Pankreas Kanseri Nedenleri

ads ads ads ads
12/04/2019

ads
Pankreas Kanseri Nedenleri

Pankreas kanseri neden olur? Maalesef, pankreas kanserinin nedenlerini her zaman kesin olarak belirlemek mümkün değildir.

Diğer yandan, pek çok risk faktörünün pankreas kanseri gelişiminde bir rolünün olabileceği de bilinmektedir. Pankreas kanseri risk faktörleri daha ayrıntılı olarak şu şekilde açıklanabilmektedir:

Genetik Faktörler

Pankreas kanseri DNA yapısında meydana gelen mutasyonlar ya da değişiklikler sonucu oluşmaktadır. Bu durum kalıtsal olabilmektedir. Kalıtsal olarak aileden gelen bu yatkınlık çevresel, yaşam tarzı ve yaşlanma faktörleri ile birlikte tetiklenebilmektedir.

Risk Faktörleri

Sigara: Sigara dumanında bulunan maddeler pek çok kanser türüne yol açabilmektedir. Çok fazla sigara dumanına maruz kalmak kişinin pankreas kanseri riskini önemli ölçüde artırabilmektedir. Tütün içimi önemli bir risk faktörüdür. Geçmişte uzun yıllar sigara içmiş ya da hala içmeye devam eden birinin pankreas kanseri geliştirme olasılığı yaklaşık iki ile üç kat daha fazladır.

Yaş: Pankreas kanseri geliştirme riski yaşla birlikte artabilmektedir. Çoğu pankreas kanseri vakasında görülüyor ki, hastaların yaklaşık olarak % 80'i 60 ile 80 yaş arasındadır.

Diyet: Meyve ve sebzelerle dengelenmiş bir diyet yerine çok fazla et ve doymuş yağ içeren bir diyeti tüketmek pankreas kanseri riskini artırabilmektedir.

Pankreas kanseri riskini daha da yükseltebilecek diğer diyet faktörleri şunlardır:

· Kolesterolü yüksek olan gıdaların tüketimi

· Tuz ve tütsülenmiş etlerin artan tüketimi

· Susuz veya kızartılmış olan gıdaların aşırı tüketimi

· Mangal yapılan etlerin aşırı tüketimi (karsinojen heterosiklik aromatik amine maruz kalma)

Aşırı kilo: Vücut kitle indeksi, kişinin boyu ve kilosu arasındaki dengenin hesaplanmasıdır. Vücut kitle indeksi 25'in üzerinde olan bir kişi aşırı kilolu olarak kabul edilmektedir ve bu da pankreas kanseri gelişme riskini artırabilmektedir.

Çevresel Faktörler: Bazı pestisitlere ve petrol ürünlerine sıklıkla maruz kalanlar, pankreas kanseri riskinde artışa neden olabilmektedir. Bu nedenle, kimya üretimi ve metal endüstrileri gibi endüstriyel alanlarda çalışan işçilerde pankreatik kanseri görülme olasılığı daha fazladır.

Tıbbi Faktörler

· Kronik Pankreatit

Kronik pankreatit yani kronik pankreas iltihabı yaşayan hastaların pankreas kanseri geliştirme olasılığı 5 kat daha fazladır. Kronik pankreatit, pankreasın sürekli iltihaplanması durumudur. Kronik pankreatitin en yaygın nedeni ise uzun süreli alkol bağımlılığıdır.

· Diyabet

Diyabet yani şeker hastalığı pankreas kanseri geliştirme riski artırabilmektedir. Bu ikisi arasındaki ilişki tam olarak açıklanamasa da, pek çok araştırma bu sonucu doğrulamaktadır.

· Geçmişteki Cerrahi İşlemler

Mide ülserlerini tedavi etmek için mide çıkarılması (gastrektomi) gibi belirli ameliyat türlerine sahip olanlarda veya safra kesesi alınmış (kolesistektomi) olan kişilerde pankreas kanseri gelişme riski artabilmektedir. Bu tip ameliyatlar sonucunda nitrozaminler olarak adlandırılan kanserojen kimyasallar üretebilen spesifik bakteri türleri çoğalabilmektedir, bu da pankreas kanserine yol açabilmektedir.

Kalıtsal Yatkınlıklar

Pankreas kanserlerin çoğunluğu tesadüfen gerçekleşir, ancak pankreas kanserlerin% 5-10'u kalıtsaldır. Genetik mutasyonlar ailelerden geçerek, bazı bireylerin pankreas kanserine karşı daha yatkın olmasına yol açmaktadır. Bu kalıtsal riski yükseltmekten sorumlu olan genlerinin çoğu henüz bilinmemektedir. Diğer yandan, ilgili olabilecek bazı genetik bozukluklar şunlardır:

· Meme Kanseri Geni 2 (BRCA2)

· Peutz-Jeghers Sendromu

· Kalıtsal Pankreatit

· Ailesel Atipik Çoklu Mole Melanom (FAMMM)

· Lynch Sendromu veya Herediter Polipsiz Kolorektal Kanser (HNPCC)

· Ailesel Adenomatöz Polipozis (FAP)

Pankreas Kanseri Nedir?

Pankreas kanseri, sindirim sisteminin bir parçası olan pankreas bezinde meydana gelen anormal ve kontrolsüz hücre büyümesi sonucu oluşmaktadır. Pankreas kanserinin tedavi edilmeği takdirde, sindirim sistemindeki tüm organlara yayılma riski bulunmaktadır.

Pankreas Kanseri Tedavisi

Pankreas kanseri nasıl geçer? Pankreas kanseri tedavisi zor olan bir sağlık sorunudur. Erken evrelerinde teşhis edilmesi zor olduğu için genellikle tedavi için geç kalınmaktadır. Tedavinin olumlu sonuçlar vermesi için tümörün büyümemiş ya da vücudun diğer alanlarına yayılmamış olması önemli bir kriterdir.

Pankreas kanseri için yapılabilecek üç ana tedavi yöntemi ise pankreas ameliyatı, kemoterapi ve radyoterapidir.

Pankreas Kanseri İçin Hangi Doktora Gidilir?

Pankreas kanseri tanısı ve tedavisinde rolü bulunan uzmanlıklar arasında gastroenteroloji, patoloji, tıbbi onkoloji, cerrahi onkoloji ve radyasyon onkolojisi bulunmaktadır.

12/04/2019 16:29
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Pankreas Kanseri Nedenleri, haber, kıbrıs,
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.