Mitsubishi'den ABD'li esirlere 'kölelik' özrü

ads ads ads ads
20/07/2015

ads
Mitsubishi'den ABD'li esirlere 'kölelik' özrü

Japon şirketi Mitsubishi, İkinci Dünya Savaşı'nda Amerikalı esirleri maden ocaklarında zorla çalıştırdığı için özür diledi.

Bu yöndeki açıklamayı, dün Los Angeles'taki Simon Wiesenthal Centre'da düzenlenen törende Mitsubishi'nin üst düzey yöneticilerinden Hikaru Kimura yaptı.

Kimarai 94 yaşındaki James Murphy adlı eski Amerikan askerinden ve diğer esirlerin ailelerinden özür dilediklerini açıkladı.

Böylece ilk defa bir Japon şirketi esirlerden özür dilemiş oldu.

Mitsubishi, savaş esirlerine tazminat önermedi. Ancak özür esirlerin yakınları arasında memnunlukla karşılandı.

Simon Wiesenthal Centre'dan haham Abraham Cooper, "Umarız, bu diğer şirketleri de aynısını yapmaya teşvik eder" dedi.

Mitsubishi'nin özür kararını Japonya hükümetinden bağımsız olarak aldığını belirten yetkililer, bunun 2'nci Dünya Savaşı'nın sona ermesinin 70'nci yıl dönümü öncesi önemli bir jest olduğuna dikkat çekiyor. 2'nci Dünya Savaşı, Ağustos 1945'te sona ermişti.

Abe ABD'de protesto edilmişti

Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin Mayıs'taki ABD ziyareti sırasında, bazı Koreli ve Çin kökenli Amerikalılar sokaklara dökülerek Japonya'ya atfedilen savaş suçlarını protesto etmişti.

Mitsubishi'nin 2'nci Dünya Savaşı sırasında dört maden ocağı vardı. Madenlerde binlerce Filipinli, Koreli ve Çinli esirin yanı sıra 500 kadar da Amerikalı esirin çalıştırıldığı belirtiliyor.

Hanawa yakınlarındaki bir maden ocağında bir yıl kadar çalıştırılan Murphy, Amerikan medyasına açıklamasında "Her açıdan köleydik. Yemek, ilaç, elbise, kanalizasyon, hiçbir şey yoktu. Mitsubishi'nin Amerikan güçlerine karşı savaş uçağı ürettiğini bilmek daha da kahrediciydi" demişti.

Japonya hükümeti esirlerden beş yıl önce özür dilemişti. 

20/07/2015 08:43
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: 2. Dünya Savaşı, abd, japonya, Mitsubishi, özür
MANŞETLER

HK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.