Özdemirağ: 'Gençlere tavsiyem eğitmenlerini iyi seçmeleri'

ads ads ads ads
24/01/2023

ads
Özdemirağ: 'Gençlere tavsiyem eğitmenlerini iyi seçmeleri'

HABER KIBRIS-KÜLTÜR SANAT VE YAŞAM

Meltem Hasipoğlu

Haber Kıbrıs Kültür Sanat ve Yaşam’da bu hafta konuğumuz, opera sanatçısı ve aynı zamanda müzik eğitmeni olan Havva Özdemirağ. Kıbrıslı bir opera sanatçısı olan Havva Özdemirağ bu alanda yurtdışında eğitim görmüş ve yeni nesilleri eğitip, müziğini sevdirmek adına adaya dönmüş bir sanatçı. Özdemirağ, Eylül ayında  Bursa’da gerçekleştirilen  23’üncü Opera Günleri’nde KKTC’yi temsil etti.

 Havva Özdemirağ ile sohbetimizde, anlattığı opera sanatçısı ile benim yıllar önce Türkiye’de izlediğim opera sanatçılarını ister istemez kıyasladım.Yıllar içerisinde opera sanatında ne kadar gelişme olduğunu ve operanın içinde güzel sanatların tümünü barındıran bir sanat olduğunun farkındalığına vardım .

Haber Kıbrıs okuyucularına kendinizi tanıtır mısınız?

1996 yılında Lefkoşa’da doğdum. Orta okulu Levent Koleji’nde, liseyi ise Lefkoşa Güzel Sanatlar Lisesi müzik bölümünden mezun oldum. Ardından Ankara Başkent Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nı kazanıp opera bölümünden mezun oldum.

Neden opera okumayı tercih ettiniz?

Çok ilginçtir ki ben, kendimi bildim bileli hep opera sanatçısı olmak istedim. Anaokulunda öğretmen sorar ya, ‘Büyüdüğünüzde ne olmak istersiniz?” Herkes öğretmen, doktor veya veteriner derken ben “operacı olacağım” dediğimde tüm öğretmenlerimin ilgisini çekti. Ailemde müzisyen yok ama annemin sesi ve müzik kulağı çok iyidir. Yeteneğimi ondan aldım diyebilirim. O bana şarkı söylerdi ben de tekrar ederdim. Bir gün annem bana “Kıbrıs Sanat” diye bir müzik okulunun çocuk korosu için sınav  açtığını söyledi ve katılıp katılmayacağımı sordu. Ben de büyük bir heyecanla bu sınava katıldım ve kazandım. Kıbrıs Sanat okulunda sevgili hocalarım, Turgay Hilmi, Gözlem Özdeğirmenci ve Yaprak Girgin ile müzik yolculuğum başlamış oldu. Bu mesleğe ilk adımları onlarla birlikte atmak, benim için çok büyük bir şans ve gururdur.

Konservatuvar okumak isteyen öğrencilere tavsiyeleriniz nelerdir?

Konservatuvar okumak isteyenlere en büyük tavsiyem, iyi eğitmenlerle bu işe başlamalarıdır. Maalesef birçok kişi bu işi yapabildiğine inanıyor ancak eğittikleri çocuklar günün sonunda hayal kırıklığına uğrayabiliyor.. Gençlere en büyük tavsiyem, eğitmenlerini çok iyi araştırıp seçmeleridir. Kendilerini nereye kadar taşıyabileceğini sorgulasınlar.  Tabii ki en önemlisi, bu işi yapmak istiyorlarsa, çok ama çok çalışsınlar.

İşte Ocak ayının kültür sanat etkinlikleri...

KONSER

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası “Ocak Konserleri”

KKTC Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, 26 Ocak Perşembe 20.00’de Gazimağusa DAÜ Kültür Kongre Sarayı’nda ve 27 Ocak Cuma saat 20.00'de ise YDÜ Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi'nde (Lefkoşa) “Ocak Konserlerini” gerçekleştirecek.

Konserler ücretsiz ve halka açık olan konserleri dinlemek isteyenler mesai saatlerinde 03922291762 numaralı telefona ulaşabilir.

 KKTC CSO bu konserinde, İrlandalı genç orkestra şefi Karen Ni Bhroin’i misafir edecek. Yakın zamanda Londra Kraliyet Filarmoni Orkestrası ve BBC Filarmoni Orkestrası başta olmak üzere konserler gerçekleştiren Karen Ni Bhroin’in yönetimindeki konserlere tüm sanatseverler davetli.

Lefkoşa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi konseri...

Lefkoşa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, Çarşamba saat 19.30’da Alayköy Belediye Sosyal Aktivite Merkezi’nde konser verecek. Öğretmenleri Ünal Dede ve Kutay Alicik ile Orkestra Şefi Mustafa Elmas gözetiminde çalışan gözetiminde çalışan LAGSL Gitar Orkestrası’nın Yaylı Orkestra Konseri programı, klasik müzik ve film müziklerinden oluşacak.Okul Aile Birliği yararına düzenlenecek konserin biletlerine okul idaresinden ulaşılabileceği kaydedildi.

SERGİ

Akademi Sanat Derneği "Dantellerle Yolculuk" Sergisi 

Akademi Sanat Derneği'nin "Dantellerle Yolculuk Sergisi" yarın 19.00’da İsmet V. Güney Sanat Merkezi’nde ücretsiz olarak halkın izlenimine sunulacak.Dernek Başkanı Gencay Eroğlu, serginin 25-28 Ocak tarihleri arasında açık olacağını, Kültür Dairesi’nin katkılarıyla hazırladıkları serginin büyük emeklerle kurulduğunu ifade ederek, yetkilileri, halkı ve basın mensuplarını sergi açılışına davet etti.

“Mağusa’yı Seviyorum” fotoğraf sergisi...

Antik Mağusa Vakfı ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı işbirliğinde Gazimağusa’da tarihi Bandabulya’da “Mağusa’yı Seviyorum” isimli fotoğraf sergisi açıldı.

 

Veysi Soyer “Path of a Soul” 20 Ocak’ta

Veysi Soyer’in  “Path of a Soul” isimli resim sergisi 20 Ocak Cuma günü Rüstem’s Art Gallery'de açılacak. Sergide, Soyer'İn “Fragments From Cyprus” isimli Kıbrıs fotoğraflarından oluşan dia koleksiyonu  da yer alacak.

Bedia Kale’nin küratörlüğünde gerçekleşecek ve kırmızı, mavi, siyah ve toprak serisi temalarından oluşan bir seçkinin yer alacağı sergi, saat 18.00’de açılacak. Sergi 2 hafta sürecek.

TİYATRO

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu'nda, Flavia Coste'nin yazdığı, Osman Ateş’in yönettiği “Paraya Hayır” isimli tek perdelik komedi Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nda her Çarşamba ve Cuma akşamları sahnelenmeye devam ediyor.

Tüm oyunların biletleri www.biletinial.com adresinden ve LBT gişesinden temin edilebiliyor.

Juliet ve Romeo – Bir Evlilik Zehirlenmesi

Lefkoşa'da sahne'de oynanan Juliet ve Romea 'Bir evlilik Zehirlenmesi' oyunu 4 şubat saat:20:00'da sahnelenecek.

KKTC’de  yayınlanan kitaplar….

'Mağusa Sulak Alanları' (Gazimağusa Namık Kemal Lisesi öğrenci ve öğretmenleri)

Gazimağusa Namık Kemal Lisesi öğrenci ve öğretmenlerinin hazırladığı Mağusa Sulak Alanları isimli kitap yayımlandı.

NKL’den yapılan açıklamaya göre, okul idaresinin de hazırlanmasına katkı koyduğu kitapta,   Gazimağusa’daki sulak alanlarda  yaygın olarak görülen  kuş ve bitki  türleri  ile  dünyada sulak alanları koruyan bazı çalışmalar anlatılıyor. Mağusa sulak alanları gezisinden sonra edinilen bilgi ve gözlemler, herkesin okuyabileceği bir kaynağa dönüştürüldü.

Kitapta, bu alanlarla ilgili  tarihi ve coğrafi bilgiler yanında resim ve fotoğraflar yer alıyor.Mağusa Sulak Alanları kitabı, dijital ortamda  kitapseverlerle  buluşacak,  QR kodlu anahtarlıklarla satışa sunulacak.

Eralp Adanır “Memleketimizde Muhacir Yahudiler, 1946-1949” 

Televizyon Program yapımcısı, gazeteci yazar Eralp Adanır’ın “Memleketimizde Muhacir Yahudiler 1946-1949” isimli araştırma kitabı, Mete Adanır Vakfı Yayını olarak okurla buluştu.

İsmail Bozkurt "Yusufçuklar Oldu mu?"

İsmail Bozkurt’un kendi seslendirdiği romanı "Yusufçuklar Oldu mu?"Storytel’de yayınlanmaya başlandı.

Telsim’den verilen bilgiye göre, dünyanın en büyük sesli ve e-kitap yayın servislerinden Storytel, 700 binden fazla başlık ve içeriğini dinleme ve okuma imkanı veren bir abonelik hizmeti sunuyor.  Kitapseverler, Storytel’i AppStore ve GooglePlay’den indirip Kıbrıs Türk Edebiyatı’na ait kitapları dinleyebiliyor.

Gülden Plümer'in “Kaybolan Yalnız Onlar Değildi” isimli kitabın tanıtım ve imza etkinliği, 28 Ocak'ta

“Kaybolan Yalnız Onlar Değildi” isimli kitabın tanıtım ve imza etkinliği, 28 Ocak Cumartesi saat 11.00’de Işık Kitabevi’nde yapılacak.

Gülden Plümer’in, Kayıp Şahıslar Komitesi Kıbrıs’taki anılarını kaleme aldığı “Kaybolan Yalnız Onlar Değildi” isimli kitabında, “Kıbrıs’ın yakın tarihinde önemli bir yer tutan kayıplar konusunun ve Kayıp Şahıslar Komitesi’nin bilinmeyen yönleri” anlatılıyor.

 

 

 

24/01/2023 11:28
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: havva Özdemirağ, meltem hasipoğlu, kültür ve sanat, haber, kıbrıs, opera, kktc,
MANŞETLER

HK KÜLTÜR SANAT

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.