Nepal'de 10 bin korkusu...

ads ads ads ads
28/04/2015

ads
Nepal'de 10 bin korkusu...

Nepal’i vuran depremde 4 bin 200’ü bulan can kaybının 10 bine ulaşmasından endişe edilirken, uzmanlar sarsıntının gücünü açıkladı: Hiroşima’yı enkaza çeviren atom bombasının 20 katı!

GEÇTİĞİMİZ cumartesi günü Nepal’in başkenti Katmandu yakınlarında yaşanan 7.8’lik depremin ardından can kaybı 4 bini, yaralı sayısı 6 bin 500’ü aştı. Deprem sonucu Çin’de ölenlerin sayısı 18’e çıktı. Hindistan’da ise deprem kaynaklı can kaybı 66 olarak açıklandı.

İngiltere’de Independent gazetesine konuşan bir uzman, depremde ortaya çıkan enerjinin, 2’nci Dünya Savaşı’nda Japonya’nın Hiroşima kentini yerle bir eden atom bombasının 20 katına eşit olduğunu söyledi.

Toplam can kaybının 10 bini bulabileceğini ifade eden yetkililer, depremin merkez üssü Gorkha bölgesinde evlerin yüzde 70’inin yıkıldığını açıkladılar.

Özellikle ülkenin batı kesimlerindeki dağlık köylerde büyük can kaybı olabileceği ve yollar depremle ya kapandığı ya da kullanılamaz hale geldiği için, arama-kurtarma ekiplerinin henüz bu bölgelere ulaşmadığı belirtiliyor.

1000’İ AŞKIN DAĞCI EVEREST’TEYDİ

Enkaz altındakileri çıkarma çalışmalarının yanı sıra, Everest Dağı’nda çığ nedeniyle mahsur kalan dağcıları kurtarma çalışmaları da sürüyor. AFP’ye konuşan Nepal Dağcılık Derneği Başkanı Tshering Sherpa Everest dağındaki iki ayrı kampta sıkışan 180 dağcının kurtarıldığını, 700 kadarının hâlâ kamplarda olduğunu söyledi. Turizm Bakanlığı’na göre, deprem sırasında Everest Dağı’ndaki kamplarda 490’ı yabancı, 1000’den fazla dağcı vardı.

Telefonla İngiliz The Sun gazetesine konuşan kamptaki dağcılardan James Grieve (52), “Birkaç günlük yiyecek ve içeceğimiz kaldı. Çadırlarımızı kaybettik. Kampta 18 ceset var. Dağdan kurtulmak için zamana karşı yarış içindeyiz” dedi.

En büyüğü 6.7 şiddetinde olmak üzerinde yaklaşık 55 artçı deprem kaydedildi.

HASTALIK UYARISI

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) Katmandu’daki yetkilisi Anu Gautham, Katmandu Vadisi’nde temiz suya erişimin gittikçe zorlaştığını ifade etti. Evleri yıkılan depremzedelerin sokaklarda ya da kamplarda kaldığını belirten Gautham, süre uzadığı takdirde ishal, kolera gibi hastalıkların patlak vermesinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

TÜRK EKİBİ BİR KİŞİYİ KURTARDI

Türkİye’den gelen ekipler, Katmandu’da arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyor. 42 kişilik Türk ekipleri, önceki gece enkaz altında kalan 1 kişiyi sağ çıkardı.

15 TÜRK DAHA TÜRKİYE'YE  DÖNDÜ

Dün Nepal’den 15 Türk daha yurda döndü. Nepal’de halen Türk turistler bulunduğunu ifade eden yolcular, “Orada durum gerçekten çok kötü. İnsanlar sokaklarda yatıyor. Hava çok soğuk çadır da yiyecek de yok” dedi. 

28/04/2015 07:23
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: deprem, Nepal, ölü sayısı, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.