Orkideleri Söktüler, Ortalık Karıştı

ads ads ads ads
11/03/2014
HK

ads
Orkideleri Söktüler, Ortalık Karıştı

Girne Belediyesi Hiking Kulübü’nün pazar günkü doğa yürüyüşünde söktükleri orkideleri sosyal medyada paylaşmalarına tepki yağarken Biyologlar Derneği, Çevre Koruma Dairesi’ne suç duyurusunda bulundu

Girne Belediyesi Hiking Kulübü’nün doğa gezisi çerçevesi altında hafta sonu gerçekleştirdiği yürüyüşte, yürüyüşe katılanların koruma altında olan orkide çiçeğini sökmeleri ve bunu sosyal medyada paylaşmaları tepkiye yol açtı.

Türü tükenmekte olan orkidelerin kesilmesinin yasak olmasına rağmen kesilmeleri ve kestikten sonra fotoğraf çektirmeleri kamuoyunda büyük bir yankı yarattıktan sonra paylaşılan fotoğraflar sosyal medyadan çekilmesine rağmen tepki dinmedi.

Flora ve Faunanım korunması emirnamesi adı altında korunan bu bitkilerin kesilmesi durumunda asgari ücretin iki katı cezasının olduğu yasalarca ifade edilmiştir. Bu durumda gözler Çevre ve Koruma Dairesi’ne çevrildi.

ÇEVRE KORUMA DAİRESİ GÖREVE ÇAĞRILDI

Realist Gazetesi’ne açıklamada bulunan Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten konuyla ilgili Çevre ve Koruma Dairesi’ne suç duyurusunda bulunduğunu kaydetti.

Girne Belediyesi yetkililerinin verdiği bilgiye göre Hiking Kulübü’nden sorumlu olan Kemal Kafidir, kendisine ulaşan Realist muhabirini sert tepkiyle karşıladı.

Olayın yalan olduğunu iddia eden Kemal Kafidir, soru sormasına fırsat vermediği Realist muhabirinin yüzüne telefonu kapattı.

BİRÇOK BİTKİNİN SAYILARI ÇOK AZALDI

Ülkemizin eşsiz doğal, kültürel ve biyolojik zenginliklere sahip olduğuna dikkat çeken Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten, var olan bu zenginliklerimizi gelecek nesillere devretmek bugünün insanına düşen en önemli görev olduğunun altını çizdi.

Sarpten, yabani bitkileri, yabani hayvanları, tarihi ve kültürel değeri olan ağaçları, endemik ve nesilleri tehlikede olan veya tükenmekte olan fauna ve flora ile ekosistemleri korumak amacıyla Çevre Yasasına bağlı Flora ve Faunanım korunması emirnamesi çıkarılmıştır ifadelerini kullandı. Sarpten iklim değişikliği, aşırı toplama, otlatma, yangınlar, çarpık yapılaşma gibi nedenlerle Nergis, Lale, Orkide , Tavşan Kulağı gibi birçok bitkinin sayılarının geçmiş yıllara göre çok azaldığını iddia etti.

GİRNE BELEDİYESİ HİKİNG KULÜBÜ SUÇ İŞLEDİ

Girne Belediyesi Hiking Kulübü’nün düzenlediği doğa gezisinde demet demet Tavşan Kulağı, Nergis toplanması Kıbrıs’a özgü Kıbrıs Orkidelerinin Yumrularıyla sökülmesi ve facebook gibi paylaşım sitesinde yayınlaması birçok insanımızı fazlasıyla üzmüştür açıklamasında bulunan Sarpten, biyolojik çeşitliliğin korunması ve gelecek nesillere aktarılması için sadece yasa veya emirname çıkartmak yetmez ilgili dairenin bu fotoğrafları ihbar kabul ederek işlem yapması gerekmektedir ifadelerini kullandı.  Realist- Halil KARAPAŞAOĞLU

***

KATİLAM GİBİ DOĞA GEZİSİ

Konu: Girne Belediyesi Hiking Klubunun Doğa Gezisi Hk.

Ülkemiz eşsiz doğal, kültürel ve biyolojik zenginliklere sahiptir. Var olan bu zenginliklerimizi gelecek nesillere devretmek bugünün insanına düşen en önemli görevdir. Ancak ne yazıktır ki artan nüfus ve teknoloji nedeniyle ülkesel zenginliklerimizi bir bir kaybetmekteyiz.

Yabani bitkileri, yabani hayvanları, tarihi ve kültürel değeri olan ağaçları, endemik ve nesilleri tehlikede olan veya tükenmekte olan fauna ve flora ile ekosistemleri korumak amacıyla Çevre Yasasına bağlı Flora ve Faunanım korunması emirnamesi çıkarılmıştır. İklim değişikliği, aşırı toplama, otlatma, yangınlar, çarpık yapılaşma gibi nedenlerle Nergis, Lale, Orkide , Tavşan Kulağı gibi birçok bitkinin sayıları geçmiş yıllara göre çok azalmıştır.

Girne Belediyesi Hiking Kulübünün düzenlediği doğa gezisinde demet demet Tavşan Kulağı, Nergis toplanması Kıbrıs’a özgü Kıbrıs Orkidelerinin Yumrularıyla sökülmesi ve facbook gibi paylaşım sitesinde yayınlaması birçok insanımız fazlasıyla üzmüştür.

Biyolojik çeşitliliğin korunması ve gelecek nesillere aktarılması için sadece yasa veya emirname çıkartmak yetmez ilgili dairenin bu fotoğrafları ihbar kabul ederek işlem yapması gerekmektedir.

Derneğimizin bu konuda gerekli girişimleri yaptığını, çevre koruma dairesi ve polis genel Müdürlüğüne suç duyurusunda bulunduğu, ayrıca Girne Belediye başkanı ile de görüşerek gerekli araştırmayı yapmasını talep ettiği kamuoyuna önemle duyurulur.

Hasan Sarpten

Biyologlar Derneği Başkanı

11/03/2014 11:00
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: orkide, hasan sarpten, doğa gezisi
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.