Öztabay: Sanatla sevgiyi, barışı paylaştık

Kültür Sanat ve Yaşam’da bu hafta konuğumuz, ressam Fatma Öztabay.

ads ads ads ads
31/01/2023

ads
Öztabay: Sanatla sevgiyi, barışı paylaştık

HABER KIBRIS-KÜLTÜR SANAT VE YAŞAM

Meltem Hasipoğlu

Haber Kıbrıs Kültür Sanat ve Yaşam’da bu hafta konuğumuz, ressam Fatma Öztabay. Resme olan merakı ilkokul yıllarında başlayan Öztabay, bugün yurt dışında da sergilere katılan bir sanatçımız. Öğretmen Akademisi’ni bitirdikten sonra meslekte 16 yıl sınıf öğretmenliği, 15 yıl da okul müdürlüğü yapan Fatma Öztabay, yıllar içerisinde öğrencilerini sanata yöneltmek için onlara destek olmuş, yol göstermiş.

Öztabay, Kolombiya'lı sanatçı Miguel Pinero'nun kurduğu ve 250 ülkenin üye olduğu ‘Another World Is Possible Forever of Peace Art’ (Başka bir dünya barışla mümkün) online sanat birliğine üye olduktan sonra sayısız sergiye katıldığını ve dünyanın birçok ülkesinden sanatçı ile karşılıklı eserlerini inceleme ve yorum yapma imkanı bulduklarını ifade etti.

SORU: Bize kendinizi tanıtır mısınız? Sanata nasıl başladınız ve bugün neler yapıyorsunuz.

Fatma Öztabay:  İlkokul birinci sınıf sonunda karnemle birlikte aldığım takdir belgesinde ,resme olan merakımın belirtilmesiyle  sanata olan ilgim başladı.

İlk ve orta eğitimimi tamamlamamın ardından Öğretmen Koleji'nde değerli öğretmenlerimin de yönlendirmesiyle sanata olan yeteneğimi geliştirdim. Birçok sergiye katıldım, dereceler aldım. 16 yıllık sınıf öğretmeliği ,15 yıllık da müdürlük yaptığım yıllarda öğrencilerime sanatı sevdirmeye çalıştım. Resim yarışmalarına katılmalarına ve eserlerini sergilemelerine yardımcı oldum.

Emekli olduktan sonra kendimi geliştirmek için Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki Öğretim Dairesi'ne bağlı Girne Pratik Sanat Okulu' nda  resim kurslarına katılarak değerli hocalardan dersler aldım. Sergilere katıldım, sertifikalar aldım.

 Pandemi dönemi Kolombiya'lı büyük sanatçı Miguel Pinero'nun kurduğu ve 250 ülkenin üye olduğu Another World Is Possible Forever of Peace Art (Başka bir dünya barışla mümkün) Online sanat birliğine üye oldum. Üyesi olduğum Barış temalı Another World Is Possible Forever Of Peace Art Nort Cyprus Temsilcisi ve Başkanı İç Mimar ve sanatçı Gülsün Karadayı 'dır. Kurulduğu günden bu yana üyesi olduğum, birçok ülkenin de yönetiminde bulunduğum Barış temalı birliğin online düzenlenen sayısız sergilerine katılarak yüzlerce sertifika sahibi oldum. Dünyanın birçok ülkesinden yüzlerce sanatçı arkadaşım oldu. Karşılıklı eserlerimizi inceleme, yorumlama imkanı bulduk.Sanatla sevgiyi, barışı paylaştık.

North Cyprus temsilcimiz sanatçı Gülsüm Karadayı ile Mısır temsilcisi Ahmet Fathi' nin  organizatörü olduğu (With Art,We Rise) Mısır'ın Kahire kentindeki Barış sergisi 3-10 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirildi. Bu sergiye Kuzey Kıbrıs’tan altı sanatçı davet aldık ve katıldık.

 Serginin açılışı, Mısır'ın Türkiye Büyükelçisi Salih Mutlu Şen tarafından yapıldı. Kalabalık bir topluluk eşliğinde açılan sergimizde değişik ülkelerden katılan birçok sanatçıyı tanıma ve eserlere yorum yapma fırsatı bulduk. Kıbrıs ve Türkiye’den arkadaşlarımızla birlikte Türkiye’nin Mısır Büyükelçisi’nin eşi  tarafından Büyükelçilik binasında ağırlandık. Düzenlenen çalıştaylara, workshoplara katıldık. Üç değerli sanatçının atölyelerine davet aldık. Atölye çalışmalarında bulunduk. Bu benim için büyük bir deneyim ve onur oldu.

Öztabay'ın bazı eserleri:

İŞTE KKTC'DE BU AYIN KÜTÜR SANAT ETKİNLİKLERİ....

KONSER

Kültür Dairesi'nin XXXI. Devlet Fotoğraf Yarışması...

KONSER

Çağdaş Müzik Derneği Türk Sanat Müziği Korosu Bursa’da konser verecek

 Bursa Nilüfer Belediyesi TSM Korosu ile Çağdaş Müzik Derneği TSM Korosu’nun konseri pazartesi akşamı saat 20.00’de Nazım Hikmet Kültür Evi’nde yer alacak.TÜMFED (Türk Musikisi Federasyonu) Yönetim Kurulu Üyesi, Çağdaş Müzik Derneği Başkanı ve Koro Şefi Ersin Tünay yönetiminde 60 kişilik kafile 6 – 8 Şubat tarihlerinde Bursa’da olacak.

TİYATRO

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu'nda, Flavia Coste'nin yazdığı, Osman Ateş’in yönettiği “Paraya Hayır” isimli tek perdelik komedi Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nda her Çarşamba ve Cuma akşamları sahnelenmeye devam ediyor.

Carole Greep'in yazdığı, Cem Aykut'un yönettiği "Biz Size Hayranız” oyunu Girne ve Mağusa seyircisiyle buluşacak.Tüm oyunların biletleri www.biletinial.com adresinden ve LBT gişesinden temin edilebiliyor.

Şubat tatilinde “Karagöz Sihirli Sebzeler” çocuklarla buluşacak. Karagöz, 7 ve 14 Şubat Salı günleri saat 17.00’da Lefkoşa Belediye Tiyatrosu Salonu’nda. Oyun, 11 Şubat Cumartesi 20.00’da Girne Belediyesi Oda Tiyatrosu‘nda Girne'liler için sahnede olacak. 18 Şubat Cumartesi akşamı saat 20.00'da ise Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Merkezi Mağusa'da sahnelenecek.

Juliet ve Romeo – Bir Evlilik Zehirlenmesi

Lefkoşa'da sahne'de oynanan Juliet ve Romea 'Bir evlilik Zehirlenmesi' oyunu 4 şubat saat:20:00'da sahnelenecek.

KKTC’de  yayınlanan kitaplar….

Mete Hatay'ın "Kıbrıs Bitmeyen Yaz" kitabı çıktı.

Aytuğ F. Plümer'in kaleminden "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Kader Anı" kitabı çıktı

'Mağusa Sulak Alanları' (Gazimağusa Namık Kemal Lisesi öğrenci ve öğretmenleri)

Gazimağusa Namık Kemal Lisesi öğrenci ve öğretmenlerinin hazırladığı Mağusa Sulak Alanları isimli kitap yayımlandı.

NKL’den yapılan açıklamaya göre, okul idaresinin de hazırlanmasına katkı koyduğu kitapta,   Gazimağusa’daki sulak alanlarda  yaygın olarak görülen  kuş ve bitki  türleri  ile  dünyada sulak alanları koruyan bazı çalışmalar anlatılıyor. Mağusa sulak alanları gezisinden sonra edinilen bilgi ve gözlemler, herkesin okuyabileceği bir kaynağa dönüştürüldü.

Kitapta, bu alanlarla ilgili  tarihi ve coğrafi bilgiler yanında resim ve fotoğraflar yer alıyor.Mağusa Sulak Alanları kitabı, dijital ortamda  kitapseverlerle  buluşacak,  QR kodlu anahtarlıklarla satışa sunulacak.

Eralp Adanır “Memleketimizde Muhacir Yahudiler, 1946-1949” 

Televizyon Program yapımcısı, gazeteci yazar Eralp Adanır’ın “Memleketimizde Muhacir Yahudiler 1946-1949” isimli araştırma kitabı, Mete Adanır Vakfı Yayını olarak okurla buluştu.

İsmail Bozkurt "Yusufçuklar Oldu mu?"

İsmail Bozkurt’un kendi seslendirdiği romanı "Yusufçuklar Oldu mu?"Storytel’de yayınlanmaya başlandı.

Telsim’den verilen bilgiye göre, dünyanın en büyük sesli ve e-kitap yayın servislerinden Storytel, 700 binden fazla başlık ve içeriğini dinleme ve okuma imkanı veren bir abonelik hizmeti sunuyor.  Kitapseverler, Storytel’i AppStore ve GooglePlay’den indirip Kıbrıs Türk Edebiyatı’na ait kitapları dinleyebiliyor.

Gülden Plümer'in “Kaybolan Yalnız Onlar Değildi” isimli kitabın tanıtım ve imza etkinliği, 28 Ocak'ta

“Kaybolan Yalnız Onlar Değildi” isimli kitabın tanıtım ve imza etkinliği, 28 Ocak Cumartesi saat 11.00’de Işık Kitabevi’nde yapılacak.

Gülden Plümer’in, Kayıp Şahıslar Komitesi Kıbrıs’taki anılarını kaleme aldığı “Kaybolan Yalnız Onlar Değildi” isimli kitabında, “Kıbrıs’ın yakın tarihinde önemli bir yer tutan kayıplar konusunun ve Kayıp Şahıslar Komitesi’nin bilinmeyen yönleri” anlatılıyor.

 

 

 

 

 

31/01/2023 09:04
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: fatma öztabay, mısır, ressam, haberkıbrıs, meltem hasipoğlu, kültür sanat,
MANŞETLER

HK KÜLTÜR SANAT

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.