koalisyon hükümeti kurmak için en az 4 partinin desteğini alması gerekiyor.  Netanyahu'nun söz konusu partilerle yapacağı güç paylaşımı pazarlıklarının  ardından koalisyon hükümetini kurması öngörülüyor.

Ancak Savunma Bakanlığı veya Dışişleri Bakanlığı gibi önemli  koltukların paylaşımında pürüz çıkması halinde Netanyahu'nun işinin zorlaşacağı  ifade ediliyor.

Yasalar gereği Cumhurbaşkanınca koalisyonu kurmakla görevlendirilen  liderin, 28 gün içinde hükümeti kurması gerekiyor. Ancak koalisyon hükümetini  kurmakla görevlendirilen parti liderine, talep etmesi halinde 2 hafta ek süre  verilebiliyor.

Söz konusu parti lideri verilen ek sürede de koalisyon hükümetini  kurmayı başaramazsa Cumhurbaşkanı, koalisyon hükümetini kurmaya aday diğer parti  liderini görevlendiriyor. Bu lider de 28 gün içinde koalisyon hükümetini kurmayı  başaramazsa genel seçimler tekrarlanıyor.

Kesin olmayan sonuçlara göre İsrail'de 9 Nisan'da yapılan genel  seçimlerde Netanyahu'nun partisi 36, Mavi-Beyaz İttifakı 35 milletvekili çıkardı.

Bu iki parti arasında geçen kıran kırana seçim yarışında Şas 8, Yahudi  Birleşik Tevrat 7, İşçi Partisi 6, İsrail vatandaş Filistinlileri temsil eden  Eşitlik ve Barış için Demokrasi Cephesi (Hadaş) ile Değişim için Arap  Hareketi'nin (Ta'al) kurduğu ittifak 6, eski Savunma Bakanı Avigdor Liberman'ın  partisi İsrail Evimiz (Beyteynu) 5, Birleşik Sağ 5, Maliye Bakanı Moşe Kahlon'un  liderliğini yaptığı Kulanu (Hepimiz) Partisi 4, Meretz 4, Filistinlileri temsil  eden diğer partilerden Ulusal Demokratik Birlik (Beled) ile Birleşik Arap  Listesi'nin oluşturduğu ittifak ise 4 milletvekili kazanmıştı.

15/04/2019 16:49
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Mavi-Beyaz, Netanyahu’ya koalisyon kapısını kapattı, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.