‘Oyuncaklı çocuk menüsü’ tuzağına kanmayın: Ederi 10 TL gideri can!

ads ads ads ads
19/05/2023
Milliyet

ads
‘Oyuncaklı çocuk menüsü’ tuzağına kanmayın: Ederi 10 TL gideri can!

Fast food restoranlarının “oyuncaklı çocuk menüsü” tuzağına ilişkin anne ve babalara kritik uyarı: Çocuklarınızı oyuncaklı fast food ile ödüllendirmeyin... Önder Yılmaz'ın haberi...

Uzmanlar, fast food zincirlerinin çocukları yemek mağazalarına sokabilmek için yürüttüğü “oyuncaklı çocuk menüsü” tuzağına ilişkin anne ve babaları uyardı. Prof. Dr. Ali Kağan Gökakın, “Bedava oyuncak cazibesine ‘hayır’ demezlerse, çocuklarının gelecekteki kalp krizi riskine, ölümcül hastalıklara kapılmalarına davetiye çıkarmış olacaklar” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre 18 yaş üstü yetişkin nüfusta obezite oranı yüzde 32 ile Avrupa’da ilk sırada yer alan Türkiye’de obez çocuk nüfusu sayısı da her geçen yıl yüzde 8 oranında artıyor. TBMM’de kurulan Obezite Araştırma Komisyonu’nda da gelecek nesillerin karşı karşıya kalacağı acı tabloya ilişkin uzmanlar ciddi uyarılarda bulunmuştu. Türkiye’de çocuklarda obezite salgınının daha da artması fast food türü beslenmeden kaynaklanıyor.

Çocukları ödüllendirmek için önlerine konulan her hamburger, pizza, hotdog türü fast food yiyecek sağlıklarına ceza olarak dönüyor. Çünkü uzmanlara göre obezite çocukların yetişkinlik çağları için kalp krizi riski ve kanser gibi ölümcül hastalıkları beraberinde getiriyor.

ÇOCUĞA ‘HAYIR’ DEYİN

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Ali Kağan Gökakın aileleri, promosyon oyuncak büyüsüne kapılan çocuklarına “hayır” demeleri konusunda uyararak, “Çocuklar bu tuzaklara aldanabilir. Ancak anne ve babaların çocuklarının beslenmeleri konusunda aldıkları karar, onların ömür boyu ya sağlıklı yaşamalarına ya da sağlıksız bireyler olmalarına neden olacak” dedi. Gökakın, pek çok ebeveynin çocuklarını “aferin hediyesi” olarak fast food mekanlarına götürdüğüne dikkati çekerek, “Sağlıklarına ne kadar büyük zarar verdikleri konusunda bilgileri olsa sanırım böyle davranmazlar” diye konuştu.

ÖDÜLLENDİRMEYİN

Çocukluk ve ergenlik döneminde çocukların hazır gıdalardan da uzak tutulması uyarısında bulunan Gökakın, şöyle devam etti: “Çocukluk çağı obezitesi genetik veya genetik olmayan pek çok faktöre bağlı olarak ortaya çıkar. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre Avrupa’da yaşayan çocukların 3’te 1’i obez sınıfında. Bunun iki büyük nedeni var. Son 30 yılda ortaya çıkan beslenme şeklindeki değişiklik, fiziksel aktivitedeki noksanlık. O yüzden çocuklarımızın beslenme tarzına muhakkak dikkat etmek gerekiyor. Özellikle fast food türü ürünleri çocuklarımıza ödül olarak vermekten vazgeçmeliyiz. Cips, salam, sosis gibi hazır gıdalardan çocuklarımızı büyüme çağında uzak tutmamız gerekiyor.”

 

 

 

19/05/2023 09:10
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: oyuncak menü, fastfood, çocuk, sağlık,
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.