Modern hayat evliliğe zarar verebiliyor

ads ads ads ads
24/04/2016

ads
Modern hayat evliliğe zarar verebiliyor

Evliliklerde çiftlerin tahammül sınırı kısaldı. Boşanmalar arttı.

Mahkemelerin kayıtlarına göre, KKTC’de 2015 yılında bin 254 çift evlenirken 798 çift boşandı.

2015 yılında 55 boşanma, evliliğin ilk yılında, 53 boşanma, evliliğin ikinci yılında, 50 boşanma, evliliğin üçüncü yılında, 55 boşanma, evliliğin dördüncü yılında, 47 boşanma, evliliğin beşinci yılında gerçekleşti. 220 boşanma 6-10 yıl arasında evlilikte, 211’i 11-15 yıl arasında evlilikte yaşandı. 207 evlilik ise 16 yıldan sonra bitti.

KKTC’de evlilik ve boşanma sayısına ilişkin veriler bulunurken boşanma nedenlerine ilişkin henüz sosyal bir araştırma olmadığından bu yönde detaylı veri de bulunmuyor. Ancak dünyada boşanma nedenlerine ilişkin yapılan uzman araştırmalarına göre; şiddet, ekonomik sıkıntı, güven sarsıcı tutum ve davranışlar, sadakatsizlik, saygısızlık, kumar, uyuşturucu, alkol boşanma davalarında mahkemeye sunulan gerekçelerin başında yer alırken sosyal hayat alanlarının farklılaşması, bireysellik, kadınların daha özgürce karar vermeleri de dolaylı olarak boşanma nedenleri arasında sayılıyor.

Uzmanlar, boşanma nedenlerini değerlendirdi

Avukat Barış mamalı, Avukat mamalı, ekonomik hayatın bireyler açısından zorlaşması, kadınların daha özgürce karar verebilmeleri, aile kurumuna olan bakış açısının değersizleşmesi, sadakatin önemsizleşmesi, sosyal hayat alanlarının farklılaşması (facebook, internet, vs…) ve küreselleşen dünyada ahlak değerlerinin erozyona uğramasını boşanma nedenleri arasında sayılabileceğini ifade etti. Mamalı, boşanmalarda en önemli nedenlerden birinin de yeni dünya düzeni algısı olduğuna dikkat çekti.

Sosyolog Kudret Akay ise KKTC’de boşanma nedenlerine ilişkin doğru dürüst bir araştırma yapılmadığından oluşturulmuş bir istatistiki veri de bulunmadığını ancak dünyada yapılan araştırmalara bakıldığında özellikle batıda modernleşme ve boşanma arasında bir ilişki olduğunu, modern topluma geçtikçe boşanmaların da artığını kaydetti.

Mamalı: Boşanmalarda önemli neden “yeni dünya düzeni” algısı
Avukat Barış Mamalı, KKTC’de boşanmaların endişe verici boyuta ulaştığını ifade ederek, boşanmalara birden çok etkenin neden olduğunu dolayısıyla “İnsanlar neden boşanmaya yöneliyorlar” sorusuna birçok açıdan cevap verilebileceğini belirtti.
Avukat mamalı, ekonomik hayatın bireyler açısından zorlaşması, kadınların daha özgürce karar verebilmeleri, aile kurumuna olan bakış açısının değersizleşmesi, sadakatin önemsizleşmesi, sosyal hayat alanlarının farklılaşması (facebook, internet, vs…) ve küreselleşen dünyada ahlak değerlerinin erozyona uğramasını boşanma nedenleri arasında sayılabileceğini ifade etti.
Ben bu noktada “yeni dünya düzeni” algısına değinmek istediğini ifade eden Mamalı, “Dünyayı yöneten gerçek ve gizli güçlerin 90’lı yılların başından itibaren dünyayı özellikle ahlaki değerler noktasında vurduklarını ve şekillendirdiklerini görmekteyiz. Medya, müzik, sinema ve sosyal paylaşım alanlarında yarattıkları algılar, verdikleri subliminal mesajlar ve beyin yönetme yöntemleriyle yeni tip insanlar yaratmaya başlamışlardır. Bu operasyon çerçevesinde bugün evlenme yaşına gelen gençlerin evlilik müessesesini basit bir olay gibi algıladıklarını görmekteyiz. Yeni dünya düzeninde aile kurumu da hedef alınmıştır ve önemsizleşmesi istenmektedir. O yüzden ‘özgürlük’ ve ‘bağımsızlık’ kavramları üzerinden evlilik adına çaba gösterilmemesi de salgılanmaktadır. İşte bugün gençlerin evlenip kısa sürede boşanmalarının altında yatan önemli nedenlerden biri de budur” diye konuştu.

Akay: KKTC’de boşanma nedenine ilişkin sosyal araştırma yok

Sosyolog Kudret Akay, KKTC’de boşanma nedenlerine ilişkin oluşturulmuş bir istatistiki veri bulunmadığını ancak dünyada yapılan araştırmalara bakıldığında özellikle batıda modernleşme ve boşanma arasında bir ilişki olduğunu kaydederek modern topluma geçtikçe boşanmaların da artığını ifade etti.

Akay, “Boşanma nedenleri ile ilgili dünyada bu yönde yapılmış birçok araştırma var ve bu araştırmalar kütüphanelerde mevcut. KKTC’de ise boşanma nedenlerine ilişkin yapılmış bir tane doğru dürüst sosyal araştırma yok. Ülkede birçok üniversite var ancak boşanma nedenlerine ilişkin üniversitelerde de yapılmış akademik çalışma yok. Oysa psikolojik, sosyal politikalar ve sosyolojik alanında, devletin ana rollerinden biri ailelerin yaşadığı sorunlar doğrultusun binlerce araştırma yapılır” dedi.

Kudret Akay, KKTC’de evlilikler ve boşanmalara ilişkin tek verinin mahkemelerde olduğunu mahkemelerin kayıtlarına göre de boşanma nedenlerinde geçimsizlik ve anlaşmalı boşanma kategorisinde ciddi bir yığılma olduğunu, ancak geçimsizlik kavramının içerisinde neler olduğunun bilinmediği gibi anlaşmalı boşanmalarda, boşanma talebinin önce kadın mı yoksa erkek tarafından mı yapıldığının da bilinmediğini söyledi.

Akay, Bu kadar çok boşanma olduğuna göre bu kadar çok da evlilik vardır. Aile kurumunun devamlılığı söz konusudur. Dolayısıyla öncelikle bir çalışma yapılacağında boşananların tekrar evlenip evlenmediği araştırılmalıdır. Bir diğer önemli husus ise anlaşmalı boşanmalar en yüksek kategoride ancak boşanmayı ilk isteyen kadın mı erkek mi? bu önemli” dedi.

“Yasalarla boşanmak daha kolay hale geldi”

Kudret Akay, dünyada yapılan araştırmalara bakıldığında özellikle batıda modernleşme ve boşanma arasında bir ilişki olduğunu, modern topluma geçtikçe boşanmaların da artığını kaydetti.

Akay, “Yasalarla boşanmak daha kolay hale geldi. Kadın ve erkeğin evlilik sonrası konumu yasalarla eşitlenmeye çalışıldı. Ekonomik anlamda da bireylerin kendi özgürlükleri kazanmaları evlilik kurumuna bağımlılıklarını ortadan kaldırmaya yardımcı faktör oldu” dedi.

Romantik aşk denilen, yıllarca filmlere konu olan aşkın evlilik ile bittiği kavramının da gücünü yitirdiğini söyleyen Akay, evliliğin yerini birlikte yaşamanın almaya başladığını söyledi.

Boşanmalarda sosyal değerlerin de önemli bir faktör olduğunu belirten Kudret Akay, “muhakkak birliktelik, kadın boşayamaz” gibi değerlerin modern toplumda ortadan kalkmaya başladığını ifade etti.

Modernleşmenin getirdiği bireyselleşmeye de dikkat çeken Kudret Akay, kişinin “ben önemliyim” diyerek toplumsal değer yargılarının karşında durmasının boşanmalarda etken olduğunu kaydetti.

Akay, yine modernleşme ile ilişkilendirilecek feminist düşünce şekli ve hareketler olduğunu belirterek, “bunun da düşünsel olarak boşanmalarda etkisi olduğunu düşünüyorum” dedi. 

24/04/2016 12:35
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: evlilik, boşanma
MANŞETLER

HK KADIN

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.