NASA, gök cisimlerine verdiği 'ırkçı' isimleri değiştirme kararı aldı

ads ads ads ads
07/08/2020

ads
NASA, gök cisimlerine verdiği 'ırkçı' isimleri değiştirme kararı aldı

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), yeni politika değişikliği duyurusunda gök cisimlerine verdiği bazı isimlerin artık 'ırkçı ve ayrımcı' nitelik taşıdığını açıklayarak bu isimleri değiştirme kararı aldığını bildirdi.

NASA, bu yönde ilk adım olarak NGC 2392'e verilen 'Eskimo Bulutsusu' adını değiştirmeyi kararlaştırdı. Gök cismine bu isim, mont kapşonu örtülmüş bir insan başını andırdığı için verilmişti.

NASA, yaptığı açıklamada "Eskimo, yaygın olarak Arktik bölgelerin yerli halkına empoze edilen, ırkçı bir geçmişe sahip kolonyal bir terim olarak görülüyor" ifadelerini kullandı.

Daha önce ABD ve Danimarka'daki ırkçılık karşıtı aktivistler, dondurma üreticisi firmalara ürünlere 'eskimo' adını vermeyi bırakmaları için baskı yapmıştı.

Kurumun açıklamasına rağmen web sitesinde bu ismin henüz değiştirilmediği görülüyor.

NASA'nın değiştirmek istediği bir başka isim ise 'Siyam İkizleri Galaksisi' olarak öne çıkıyor. Dünyadan 52 milyon ışık yılı uzaklıkta olan bu cisme, Başak Galaksi Kümesi'deki NGC 4567 ve NGC 4568'nin henüz birleşme sürecindeki hali olduğu için bu isim verilmişti.

Söz konusu ismi uygunsuz bulan NASA, cismin adını 'Kelebek Galaksileri' olara değiştirmeyi planlıyor.

Kınuya ilişkin değerlendirmede bulunan NASA yöneticilerinden Thomas Zurbuchen, kurumun hedefinin tüm isimlerin çeşitli ve kapsayıcı değerlerle uyumlu olmasını hedeflediğini ve bunu sağlamak için aktif olarak çalışacaklarını kaydetti.

07/08/2020 10:45
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: NASA, gök cisimleri, haber
MANŞETLER

HK TEKNOLOJİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.