Osman Emiroğlu yazdı: Herşeyolog olma zorunluluğu!

Osman Emiroğlu'nun kaleminden...

ads ads ads ads
25/04/2020
HK

ads
Osman Emiroğlu yazdı: Herşeyolog olma zorunluluğu!

Bir konuda uzman olmak için 10,000 saat çalışma gereksinimi veya 10 yıl mesai kuralı, başlangıç aşamasındaki bireylere sıklıkla hatırlatılan kavramlar arasında yer alır. İnsanın herhangi bir beceriyi fark etmesi, yapan birinden izlemesi, yapmaya çalışması, bir çok defa denemesi ve hatalarından ders alarak mükemmelleştirmesi kolay bir süreç değildir. Her ne kadar kazanılmak istenen becerinin karmaşıklığına ve eğitimin kalitesine göre bu süre farklılık gösterse de özellikle konu insan yönetimi veya bir alanda özel uzmanlık gerektiren bir süreç olduğunda öğrenme gerçekten zaman alır. Pek çoğumuz genetik mirasa sahip bir şekilde yetenek zengini olarak dünyaya gelsek bile modern dünyanın bilgi ve deneyim birikimi hepimizi arı gibi çalışmaya zorunlu kılıyor. Sadece doğal yetenek yetmiyor. Yakın zamanda kaybettiğimiz basketbolun efsane ismi Kobe Bryant’ın günde ortalama 400 şut atarak yeteneğini geliştirmek için çılgınca çalışması buna örnek..

Okulda öğrenciyken yüksek not alan çalışkan tiplerin arkasından "onun kadar çalışsam peeeeee" diye salladığımız zamanlarda doğal olarak zeki olmanın potansiyel yeterliliği konusunda kendimizi bir güzel kandırırdık. Her ne kadar sonradan algılasam da çok çalışmanın da bir yetenek olduğunu kabul etmek o günlerde işime gelmedi doğrusu. "Bizimki çok zeki ama hiç çalışmıyor, bu notları hiç çalışmadan alıyor!" gibi makyajlı savunma mekanizmaları sayesinde oynanmamış maçı kazanan tipler gibi tribünlerde kabuklu fıstık yemeye devam eden ebeveynler olarak edilgen şekilde yetiştirdiğimiz çocukların profesyonel anlamda yeni dünyada çok şansları olamayacağını fark etmemiz gerekir.

1995 yılında ilk kez üniversitede tanıştığım internet dünyasının bilgiye ulaşma konusundaki kolaylığı sayesinde her şeye öğrenebileceğim hissi beni çok heyecanlandırmıştı. Ancak bilginin bu kadar kolay erişilebilir olması her konuda fikrimiz olmasını ve çok çalışarak uzmanlık gerektiren alanlar da dahi sosyal medya hesaplarımızdan detay görüş bildirme konusunda referanssız bir davranış modeli sergilememize neden oluyor. Herkes her şeyi biliyor. Ya da bilmese bile biliyor gibi davranıyor. Bunun nedeninin HERŞEYOLOJİ bilimi olduğunu düşünüyorum.

Girilen sosyal ortamlarda kimseden geri kalmayım baskısı, gezilen yerler söz konusu olduğunda bizda gittik hatırlatması ve yönetilme pozisyonuna girmemek adına bilgi sahibi olunmayan durumlarda uzman gibi görünme yaklaşımı ister istemez modern dünyanın rekabet ortamının bir ürünü.

Çok yönlülük elbette ki bir insan için büyük zenginlik. Bireyler uzman olduğu alanın dışında yarı zamanlı uğraşları ve yetenekleri sonucunda illa ki başka alanlarda da becerileri ortaya koyabilir. Bu beceriler onları geliştirebilir, rahatlatabilir ve büyütebilir. Ancak yumurtaları aynı sepete koymama, mesleğinin önemini yitirmesi durumlarına karşı hazırlıklı olup başka fırsatlara yönelme ve rekabet içerisinde yer aldığı acımasız iş dünyasında olası yenilgilere karşı kaçış planlarını hazır tutma içgüdüsü HERŞEYOLOG olma baskısını her geçen gün artırıyor. Bu durumda hepimizin kişisel gelişim konusunda sürekli, kaliteli ve çok yönlü çalışmalar içerisinde yer alması kaçınılmaz. Kimse oturduğu yerden uzman olamaz. Çok ama aynı zamanda akılcı çalışma yöntemleri sayesinde mevcut bilgi ve becerilerimiz artırırken, alışkanlıklar havuzumuza yeni değerler katabiliriz. Yaşadığı deneyimlerden öğrendikleri doğrultusunda "Duran Bisikletten Düşeriz" demiş Einstein. Bence de doğru demiş.

25/04/2020 09:12
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Osman Emiroğlu, , Yrd. Doç. Dr. Osman Emiroğlu, koç köşesi, spor, HERŞEYOLOG
MANŞETLER

HK SPOR

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.