Özdenefe: Kadınlar siyasette karar aşamasında yer almalı

ads ads ads ads
11/01/2019
HK

ads
Özdenefe: Kadınlar siyasette karar aşamasında yer almalı

Cumhuriyetçi Türk Partisi Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe Haber Kıbrıs’ın soruları yanıtladı. Güncel konuları yorumlayan Özdenefe, kadınların sadece siyasette yer almasının yetmediğini karar aşamasında da aktif rol oynaması gerektiğini belirtti.

Haber Kıbrıs-Bahadır AYNA

Cumhuriyetçi Türk Partisi Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe, Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi Geçici Emirnamesi hakkında çıkan tartışmaları haklı bulduğunun altını çizdi. Emirnamelerin ülkemizde kötü algılandığına dikkat çeken Özdenefe önemli olanın imar planı olduğunu söyledi. KKTC’nin her bölgesinde bilimsel temelli imar planları oluşturulması gerektiğini kaydeden Fazilet Özdenefe, “sürdürülebilir kentler yaratılmalı” dedi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe, Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi Geçici Emirnamesi’ni, görev aldığı meclis komitelerini ve siyasi hayatını Haber Kıbrıs okuyucuları için anlattı.

“Hükümetin tavrı net…”

İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nde yapılan işlerden söz eden Fazilet Özdenefe, komitenin çok ciddi konuları ele aldığına vurgu yaptı. Kısa bir süre içerinde bilişim suçları ile ilgili çok önemli yasaları ele alacaklarının altını çizen Özdenefe, Ceza Yasası’nda da değişikliklerin komite gündeminde olduğunu kaydetti. Komitenin bu dönemde ele alacağı en önemli yasalardan birisinin de Kamu Görevlileri Değişiklik Yasası olduğunu anlatan Özdenefe, 4’lü koalisyon hükümetinin bu konuda tavrının net olduğunu, yeni yılın başında bu konuyu görüşmeye başlayacaklarını belirtti. Özdene kamuda bu kadar pozisyona gerek olmadığını ekledi.

“Yurttaşlar kendini çaresiz hissediyor…”

Dilekçe ve Ombudsman Komitesi’nin yaptıklarında da söz eden Fazilet Özdenefe, komitenin geçtiğimiz yıl toplam 12 toplantı geçekleştirdiğini, 14 dilekçeyi karara bağladığını, Ombudsman Emine Dizdarlı’nın 23 raporunu sonuçlandırdığını ve genel kurulun bilgisine getirdiklerini anlattı. Özdenefe,  komitenin bitirme aşamasına getirdiği 3 dilekçe ve 2 ombudsman raporu olduğunu ekledi. Özdenefe Dilekçe ve Ombudsman Komitesi’nin kendisine gelen ombudsman raporlarını sadece bir kere okuyup onaylayıp genel kurula sevk etmenin çok ötesinde çalışmalar ortaya koyduğunun altını çizdi. Özdenefe, Dilekçe ve Ombudsman Komitesi’nin son yıllarda ciddi sayıda dilekçe aldığını aktardı. Düzenin işleyiş biçiminin yurttaşları çaresiz hissettirdiğini aktaran Özdenefe, “biz, bunun farkındayız Dilekçe ve Ombudsman Komitesi gibi makamların yurttaşlara ulaşılabilir olması çok önemlidir” dedi.

“Siyaset özverili bir meslektir…”

Küçük yaşlardan beri siyasetin içerinde olduğunu anlatan Fazilet Özdenefe, özellikle genç kadınların mecliste olmasının diğer genç kadınları da motive ettiğini kaydetti. Kadınların siyasette daha aktif rol alması gerektiğine dikkat çeken Özdenefe, siyasetin kadınları için daha zor bir yer olduğunu anlattı. Erkekler göre kadınların siyasete dezavantajı başladığını belirten Fazilet Özdenefe, kadınların siyasal partiler içerisinde ve toplum içerisine görünür olabilmelerinin çok da kolay olmadığını kaydetti. Siyasetin özverili bir meslek olduğunu anlatan Özdenefe, “En ufak bir aksaklıkta suçlu siyasilerdir, bunu anlayışla karşılamamız gerek çünkü insanların daha iyi bir gelecek için seçtikleri siyasal partiler vardır. Beklentileri yüksek olması normaldir” dedi. Eleştirinin kendisini motive ettiğini belirten Özdenefe “yapılan eleştirilerin Cumhuriyetçi Türk Partisi’ne inancın ve beklentinin yüksek olduğunu gösterir” dedi.

Soru: Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi Geçici Emirnamesi’ni konusunda ne düşünüyorsunuz? Tartışmalar sizce doğru mu?

Özdenefe: Emirnamelerin tartışılması normaldir. Gündem olurlar. Emirnameler birçok kesimi ilgilendiriyor. Ben tartışma yaşanmışını normal buluyorum ancak önemli olan tartışmalardan sonra bölge için en doğrusunu, en bilimsel temelli, kentsel fiziki plana uygun planlamayı yapmaktır. Ben bunları olumlu görüyorum. Ancak as olan imar planıdır. İmar planları en kısa sürede yürürlüğe geçirilmelidir. Belki bu süreç daha farklı ele alınabilirdi. Günün sonunda herkesin ulaşması gereken aynı olmalı Girne’de yaşanan bir başka kentimizde yaşanmasın. Hedef sürdürülebilir kentlerdir. Ben bu sürecin sağlıklı bir şekilde sonlanacağına inanıyorum. Girne’de sürdürülebilir ve yaşanabilir bir imar planı en kısa sürede geçirilmelidir ki hasar daha fazla devam etmesin. Bugünden sonra belediyenin de katkıları önemlidir. Emirnameler ve imar planları birçok noktadan değerlendirilmelidir. İmar yasamız 1989 yılından kalmadır bu yasada günümüzün koşullarına göre değiştirilmelidir. Bu konuda İçişleri Bakanlığı’nın bir çalışması vardır.

Soru:İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nde yer alıyorsunuz komitede nelerle uğraşılıyor?

Özdenefe: İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nde çok ciddi işler yapıyoruz. Uzun yıllardır beklenen “Bulaşıcı Hastalıklar Yasa Tasarısı” kabul edildi. Onun öncesinde kanser bildirimi ile ilgili önemli bir yasa geçirdik. Bu yasa ile merkezi yapı kesin verilere ulaşabilecek. Detaylı bir veri tabanı oluşturulacak.

Şuan komitede Esnaf ve Zanaatkarlar Yasasını görüşüyoruz. Daimi üyesi olmamakla birlikte çalışmalarına katıldığım Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi var. Orada da önemli yasa çalışmaları vardır. Daha önce benim vekil olarak, sicil affının silinmesi ile ilgili yasada değişiklik yapılması için verdiğim yasa önerisi geçti. Kısa bir süre içerinde bilişim suçları ile ilgili çok önemli yasalar ele alınacak. Yine benimde öneri sahiplerinden biri olduğum ceza yasası değişiklikleri de komitenin gündemindedir ki buda insan ticareti kaçakçılığı gibi çok önemli ve ivedilikle mevzuatımızın bir parçası haline getirmemiz gereken suçları içermektedir. İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nin bu dönemde ele alacağı en önemli yasalardan biride Kamu Görevlileri Değişiklik Yasası’dır. Halk arasında kamu reformu diye bahsediyoruz bu konudan. 

Yeni yılın başında bu konuyu görüşmeye başlayacağız. Bu yönde algıda beklentide yüksektir. Geçmiş dönemlerde her ne kadar çalışılıp uygulanabilecek aşamaya gelmişse de yaşanan hükümet değişikliklerinden sonra komitede ele alınıp geçememiştir. 4’lü koalisyon hükümetinin bu konuda tavrı nettir. Müşavir yaratılmaması konusunda bu dönemde mevzuatta önemli bir değişiklik yaptıksa bile bu yeterli değildir. Bizim ivedilikle 3’lü kararname ile yapılan atamaların sayısını da azaltmamız lazım. Bu kadar pozisyona gerek yok. Bazı daireler tekniktir ve içeriden gelen insanlarında belirli bir noktaya tecrübesi ile gelmesi daha doğru olacaktır. Kamu reformu bu ve benzeri değişiklikleri içermektedir, belirli noktada münhallerin dışa açık olması yıllardır ülkemizde konuşuluyor bununda daha detaylı tartışılıp son halinin verilmesini önemli buluyorum. Yasamadaki vekiller bu dönemde daha da yoğun çalışmaya devam edeceklerdir.      

Soru: Dilekçe ve Ombudsman Komitesi’nin başkanısınız... Ne kadar başvuru var? Kaç dosya sonuçlandı? Komite çalışmaları nasıl gidiyor?

Özdenefe: Ombudsman atanması çok önemliydi. İdarenin denetlenmesi, yurttaşın şikayetlerinin mahkemeye gitmeden önce ombudsman makamı vasıtasıyla çözülmeye çalışılması açısından çok önemlidir. Ombudsmana güven tamdır ve birçok başvuru oluyor birçok başvuru neticelendirildi. Özellikle ombudsman raporlarını görüşürken yetkimizi çok geniş kullanıyoruz. Ombudsmanın uyardığı noktaları bizim komitemiz safhasına gelene kadar ne kadar ilgili kurum tarafından düzeltilip düzeltilmediğini de sorguluyoruz.

İlgili kurumdan temsilciler geliyor ve bize ne yaptıklarını yada ne yapmak üzere olduklarını aktarıyorlar. Hakkında şikayet olan ve ombudsmanın da şikayeti haklı bulduğu konularda gerekirse komite toplantılarını birkaç kere erteliyoruz ki mevzuata uygun hale gelsin. Bu çerçevede önemli kararlar alıyoruz. Dilekçe ve Ombudsman Komitesi kendisine gelen ombudsman raporlarını sadece bir kere okuyup onaylayıp genel kurula sevk etmenin çok ötesinde çalışmalar ortaya koyuyor ve katkı sağlamaya çalışıyor. Dilekçe ve Ombudsman Komitesi son yıllarda ciddi sayıda dilekçe alıyor.

Ben bunu komitenin düzenli çalışmasına ve raporları halkın bilgisine getirmesine, şeffaf olmasına bağlıyorum. Ayrıca geçmiş dönemde ben yine komite başkanıydım, bu dönemde e-dilekçe yolu ile başvuru yapılabilinmesinin de önünü açtık dolayasıyla yurttaşların bu komiteye ulaşması da geçmişe göre daha kolay. Düzenin işleyiş biçimi yurttaşları çaresiz hissettiriyor, biz bunun farkındayız Dilekçe ve Ombudsman Komitesi gibi makamların yurttaşlara ulaşılabilir olması çok önemlidir. Yeni yasama öneminde toplam 12 toplantı gerçekleştirdik, 14 dilekçeyi karar bağladık.  

Ombudsman Emine Dizdarlı’dan gelen 23 raporunu sonuçlandırdık ve genel kurulun bilgisine getirdik. Bitme aşamasına gelen 3 dilekçe ve 2 ombudsman raporumuz var. Bir özel af dilekçemiz vardı Merkezi Cezaevi ve Sağlık Bakanlığı ile istişare içerisinde bunun raporunu hazırladık. Muhtelif kurumlarla birçok görüşmemiz devam ediyor. Bir gözlem ziyareti gerçekleştirdik.

Soru: Mutlu musunuz? Yani nereden girdik bu işe diyor musunuz? Siyasi kariyerinizden biraz söz eder misiniz?

Özdenefe: Ben küçük yaşlardan beri siyasetin içerinde olan bir bireyim. Cumhuriyetçi Türk Partisi her zaman benim hayatımın bir parçasıydı. Üniversite eğitimimi tamamlayıp avukat olduktan sonrada CTP’nin kadın örgütünde, partinin diğer organlarında, parti meclisinde her zaman görev aldım. Mesleğimin yanında partime de gereken zamanı ayırdım. Tabi ki siyaset özellikle bu ülkede zor. Halen daha Kıbrıs sorununu çözememiş olmamızdır.  İki toplumlu iki bölgeli siyasi eşitliğe daya bir federasyon çerçevesinde mücadelemiz devam ederken, aynı anda kurumlarımızın en doğru şekilde çalışması gerektiğine inananlardanım çükü yarın federal bir çözüm olsa bile biz Kıbrıslı Türklerin kurumlarını en iyi şekilde yönetmemiz gerek.

Ben tüm sıkıntılara tüm eksiklere rağmen Cumhuriyet Meclisi’nde görev almaktan genel anlamda memnunum. Önemli eksikliklerimiz var bunları gidermek için gün geliyor 2-3 katı çalışıyoruz yani ben bir hukukçu olarak mutluyum, yaptığımız çalışmaların bir kısmının bile hayata geçmesi, birçoğunun daha hayata geçirebileceğimizin için bana sürekli motivasyon sağlıyor. Bugüne kadar yapılan önemli değişiklilerde katkım olduğuna inanıyorum.

Bunu da artırarak devam etmek istiyorum. Özellikle genç kadınların mecliste olmasının diğer genç kadınları da motive ettiğini düşünüyorum. Daha çok kadının siyasetle aktif olması gerektiğini düşünüyorum birçok kadın siyasetin içerinde ancak daha fazla kadının karar aşamasında yer alması gerekiyor. Bu anlamda bazen sistemin yavaş işlemesinden dolayı hayal kırıklığı yaşasam da genel anlamda her bir olumlu gelişme ile alakalı vicdanım rahat uyuyorum.

Siyaset özverili bir meslektir, en ufak bir aksaklıkta suçlu yine siyasidir bunu anlayışla karşılamamız gerek çünkü insanların daha iyi bir gelecek için seçtikleri siyasal partiler vardır beklentileri yüksek olması normaldir. Hele de CTP gibi bir partinin milletvekili iseniz eleştirilere daha da açık olmanız gerek.

Bu halkın CTP üzerinde tarihsel olarak da beklentileri her zaman daha yüksek olmuştur. Eleştiriler benim motivasyonumu kırmıyor aksine daha fazla motive ediyor. Bütün eleştirilere rağmen halen daha CTP’den inancın ve beklentinin yüksek olduğunu gösteriyor. Kadınlar, erkeklere göre siyasete daha dezavantajı başlıyorlar. Kadınlariçin siyasal partiler içerisinde ve toplum içerisine görünür olabilmek çok da kolay değildir. Ben bir çocuk annesiyim, hayatınızı, evinizi ve siyaseti dengelemek kolay değildir. Ben zaten çalışmayı seven bir insanım bu organizenin yapılabileceğine inanıyorum. Siyaset zor meşakkatli ancak tatmin edicidir.

11/01/2019 11:39
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Fazilet Özdenefe, kıbrıs, haber, kktc
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.