Meme kanserini 5 yıl önceden tespit edilebilen cihaz geliştirildi

ads ads ads ads
10/05/2019

ads
Meme kanserini 5 yıl önceden tespit edilebilen cihaz geliştirildi

ABD'li bilim insanları, meme kanserini 5 yıl öncesine kadar saptayabilecek yapay zekâ ile çalışan mamografi cihazı ürettiklerini duyurdu.

Dünyanın en iyi teknoloji üniversitelerinden ABD'deki Massachusetts Institute of Technology'den araştırmacılar ile Massachusetts Hastanesi´nden doktorlar, ortaya çıkardıkları mamografi modeli sayesinde kadınların yakın gelecekte meme kanserine yakalanıp yakalanmayacaklarını tahmin edebilmelerini sağladı.

GÜVENLİ SONUÇ VERİYOR

Üniversitesinin bilgisayar bilimleri ve yapay zekâ laboratuvarında geliştirilen 'derin öğrenme modeli' diğer eski metotların aksine ırksal farlılıkları ortadan kaldırarak beyaz hastalarda olduğu kadar siyahi hastalarda da güvenli bir şekilde sonuç verebiliyor.

Engadget.com sitesinin haberine göre, araştırmacılar Massachusetts Hastanesi'nde tedavi gören 60 binden fazla hastaya bakarak bu kadınlardan hangilerinin gelecek beş yıl içerisindeki taramalarında meme kanserine yakalanma riski taşıdıklarını tespit etti.

Ekibin ürettiği model hali hazırda kullanılan birçok yöntemden çok daha iyi tahminler yapabiliyor. Kanser hastalarından yüzde 3'inii en yüksek risk kategorisinde doğru olarak değerlendirirken bu oran geleneksel yöntemlerde yüzde 18'de kaldı.

İNSAN GÖZÜNÜN GÖREMEYECEĞİ DOKULARI TESPİT EDİYOR

Derin öğrenme modeli insan gözünün göremeyeceği anormal ve karmaşık dokuları tespit edebiliyor.

Doktorlar bu verileri kullanarak kadınların meme dokularında hemen göze çarpmayan ancak meme kanserinin ilk aşaması olabilecek şekilleri tanıyan bir model geliştirdi.

10/05/2019 15:15
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Meme kanserini 5 yıl önceden tespit edilebilen cihaz geliştirildi, haber, kıbrıs,
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.