Müzakereler durabilir!

Başbakan açıkladı!

ads ads ads ads
25/04/2012
TAK

ads
Müzakereler durabilir!

Başbakan İrsen Küçük, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un “müzakerelerde yeterli ilerleme sağlanmadığı” gerekçesiyle iki lidere uluslararası çoklu konferans çağrısında bulunmamasıyla ilgili, “Bu ortamda müzakereler belli bir süre durabilir veya alt seviyelere indirilebilir, alt seviyelerde devam edebilir. Ama belli ki sonuç alıcı müzakerelerin yapılması süre içerisinde mümkün gözükmüyor” dedi.

Küçük, yeni ortamın gerek kendi içlerinde gerekse partiler arası Meclis’te ve Ankara ile değerlendirileceğini, gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun kendisine bir yol çizeceğini belirterek, “Benim beklentim öncelikle siyasi partilerle meclisimizde, bakanlar kurulunda sayın Cumhurbaşkanımızın yeni ortaya çıkan durumu değerlendirmesidir, Ankara ile değerlendirmesidir, ondan sonra da gerekli uygulamaları başlatmasıdır” diye konuştu.

Küçük, taraflara “müzakerelerde yeterli ilerlemeler sağlanmadığı” gerekçesiyle uluslararası konferans çağrısı yapılmayacağının bildirdiğinin anımsatılması üzerine şunları kaydetti:

“Bazı beklentilere yanıt vermedi ama değerlendirme sayın Genel Sekreterindir. Görüşmelerde yeterli ilerlemenin sağlanmadığını ortaya koymuştur, zaten bizim de Sayın Cumhurbaşkanı’nın verdiği bilgiler ışığında değerlendirmemiz odur. Özellikle Güney Kıbrıs’ın bu konudaki isteksizliği her zaman için ortaya koyduğunu gördük ve gündeme getirdik.

“ANLAŞMA İKİ TARAFIN İSTEĞİYLE OLUR”

Eğer bir anlaşmaya varılacaksa her iki tarafın da isteği olmalı, tek taraflı istekle olmaz, müzakereler olumlu sonuçlanamaz. Bunu her fırsatta dile getirdik. Hristofyas’tan da bu olumlu gelişmeyi sağlayacak istek görmedik.

Genel Sekreter de temsilcisi Downer ile durumu yakından takip ediyor, tamamen müzakerelerin içinde ve bilgi sahibi. İlerleme olmayacağı zaten Hristofyas’ın tutumundan belli. Dolayısıyla bu noktaya gelindi.

“1 TEMMUZ HEM BİZİM HEM TÜRKİYE İÇİN TEHLİKELİ BİR SÜREÇ”

1 Temmuz Güney Kıbrıs’ın AB Dönem Başkanlığı zamanı geldi. O da ayrı bir sorun olarak duruyor. Hem Türkiye’nin hem de bizim görüşmelerimizin sürdürülmesi açısından tehlikeli bir süreç başlamıştır. En az 6 aylık bir gecikme olacağı ortaya konmaktadır.

Sayın Genel Sekreter yeterli ilerleme sağlanmadığı tespitinden sonra çoklu konferans çağrısını gerekli duymamıştır. Dolayısıyla bu ortamda müzakereler belli bir süre durabilir veya alt seviyelere indirilebilir ve alt seviyelerde devam edebilir. Ama belli ki sonuç alıcı müzakerelerin yapılması süre içerisinde mümkün gözükmüyor.

Tabii ki AB dönem başkanlığı tamamlandıktan sonra Güney’de Cumhurbaşkanlığı seçimi var. Her halükarda Güney’de seçimlerin tamamlanması, seçilecek yeni başkanın politikalarıyla birlikte tutumunu göreceğiz, o süreç boyunca da etkili ve sonuç alıcı görüşmelerin yapılması pek ihtimal görünmüyor.

Dolayısıyla geçmiş dönemin iyi değerlendirilmesini bekliyorduk ama maalesef geçmiş 2 yıllık sürenin iyi değerlendirilemediğini gördük. Rum tarafının isteksiz tutumlarından bahsetmek mümkün. Dolayısıyla Kıbrıs sorunu bir süre daha devam edecek diye görüyoruz."

B PLANI

Başbakan Küçük, Türk tarafının bir “B Planının olduğunun” anımsatılması üzerine, her zaman için bir “B Planı” olduğunu, mutlaka şimdi yeni ortamın gerek kendi içlerinde gerekse partiler arası ve Meclis’te değerlendirileceğini ifade etti.

Küçük, Ankara ile yapılacak temaslarda da gündemin değerlendirileceğini ifade ederek, gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun kendisine bir yol çizeceğini belirterek, “Benim beklentim öncelikle siyasi partilerle Meclisimizde, Bakanlar Kurulunda Sayın Cumhurbaşkanımızın yeni ortaya çıkan durumu değerlendirmesidir, Ankara ile değerlendirmesidir, ondan sonra da gerekli uygulamaları başlatmasıdır” dedi.

“MÜZAKERELER SÜRERKEN YENİ ARAYIŞA GİTMEK ETİK DEĞİL”

Küçük, “Kıbrıs Türk Devleti” konusunun KKTC ile Türkiye arasında görüşülüp görüşülmediği sorusuna karşılık “Benim bilgim dahilinde bugüne kadar böyle bir görüşme olmadı. Zaten buna da gerek yok. Müzakereler sürdürülürken yeni bir arayışa girmek etik değil, onun için buna Türk tarafı olarak bizler hiç girmedik, girmeyiz de” cevabını verdi.

Başbakan Küçük, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile her salı bir araya geldiklerini ve ülkedeki iç konularla Kıbrıs konusunda değerlendirmelerde bulunduklarını da kaydetti. 

25/04/2012 11:33
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: irsen küçük, kıbrıs müzakereleri
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.