Psikolojimiz bozuldu

Uzmanlara göre ülkemizde, son yıllarda psikolojik sıkıntılarda artış yaşanıyor…

ads ads ads ads
20/01/2019
BRTK

ads
Psikolojimiz bozuldu

Uzmanlar, ekonomik sorunlar, şiddet içerikli suçlarda artış ve gelecek kaygısının bu duruma yol açtığını belirtiyor.
Ancak toplum olarak uzman desteği alma konusunda dünya standardlarının gerisindeyiz.

Uzman Psikolog Fezile Olkanlı’nın verdiği bilgiye göre toplumu doğrudan etkileyen sorunlar nedeniyle psikolojik sıkıntılarda artış yaşanıyor..

‘Son yıllarda toplumsal olarak psikolojik sıkıntılarda artış görüyoruz. Bunun birçok sebebi vardır. özellikle şiddet içerikli suçların artışı, yaşadığımız ekonomik dalgalanmalar, toplumdaki psikolojik sıkıntıların artışına neden oluyor. Özellikle geleceğe dair umutsuzluk ve belirsizlik ciddi sıkıntılara neden oluyor’.

‘Aile içi şiddet, cinayetler ve cinsel içerikli suçların artması güvensizliğe yol açıyor. İnsanlar kendilerini evde ve sokakta güvende hissedemiyor. Bunlar da depresyona ve anxiete bozukluklarına yol açıyor’.
Bireyler yeterince psikolojik destek almıyor.
‘Birkaç sene öncesine göre daha iyi olduğumuzu söyleyebilirim. Artık daha çok tanıyoruz psikolojik sorunları ve daha çok yardım istiyoruz. Ama dünya standardlarına baktığımızda daha çok geriyiz’.

Eğer bir evde bir kişi psikolojik sorun yaşıyorsa, aynı evi paylaşan diğer bireylerin, özellikle çocuk ve ergenlerin bu durumdan etkilenmesi kaçınılmaz oluyor.

‘Çocuklar ergenler ve yetişkileri birbirinden çok ayıramıyoruz. Çünkü bir evde ekkonomik sorunlar varsa zaten çocuk da etkileniyor veya anne babada psikolojik sorunlar varsa çocuğun sorun yaşama ihtimali ciddi anlamda yükseliyor. Bunun yanısıra madde kullanımı çok artmış durumda ülkemizde. Bu da özellikle ergenler açısından ciddi bir problemdir.’.
Yaşanan sıkıntılı süreçleri atlatmak için ise uzman desteği yanında bireylerin birbirine destek olması gerekiyor. Bu noktada dikkat çeken bir başka unsur anti depresan ilaçların kullanımındaki artış ve kontrolsüz kullanım..
‘Maalesef ki kontrollü kullanmıyoruz. Dünyada bunu daha kontrollü kullanan birçok ülke var. ama burada anti depresana erişim çok kolay. Bir de kişiler gerek komşu sohbetlerinde gerekse işyeri sohbetlerinde birbirlerine rahat birşekilde antidepresan önerebiliyorlar. Bunların da kontrolsüz, psikiyatrist gözetimi olmadadan kullanımı aslında fayda değil zarara neden olur’.

BRTK

20/01/2019 22:51
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: haber, kıbrıs, psikoloji
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.