Müslümanları dışlayan yasa, Hindistan'ı karıştırdı

ads ads ads ads
17/12/2019

ads
Müslümanları dışlayan yasa, Hindistan'ı karıştırdı

Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesinde geçen hafta kuzeydoğudaki eyaletlerde başlayan protestolar, diğer bölgelere de sıçradı. Polis, başkent Yeni Delhi'de vatandaşlık yasasındaki değişikliği protesto eden kalabalığa biber gazı sıktı.

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de, Pakistan, Afganistan ve Bangladeş'ten gelen 6 dini gruba vatandaşlık yolunu açan ancak aynı durumdaki Müslüman göçmenleri kapsam dışı bırakacak şekilde değiştirilen Vatandaşlık Yasası'na karşı protesto gösterisi düzenleniyor.

Hint yerel basınındaki haberlere göre, başkentin kuzeydoğusunda yer alan Silampur ve Jafrabad bölgesinde yasa değişikliğini protesto eden göstericiler ile polis arasında arbede yaşandı.

Silampur'da polis, göstericilere karşı lathi copu (Hindistan polisi tarafından kullanılan bambudan yapılan uzun cop) ve göz yaşartıcı gazla müdahalede bulunurken, protestocular polise taş fırlattı.

Olaylar sırasında iki polis memuru yaralanırken, yoldaki araçlar hasar gördü.

Yollarda lastik ve çeşitli eşyaları yakan protestocular, Vatandaşlık Yasası'ndaki değişiklik ve Ulusal Vatandaşlık Sicili (NRC) karşıtı sloganlar attı.

Bölgedeki 7 metro istasyonunun giriş ve çıkışları olaylar sebebiyle kapatıldı.

Öte yandan bazı yerel basın organlarında, göstericilerin, bir polis noktasını ateşe verdiği iddia edildi.

Jafrabad bölgesinde de göstericiler ile polis arasında arbedeler yaşandı. Polis, protestoculara göz yaşartıcı gazla müdahale de bulunurken, göstericiler polise taş attı.

29 üniversitede protesto düzenlendi

Pazar akşamı Jamia Millia Islamia (JMI) ve Aligarh Müslüman Üniversitesi (AMU) öğrencilerine uygulanan polis şiddeti sonrası başlayan protestolara Delhi, Maharaştra, Karnataka, Kerala, Uttar Pradeş, Assam, Batı Bengal, Telangana, Tamil Nadu eyaletleri ile Çandigarh ve Puduçeri birlik toprağındaki üniversite öğrencileri katıldı.

Ülke genelinde 9 eyalet ve 2 birlik toprağındaki 29 üniversitede protestolar düzenlendi.

Kerala'da 230 kişi gözaltına alındı

Ülkenin güneyindeki Kerala’da aralarında siyasi partilerin de olduğu yaklaşık 30 sivil toplum örgütü eyalet genelinde dükkan kapatma çağrısı yaptı.

Kerala'nın bazı bölgelerinde yasaya karşı gösteriler devam ederken, eyalet genelinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Protestolarda göstericiler ile polis arasında çatışmalar yaşanırken, yetkililer, 230 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Bollywood aktörlerine sosyal medyada tepki

Sosyal medyada çok sayıda kullanıcı, Bollywood sinemasının ünlü aktörleri Şah Ruh Han, Amir Han ve Selman Han’a suskun oldukları için tepki gösterdi.

Şah Ruh Han'ın eski bir JMI mezunu olduğunu anımsatan kullanıcılar, Müslüman aktörlerin sessiz kalmasını eleştirdi.

17/12/2019 23:06
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Müslümanları dışlayan yasa, Hindistan’ı karıştırdı, haber, kıbrıs,
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.