Mayın avcısı fare Magawa, 5 yılın ardından emekli oldu

ads ads ads ads
06/06/2021

ads
Mayın avcısı fare Magawa, 5 yılın ardından emekli oldu

Kamboçya'da mayın bulmakla görevli Magawa adlı Afrika keseli sıçanı, 5 yılın ardından emekliye ayrıldı. Kahraman fareye İngiltere'de PDSA adlı hayvanları koruma derneği tarafından cesaret madalyası verilmişti.

Afrika büyük keseli sıçanı Magawa, APOPO adlı bir kuruluş tarafından mayınları bulmak ve görevlilere yerini bildirmek üzere eğitilmişti. Magawa, 141 bin metrekareden daha fazla alanı tarayıp 71 mayın ve 38 patlamamış madde buldu. Geçen yıl İngiltere tarafından köpeklere verilen cesaret madalyasının da sahibi oldu.

APOPO tarafından yapılan açıklamada, "Hala iyi bir sağlığı var, emeklilik yaşına ulaştı ve şimdi yavaşlama vakti." denildi.

MAYIN BULMADA ONLARDAN İYİSİ YOK

AP'de yer alan habere göre, birçok kemirgen, dedektör olabilmek için mamayla ödüllendirilerek eğitiliyor. APOPO'ya göre Afrika keseli sıçanları mayın aramada son derece iyiler ve boyutları sayesinde mayınları patlatmadan ve insanlardan daha hızlı bir şekilde tespit edebiliyorlar. Ömürleri ise 8 yıl. Magawa da bu konuda iyi olan bir tür. 2014 yılında Tanzanya'da doğan ve 2016'da Kolombiya'ya getirilen Magawa, Angkor tapınağında kariyerine başladı.

APOPO ayrıca Zimbabve, Angola ve Mozambik gibi ülkelerdeki savaş sonrası bırakılan mayınları temizlemek için çalışıyor.

59 ülkede 60 milyondan fazla insan patlamamış mayın tehlikesiyle karşı karşıya. 2018 yılında mayın ve diğer savaş malzemeleri nedeniyle 6 bin 897 insan ölü ya da yaralandı.

06/06/2021 15:13
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Mayın avcısı fare Magawa, 5 yılın ardından emekli oldu, haberkibri,
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.