Müzakerelerde tehlike işaretleri

ads ads ads ads
19/12/2016

ads

Mete Tümerkan Mete Tümerkan


Müzakere masasında işler iyi gitmiyor. Ve bu da Cenevre görüşmeleri açısından iyi haber değil.

Cenevre’de Ocak ayında gerçekleşecek olan Kıbrıs görüşmelerinden bir sonuç çıkması bu görüşmelerle ilgili ön hazırlığın doğru yapılmasına bağlıdır.

Bunu dün yazmıştık.

Gelinen aşamada Kıbrıs’ta müzakereciler görüşmelere devam ederken geçtiğimiz hafta içerisinde liderler de bir araya geldi.

Müzakereciler arasında devam etmekte olan görüşmelerden beklenti taraflar arasında yeni yakınlaşmalar sağlanmasıdır.

Var olan yakınlaşmalara yenilerinin eklenmesidir.
Ama gelen haberler gelişmelerin bu yönde olmadığıdır.

Özellikle Rum tarafının daha önce üzerinde uzlaşma sağlanmış konularda bile yeni tartışma yaratacak kağıtları masaya getirmeye çalışması, Cenevre’deki zirveden bir sonuç alınması umutlarını azaltmaktadır.

Rum tarafı belki de bunu tarafların ilk dört konu başlığında çok büyük bir oranda anlaşmış bir şekilde Cenevre’deki zirveye gitmesini engellemek için yapmaktadır.

Taktiksel olarak böyle bir anlayışı masaya yansıtarak, Cenevre’de sadece Güvenlik ve Garantilerle Toprak başlıklarını tartışmak zorunda kalacağı bir durumun oluşmasını engellemeyi hedeflemektedir.

Rumlarda en büyük korku Kıbrıs sorununda devam etmekte olan müzakere sürecinin çözüme çok yaklaştığı ve uluslararası arası aktörlerin de yer alacağı son safha görüşmelerin yapılacağı bir ortamda kendilerini bulmalarıdır.

Rum Lider ve müzakere heyeti böylesi bir ortamda üçüncü tarafların etkisi ya da baskısı ile sadece son iki konu başlığını görüşmek zorunda olup anlaşmak durumunda kalmak istememektedirler.

Bunun için de şimdiden bunun önünü alacak müzakere taktiklerini masaya yansıtmaktadırlar.

Böylece en büyük endişe ve korku kaynağı karşısında kendilerini koruyacak bir durum yaratmaya ve “Bakın daha üzerinde anlaşma sağlayacak çok konumuz var” dedirtecek bir zemin hazırlama uğraşı sergilemektedirler.

Var olan uzlaşıları uzlaşı olmaktan çıkaracak bir yaklaşım ancak bu nedenle yapılabilir.

Masada son gelişmeler bu çerçevede yaşanırken Cenevre’de başarı için çok iyi bir ön hazırlık yapılması gerektiği konusundaki görüş ve yaklaşımlar müzakere sürecinin selameti ve başarısı açısından büyük bir önem taşımaktadır.

Cenevre’de hedef ortaya siyasi bir çözüm çıkarmak olmalıdır.

Aksi takdirde Cenevre zirvesini oluşturan koşulların yeniden oluşabileceği bir zeminin yeniden yakalanması kolay olmayacaktır.

Cenevre zirvesi federal çözüm arayışları adına yakalanan en son ve en büyük fırsattır.

Bu fırsatı başka bir takım hesaplarla harcamak daha sonra daha büyük bedeller ödenmesi gereken sonuçlar doğuracaktır.

Umalım Rum tarafı 2017 ile birlikte Kıbrıs dışında yaşanacak gelişmeleri kendi hedeflerine ulaşabileceği bir araç olarak değerlendirerek Cenevre’yi hava uçuracak adımlar atmasın.

Macera arayışına girmesin.

Ve Cenevre’de başarının nasıl sağlanabileceğine odaklansın. 

19/12/2016 09:10
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: mete tümerkan
MANŞETLER

HK Mete Tümerkan

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.