Pilli: Yolcu hastaneye alındı, temaslıları karantinada

Sağlık Bakanı Pilli: “Corona testi pozitif olan bir yolcu deniz yoluyla ülkeye girdi. Gemiye nasıl bindiğini biz de bilmiyoruz.

ads ads ads ads
29/06/2020

ads
Pilli: Yolcu hastaneye alındı, temaslıları karantinada

Sağlık Bakanı Ali Pilli,  Türkiye’den PCR test sonucu pozitif olan bir vakanın ülkeye geldiğini açıkladı.

Ali Pilli, “Sağlık personelimiz kadın bir yolcuda hafif ateş tespit etti. 37.5’lik bir ateş. Anne pozitif. Çocuğu negatif. Kadın yolcu da test sonucunun pozitif olduğunu söyledi. Test sonucun pozitif olduğunu bile bile ülkeye geldi. Gemiye nasıl bindi bilmiyoruz. Hastaneye götürüldü. Gemide 19 kişi vardı. 17 temaslısı var. Onları da karantina oteline aldık. Testleri yapılıyor. Temas eden herkes karantinaya girecek” dedi.

Pandemi hastanesi olmamasıyla ilgili eleştirilere yönelik Pilli, “Evet, pandemi hastanesi yapılamadı. Ben de pandemi hastanesi yapılmasını istiyorum, imkanlar çerçevesinde elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bazı ülkelerde pandemi hastanesi yok. Bu hastaları ayrı bölümde tedavi ediyorlar. Bizdeki hastalar da ayrı bir bölümde tedavi ediliyor. Diğer hastalarla hiçbir ilgileri yok. O yönden herkesin içi rahat olsun” dedi.

Pilli, şu an yurt dışından gelen herkesin zaten 14 gün karantinada kaldığını, 14 günün sonunda test sonuçları negatif çıksa bile bu kişilere bir hafta da ev izolasyonu önerildiğini anımsattı.

CTP milletvekili Dr. Sıla Usar, yerinden söz alarak kürsüdeki Sağlık Bakanı’na “Yolcular gemiye hangi denetimlerden geçerek biniyor? Buradaki denetim nasıl? Gözden kaçan başka hasta olabilir mi” sorusunu yöneltti.

Pilli, “Türkiye’den gelenleri biz kontrol edemiyoruz. Sevindirici olan sağlık görevlisinin 37.5 ateşi olan birini tespit etmesi, gerekli sorgulamayı yapması. Ama zaten bu insanlar karantinaya girecekti. 1 Temmuz’a kadar ülkeye gelecek yolculardan test sonucu istenmiyor, herkes karantinaya alınıyor” dedi.

“TEST KAPASİTEMİZE GÖRE YOLCU KABUL EDECEĞİZ”

Halkın sağlığını tehlikeye atacak hiçbir adım atılmayacağını vurgulayan Sağlık Bakanı, “1 Temmuz sonrası ülkeye giriş yapacak yolcuyu kısıtladık. Test kapasitemize göre yolcu kabul edeceğiz” şeklinde konuştu.

“ERCAN’A 3 BİN TEST KAPASİTELİ LABORATUVAR KURULACAK”

Pilli, Türkiye ile önümüzdeki günlerde bir protokol imzalanacağını, hafta sonu TC Sağlık Bakanı’yla da telefonda görüştüklerini belirterek, hazırlık aşamasında olan protokol kapsamında Ercan Havalimanı’na 3 bin test kapasiteli, DNA Laboratuvarı kurulacağını, yolculara burada PCR testi yapılacağını açıkladı. 

Türkiye’den personel geleceğini ve bu personelin KKTC Sağlık Bakanlığı personeli ile Ercan’da birlikte çalışacağını kaydeden Pilli, “Bazı özel laboratuvarla da anlaşarak test kapasitemizi bine çıkardık. Türkiye 3 bin kapasiteli bir DNA laboratuvarı için bize yardımcı olacak. Bu hibe olacak. Laboratuvar ülkeye konteynerle gelecek” dedi.

Test sayılarıyla ilgili eleştiriler üzerine de Pilli, “100’lerden bine çıktık. 3 bine çıkmak hiç kolay değil. Bizim gibi bir ülke için kolay değil. Halkın güvenliğini koruyacak şekilde yolcu kabul edeceğiz. Kimse endişe etmesin” dedi.

CTP Genel Başkanı Erhürman, yerinden söz alarak Pilli’nin “Yolcu, gemiye nasıl bindi bilmiyorum” açıklamasını eleştirdi.

Pilli, “Şu anda Türkiye her yerde PCR testi yapıyor. Bu kişi PCR’ı yapmış, ben sonucu görmedim. Gemiye binerken bir sorgulama olmadı. Şu anda zaten böyle bir uygulama yok. Önlemi zaten biz alıyoruz. Bugüne kadar gemiye ve uçağa binenler için koşul yoktu. 1 Temmuz’dan sonra ayrı bir uygulama olacak. Ülkeye testi negatif olanlar girebilecek” dedi.

Yerinden söz alan TDP milletvekili Zeki Çeler, “Testi pozitif olan bir yolcu bile bile ülkeye geldi. 1 Temmuz sonrası ülkeye gelenlerin test sonucu çıkana kadar kağıt imzalasalar bile biriyle temas etmeden bekleyeceğini nasıl bileceğiz?” diye sordu.

Ali Pilli, koronavirüs vakalarının 21 günden sonra bile pozitif çıkabileceğine işaret ederek, “Gerekli tedbirleri alacağız” dedi.

CTP milletvekili Doğuş Derya, yerinden söz alarak İngiltere’den Güneye gelen yolcuların test sonucu çıkana kadar kuzeye geçip geçemeyeceğini, bu vatandaşların PCR test ücretlerinin kimin tarafından karşılanacağını sordu. Derya, Türkiye’den geleceklere ücretsiz, ülke vatandaşlarına ücretli test yapılmasını eleştirdi, bu konuda ülkeler arası eşit bir uygulama olmasını istedi.

Sağlık Bakanı Pilli, İki Toplumlu Sağlık Komitesi’nin çalışmasına işaret ederek, Rum tarafına gelecek yolcuların listesinin kendilerine bildirilmesini istediklerini söyledi, İngiltere’nin C kategorisindeki bir ülke olduğunu anımsattı ve bu konuda izlenecek yolun daha önce açıklandığını belirtti.

Ali Pilli, işçilerden, öğrencilerden ve sağlık için Güney’e geçenlerden test parası alınmadığını, hangi durumlarda test parası alınacağının belli olduğunu söyledi.

Pilli, “Şu anda geçiş dönemi. Bu kararlar değişebilir de ” yanıtını verdi.

29/06/2020 13:21
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: ali pilli, koroanavirüs
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.