Gökaşan: Hazırlanan tasarı yaban hayatı korumuyor

Ülkemizde 10 binin üzerinde avcı var…

ads ads ads ads
24/03/2019

ads
Gökaşan: Hazırlanan tasarı yaban hayatı korumuyor

Avcıları ve onlardan çok yaban hayatı ilgilendiren Av ve Avla İlgili Yaban Hayatı Düzenleme (değişiklik) yasa Tasarısı, Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesinin gündeminde…

Yasa tasarısının hazırlanma sürecine ilk kez Avcılık Federasyonu ve bazı Çevre Örgütleri katkı koydu.

Ancak Kuşları ve Doğayı Koruma Derneği, KUŞKOR, hazırlanan tasarının yaban hayatı korumadığı görüşünde…

KUŞKOR yönetim kurulu üyesi Özgür Gökaşan’a göre tasarıda doğa için olumsuz yanlar daha fazla…

Hazırlanan yasa tasarısının avcılık için pozitif yanları olmasına karşın doğa için negatif yanlarının çok daha fazla olduğunu belirten Gökaşan, “bunun en önemli noktası da ördek avının açılmaya çalışılması. Sadece öredeğin bir cinsi yeşilbaş ördek olarak açılacak. Göletler ve 5 yüz metre çevresi ava kapalıdır…/… sabahın altısında bir avcı havada uçan ördeğin yeşilbaş olup olmadığını görebilmesi tespit edip sadece o cinsi vurması imkansızdır. Diğer ördek cinsleri de vurulacak bunun yanında.” Dedi.

Ülkede 10 bin 3 yüz avcı bulunduğunu ve dört korucunun tüm avcıları denetlemesinin mümkün olmadığını dile getiren Gökaşan halihazırda avcıların göletler bölgesine gelerek keklik ve tavşan vurduklarını anlattı.

Polisin de gerekli müdahaleyi yapamadığını  belirten Gökaşan KUŞKOR olarak geçmiş yıllarda gölet kenarlarında yaptıkları gözlemleri anlattı.

Gökaşan “4-6 saat içerisinde 25-30 avcı gölete sıfır gelip av yapabiliyor. Polisi çağırmamıza rağmen gelip işlem yapmıyor veya geç geliyor ve avcı avlayıp gidiyor. O yüzden eğer ördek avı açılırsa bu 25-35 avcı sayısı çok artacaktır. Özellikle ikinci haftadan sonra keklik ve tavşan azaldıktan sonra avcıların göletlere hücüm edeceği bir gerçektir” dedi.

Ceza sisteminin uygulanmadığını vurgulayan Gökaşan yeni yasa tasarısı ile cezaların yükseltilmesinin amaçlandığını ancak kontrol olmadığı sürece bunun caydırıcı olmayacağını söylüyor…

Gökaşan “bir polisin Pazar günü göletler çevresine gelip kontrol etmesi imkansızdır, yapılmayacağından eminiz. O yüzden ördek avını açmamaları çok çok önemlidir” dedi.

Açıldığı anda Pazar günü sabah gölet çevrelerinde çok sayıda avcı göreceğiz. Bunu da devlet hiçbir şekilde kontrol edemez. Yasak bölge olmasına rağmen ve beş yüz metre çevresi de yasak olmasına rağmen göletlerin çevresinde göletleri talan ederken göreceğiz. Bunun yanında diğer türlerin de vurulacağını tahmin edebiliyoruz”

Güney Kıbrıs’ta ve Türkiye’de ördek avı serbest. Ancak Gökaşan özellikle Rum kesiminin bu konuda örnek alınabilecek bir durumda olmadığı görüşünde…

“Rum tarafı şu an örnek alacağımız bir yer değil çünkü doğasında hiçbirşey kalmamıştır. Avcı sayısı bizden daha fazladır ancak göletlerine gittiğiniz zaman hatta kıyı şeritlerindeki balıklar bile çok azalmıştır. Onları örnek alacağımıza biz kendimiz doğamızı görerek ona göre değerlendirmemiz çok önemli”

Yeni düzenleme ile halihazırda avlanan kuş türlerinin ne kadar avlanabileceği konusundaki sınırlamalarda da değişikliğe gidiliyor…

Gökaşan “Üveyik dünya çapında çok azalmıştır. Bunu yurtdışında gelen raporlar da söylüyor. Bunu avcılar da görebiliyor…/… şu anki yasada bir avcının bir günde 40 üveyik avlayabileceği vardı ancak değişiklikle bu sayı 10’a düşürüldü. Baktığımız zaman belki de 7-8 yıldır bir avcı bir av gününde belki 2 tane üveyik vurabiliyor. Peki 10 dememiz bir kota koyduğumuzu mu gösterir. Hayır. Zaten 10 tane vuramıyorlar… buna bakıldığında demek ki koruma altına almak lazım bu hayvanı ve çoğalmasına izin vermeniz lazım ki ileride çocuğunuz da görebilsin”

İnce avda avlanabilen Cikla sayısı ise Güney Kıbırs’ta 25, Türkiye’de ise 6 olarak sınırlandırılmış. Av ve Avla İlgili Yaban Hayatı Düzenleme (değişiklik) yasa Tasarısında bu rakam 100 olarak öngörülüyor.

Gökaşan “bu da oldukça yüksek bir rakamdır. Çünkü ince avın son günlerinde cikla yok diye ava gitmeyenler var çünkü bitirdiler. İlk günlerde vurabildiklerini vurdular. Bu da bir kota değildir…/… Keklik ise çabuk üreyen bir hayvandır. Ona da bir nefes aldırmamız lazım. Türkiye’de bir çok yerde keklik avı yasaktır. Bizim burada halen avlanıyor ve sayısı kotası hiç konuşulmuyor.”

Yasa tasarısının hazırlanması sürecine katkı koymaları amacıyla İçişleri Bakanlığı’nın KUŞKOR’u da davet ettiğini belirten Gökaşan, bu konuda görevli mercinin çevre dairesi olduğunu, dairenin doğa ile ilgli bir rapor hazırlaması gerektiğini söyledi.

Doğayı düşünerek değil tamamen avcıyı düşünerek yapılmış bir yasa tasarısıdır. Bu yasanın yıllar önce değişmesi gerekirdi ki doğamız bu hale gelmesin. Av yapılması lazım, her ülkede yapıldığı gibi, ama önce doğada ne var onu düşünmek lazım. Avcının isteği değil doğada ne var, neyi vurabiliriz, neyi koruma altına alabiliriz onu düşünmek lazım ve ondan sonra değişikliği yapmak lazım.

Kaynak: BRTK

24/03/2019 21:19
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Özgür Gökaşan, KUŞKOR, yaban hayatı, tasarı, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.