Net!

ads ads ads ads
26/06/2021

ads

Aybike Yektaoğlu Aybike Yektaoğlu


“Net” kelimesinin Türk Dil Kurumu’na göre “net olarak” dört farklı anlamı var. Eş anlamlısının da olması nedeniyle bir anlam daha bu dörtlüye eklenebilir.

Kelime olarak “net” İngilizce kökenlidir. Tenis, voleybol ya da badminton ve benzeri oyunlarda servis atışlarında topun karşı tarafa geçerken fileye değmesini belirtmek için kullanılır.

Bizimse son 6 aydır sık sık maruz kaldığımız ama anlam olarak yanlış kullanılan “net” kelimesi ise Fransızca kökenli bir kelimedir.

Dört anlam da sıfat olarak kullanılır, yalnız bir tanesinin bir de mecazi anlamı vardır. Günümüz hükümetinin diline dolanan “net” kelimesinin muhasebe alanında (kesintilerden sonra geri kalan miktar olan, safi) kullanılmadığı aşikardır.

Muhasebe veya hesaplama anlamında kullanılsa, “net” olduğu belirtilen sonuçlar, hesaplamalar, toplamalar ve çıkarmalar sebebiyle maliye ve ekonomi alanında çalışanların veya araştıranların aklına mukayyet olmasına gerek kalmazdı. Çünkü çıldırdıkları ortada.

Diğer bir anlamı ile “net” kelimesi Türk Dil Kurumu’nun kayıtlarına göre, bütün çizgileri belirgin olan, gözün bütün ayrıntılarıyla algılanan, iyi görünen demek.

Bu sıfat yine hükümetten yola çıkarak değerlendirildiğinde, çoğumuz kafa karışıklığı yaşıyoruz. Eğitim kesinlikle net değildi ve olacak gibi de değil. Anne-babaların “okullar açılıyor, açılmıyor, aşı olmadan açmam” cümleleri arasında çıldırmalarına ek olarak, öğretmenler de çok “net” bir dönem geçirmiş değil.

Sağlık Bakanlığı hepsine nispeten biraz daha iyi durumda olsa da, aşıların ne zaman, kime, hangi randevu sistemine ve hangi zaman dilimine göre yapıldığı “net” değil. Bir de, yıllardır yeniden inşa edileceği söylenen yeni Lefkoşa Devlet Hastanesi’nin üzerine yapılacağı arazinin neden devredildiği de net değil.

Net kelimesinin bir diğer açık anlamı “açık seçik olan, anlaşılmaz yani bulunmayan” olarak açıklanmaktadır. Yani “ortada olan” diye de nitelendirebiliriz.

Buna göre, yasa gücünde kararname ile hayat pahalılığının durdurulması için atılmaya çalışılan adımın Anayasa’da NET olarak yapılamayacağının yazılı olmasına ve anayasa mahkemesi tarafından reddedileceği bilindiği halde yanlışta ısrar edilmesi de net değil. Hem de meclis kürsüsünden “net” olarak tanımlanmaya çalışılsa dahi.

Ekonomi alanında öncü sektör olan inşaat firmalarının kapasitesi köy yollarını yapmaya müsait iken neden habersiz bir şekilde dışlandıkları da net değil.

Bu ülkenin Ulaştırma Bakanlığı’nın hafta içi veya dışı her gün gidip geldikleri şehirlerarası yollarda hayvan ölülerinin asfaltla bir olduğunu görüp de o ölüleri kaldırmaması da net değil.

İçişleri Bakanı’nın var olmayan bir bakanlık gibi ortadan kaybolup toplumu bilgilendirici açıklama yapmaması da net değil.  

Turizm alanında da bu yaz ne olacağı net değil. Ayrıca “Eylül’de yüz yüze eğitimi başlatacağız” diyebilme gafletinde bulunan Başbakan’ın 3 ay sonra sağlık açısından durumun ne olacağı konusunda bir bilim insanıymışçasına açıklama yaparak “net” konuşmaya çalışmasının da net olmadığı gibi...

Fransızcadaki anlamlarından biri de “iyi duyulan” olan net kelimesinin hükümet tarafından gereğinden sık kullanılması yüksek ihtimal bundan dolayıdır.

Ama ne yazık ki yine burada da hesaba katılmayan bir nokta vardır. O da “net” kelimesinin bu manada ifade edilmeye çalışılması, karşı tarafı veya toplumu aşağılarcasına kullanılmasının net olarak iyi duyulmadığı ortada.

Net maaş, net miktar, net sonuç ve benzeri sıfatlar içerisinde kullanılan “net” kelimesi, bilim alanında bile kesin olarak kullanılmaktan kaçınılmaktadır. Bu yaklaşım doğru veya doğruya yakın olarak ifade edilmekte ve kesinlik ile kullananı koruma amacı gütmektedir.

Net kelimesini kullanmadan önce ciddi şekilde üzerinde düşünülmesi gerekir. Çünkü “net” olduğu iddia edilen çoğu şeyin net olmaması, toplumun aklını karıştırmakla birlikte, kızgın, huzursuz ve öfkeli olmasına yol açmaktadır.

Toplumdaki kızgınlık, öfke ve huzursuzluk hiçbir zaman iyi sonuçlar doğurmamıştır. Bu “net” ve açık şekilde tarih sayfalarında kayıtlıdır. İyi duyulmamakla birlikte, sonuçları kesinlikle çok “net”dir.

Sözün özü, çok “net” olduğunu düşünen ancak söylediği her şeyin ya yanlış, ya da yalan, üstelik bilgiden yoksun olduğu söyledikten kısa bir süre sonra ortaya çıkan yani çok büyük bir yanılsama içinde bulunan bir hükümetle başbaşayız.

26/06/2021 11:03
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Aybike Yektaoğlu
MANŞETLER

HK Aybike Yektaoğlu

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.