Maydanoz sapının sağlığa 10 faydası

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan maydanozun bu zamana kadar yapraklarını tükettik. Ancak maydanozun sapı da en az yaprakları kadar besleyici değerlere sahip. Maydanozun yağsız olması ve çok düşük sodyum içermesi ile kalp dostu, kolesterol ve kan basıncının kontrol altında olduğu diyetlerde rahatlıkla kullanılmasını sağlıyor. İşte maydanozun ve maydanoz sapının sağlığa 10 faydası.

ads ads ads ads
04/08/2020

ads
Maydanoz sapının sağlığa 10 faydası

1-Kemik sağlığını korur

Vücudun K vitamini açısından yetersiz olması kemik sağlığını da olumsuz olarak etkiliyor. 2 yemek kaşığı maydanozda 125 mikrogram K vitamini var. Maydanoz K vitamini ihtiyacının yanı sıra  A vitamini, C vitamini, folik asit, kalsiyum, demir ve potasyumu da karşılar.

2-Böbrek taşı sorununu çözer

Maydanozda bulunan myristicin ve apiole adlı bileşikler idrar akışını artırır ve idrar yolu enfeksiyonlarının ortadan kalkmasına yardımcı olur. Toksinleri vücuttan uzaklaştırır. Böbrek taşı sorunlarının önlenmesine yardımcı olur.

3-Göz sağlığını korur

Maydanozdaki lutein ve zeaksantin adlı maddeler katarakt ve sarı nokta oluşumunun engellenmesine yardımcı olur.

4-Kanser riskini azaltır

Meme kanseri, sindirim sistemi, deri ve prostat gibi kanser türlerinin oluşum riskini azaltır. Aynı zamanda iltihap karşıtıdır.

5-Bağışıklık sistemini düzenler

Maydanozdaki esansiyel yağlar bağışık sisteminin güçlenmesini sağlar. MS, Behçet hastalığı, çölyak, romatoid artirit, alerji ve kronik enfeksiyon hastalıklarıyla savaşır.


6-İnflamasyonu önler

Maydanozun anti inflamatuar ve aynı zamanda anti romatizmal özellikleri var. Eklemlerdeki şişlikleri engeller ve ağrıyı azaltır.

7-Adet bozukluklarını önler

Maydanozdaki apiole yağı adet bozukluklarının tedavisinde kullanılabilir. Adet öncesi günlerde maydanoz çiğnemek şişliği önler.

8-Damarları korur

Maydanoz en önemli B vitaminlerinden biri olan folik asit içerir. Homosisteinin kanda yüksek seviyede olması kalp krizi ve felç riskini artırır. Folik asit de bu hormonu dengelemeye yardımcı olur.

 

04/08/2020 12:50
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: maydanoz, sağlık
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.