Badem hakkında merak edilenler

İşte badem hakkında merak edilenler....-

ads ads ads ads
16/04/2019

ads
Badem hakkında merak edilenler

Ağaçta yetişen badem şeftali ailesine bağlı bir meyvedir. Dış çevresi sert içi ise tatlı ve etlidir. Kuru yemiş olarak tüketilen badem, Asya ülkelerine özgüdür. Bilim insanlarının üzerinde en çok araştırma yaptığı meyve olan badem, kavrularak da tüketilir. Arkeolojik çalışmalarda en eski tüketilmeye başlanan meyve türü olduğu kanıtlanan badem, olgunlaşınca kendiliğinden düşer. Acı olan bademlerin genellikle yağı çıkartılır. Çünkü acı bademde daha fazla çözücü ve antiseptik madde bulunur. Bu maddeler özellikle cilt ve saç hücrelerine fayda sağlar. Diş, taş, nurlu, gababağ, acıpayam ve şeytan gibi çeşitleri vardır. Meyvesi çağla olarak tüketilir. E vitamini bakımından doğada bulunan en zengin besindir.

Yapılan araştırmalara göre en etkili olan besin olduğu kanıtlanmıştır. Başka bir araştırmada safra taşlarının oluşumunu önlediği gözlenmiştir. Ezme olarak tüketilen badem ayrıca, tatlıların baş tacı malzemedir. Çiğ halde tüketilen badem kavrulmuşa göre daha fazla fayda sağlar. Uzmanlar sabah kahvaltısında 4 tane çiğ badem yiyerek gün boyu yaşanma ihtimali olan stres ve yorgunluk gibi ruhsal rahatsızlıkların yaşanma olasılığını sıfıra düştüğünü vurguluyor. İşte bademin diğer faydaları...

- Doymamış yağ bakımından zengin olan badem kötü kolesterol seviyesini düşürür. Böylece kalp ve damar hastalıklarının önüne geçer. Aynı zamanda içeriğindeki lif sayesinde damardaki toksinleri temizler.

- E vitamini sayesinde cildin adete yenilenmesini destekler. Çiğ bademin vücuttaki hücreleri yeniler. Yaşlanma ve kırışıklığın önüne geçer. Saç derisine kadar vitamin sağlayarak daha parlak canlı görünmesini sağlarken bir yandan da dökülmesini engeller.

- İnsan vücudunun bazı organların çalışması için günlük magnezyuma ihtiyaç duyar. Günde tüketilen bir avuç çiğ badem bu vitaminin yüzde 50'sini karşılar. Bu eksiklik sayesinde vücudun direnci artar. Sinir, sindirim ve bağışıklık gibi sistemlerin daha iyi çalışması sağlanır.

- Sağlıklı kilo vermede birinci sıralarda yer alan besindir. Yağ ve kalorisi yüksek olmasına rağmen gün ortasında tüketilen bir avuç çiğ badem günün geri kalanında açlık hissi vermez. Ayrıca enerji seviyesini artırır.

- İçerdiği yüksek fosfor sayesinde de kemik oluşumu ve iyileşmesini sağlar. Uzmanlar bu özelliği sayesinde hamile ve gelişim çağındaki kişilerin çiğ badem tüketmesini önerir.

- Sinir sistemini sağlıklı işlemesini desteklediğinden bayinin daha konsantre çalışmasını sağlar. Ayrıca hafızayı güçlendirdiğinden unutkanlık hastalığının önüne geçer.

- Uzmanlar 4 çiğ badem ile beraber bir bardak ballı süt içildiğinde yukarıda sayılan faydaların daha fazla olacağını vurguluyor. Kan dolaşımı sağlayan bu besinler kişinin direncini artırır.

16/04/2019 08:36
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Badem hakkında merak edilenler, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.