Paşaköy'de 'Eski Eser' Krizi!

ads ads ads ads
13/07/2013
HK

ads
Paşaköy'de 'Eski Eser' Krizi!

Paşaköy’de 40 yıl önce yapılan bir mandıra “taşları kilise malı ve eski eserdir” ihbarı üzerine Vakıflar İdaresi tarafından mahkeme kararı ile yıktırılarak taşlara el konuldu

Havadis - Duygu Alan

Vakıflar İdaresi, Paşaköy’de Salih Şair tarafından 40 yıl önce mandıra olarak kullanılmak üzere inşa edilen yapının duvar taşlarına “kilise malı ve eski eser” olduğu gerekçesi ile dün mahkeme emri ile el koydu.

Vakıflar İdaresi, söz konusu eski mandıranın taş duvarlarını dozer ile yıkmaya başlayınca Şair ailesi ile yıkım işlerini gerçekleştiren operatörler arasında tartışma çıktı. Olay polislik oldu.

Mandırayı 40 yıl önce ovalardan bir bir topladığı sarı taşlar ile inşa eden Salih Şair, ifadesi alınmak üzere karakola götürülürken Vakıflar İdaresi, yıkım işlemlerine devam etti.

Vakıflar İdaresi tarafından gerçekleştirilen yıkım işlemi süresinde bir polis ekibi, güvenlik amaçlı bölgede hazır bekledi.

Aile isyan etti


Olay ile ilgili Havadis’e konuşan Şair ailesi, yaşananlara isyan etti. Salih Şair’in torunu Mustafa Şefki, söz konusu mandıranın taşlarının hiçbir arkeolog araştırması yapılmadan “eski eser” olduklarına kanaat getirildiğini ve koruma altına alınacağı söylenen taşların özenle bulunduğu yerden alınması gerekirken dozer ile gelişigüzel kepçe darbeleri ile yıkıldığını kaydetti.

Salih Şair’in eşi Havva Şair ise bir yandan gözleri yaşlı yıkım işlemini izlerken bir yandan da yetkililere sitem etti.

Şefki: İddialar hiçbir arkeolog verisine dayanmıyor

Salih şair’in torunu Mustafa Şefki, mandıranın tarihi ve yaşanan olayla ilgili gelişmeleri anlattı.

Şefki şunları söyledi: “Bu mandıranın duvar taşlarını dedem, 40 yıl önce bir bir ovalardan toplayıp kendi eli ile inşa etti. 20 yıldır da mandıra kullanılmıyor. Ancak dedemin el emeği diye yıkılmıyor da. Öylece boş duruyor. 40 yıldır ulu orta duran mandıranın taşlarının bugün eski eser olduğunu iddia ediyorlar. Üstelik iddiaları hiçbir arkeolog verisine dayanmıyor. Daha da garip olanı Vakıflar İdaresi, hem bu taşların değerli olduğunu ve koruma altına alınması gerektiğini söylüyor hem de yıkım işlemini dozer ile yapıyor. Bu, çelişkili olmak ile birlikte çok da anlamsız” dedi.

Mustafa Şefki, “Ayrıca ailemize yapılan muameleyi de kınıyoruz. Biz bu taşları ne sattık ne de satmaya kalkıştık. Eski eser olabileceğine ihtimal bile vermedik” dedi.

“Oyuna geldik”

Mustafa Şefki, Vakıflar İdaresi’nin aldığı bir ihbar sonucu bu kararı mahkemeden aldığını ve yıkım işlemine başladığını söyleyerek, “Biz bu asılsız ihbarı yapanın kim olduğunu biliyoruz” dedi.

Mustafa Şefki, şöyle dedi: “Bundan bir yıl önce Vadili’de ikamet ettiğini ve adının Mehmet olduğunu söyleyen biri geldi ve mandıranın taşlarını kendisine satmamızı istedi. Buna başta dedem olmak üzere hepimiz karşı çıktık. Çünkü nenemin de dediği gibi o taşlarda dedemin alın teri, anıları, yılları var ve ileride bize dedemden kalacak belki de en manidar yadigar bu mandıra olacaktı. Tabii adamın amacı başkaymış. Biz taşları satmayınca o da Vakıflar İdaresi’ne bu taşların eski eser olduğunu iddia ederek bizi ihbar etti. Kısacası oyuna geldik neredeyse eski eser kaçakçısı ilan edileceğiz. Bunlar kabul edilebilir değil. Çok üzgünüz.”

Şair: Her tanesinde kocamın teri var

Mandıranın dozer darbeleri ile yıkımını dehşetle izleyen Salih şair’in eşi Havva Şair, “O duvarın her taşında kocamın alın teri var” diyerek gözyaşlarını tutamadı.

“Bu yaştan sonra bunları da mı görecektik” diye sitem eden Havva nene, “Kocam, bu taşları 40 yıl önce ovalardan bir bir topladı. Duvarı bir başına ördü. Her taşta alın teri var. Yıllarca sadece bir mandıraydı da şimdi eski eser mi oldu” diyerek isyan etti. 







Mandıranın eşi tarafından 40 yıl önce ovalardan bir bir topladığı taşlarla inşa edildiğini söyleyen Havva Şair, “O taşların her birinde kocamın alın teri var” diye sitem etti

13/07/2013 10:56
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: paşaköy, mandıra, tarihi eser
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.