Pirinç Biti Nasıl Ürer? ve Nasıl Yok Edilir?

ads ads ads ads
06/10/2021

ads
Pirinç Biti Nasıl Ürer? ve Nasıl Yok Edilir?

Pirinç içindeki siyah böcekler hepimizin kabusu. Pirinç biti olarak bilinen Curculionoidae ailesinden olan bu böcek (Sitophilus spp), un, pirinç, buğday, arpa gibi bakliyatların içinde beslenir.

Kilerden bir torba pirinç veya un aldınız, ancak bir şeyler pek doğru görünmüyor – paketin içinde küçük, siyah böcekler hareket ediyor gibi görünüyor. Bu minik bitler (pirinç, buğday bitleri veya un böceği olarak da bilinir), büyük olasılıkla ürünün içindeki larvalardan çıkan böcekler.

Peki pirinç biti zararlı mıdır? Nasıl kurtulabiliriz? İşte detaylar…

PİRİNÇ BİTİ NASIL YOK EDİLİR? *

Pirinç bitinden kurtulmanın en kesin çözümü böceklenen paketi olduğu gibi atmak ve paketin bulunduğu alanı detaylıca temizlemektir. Detaylar için okumaya devam edebilirsiniz.

PİRİNÇ BÖCEKLENİRSE NE YAPMALI? *

Bir torba un gibi herhangi bir bulaşmış yiyecek bulur bulmaz, onu plastik bir torbaya koyun, torbayı bağlayın ve dışarıdaki bir çöp kutusuna atın. Torbayı mutfak çöpüne atmayın, çünkü bazı bitler çıkış yolunu bulabilir ve mutfağa geri dönebilir. Amaç, böcekleri evinizden çıkarmak ve onları dışarıda tutmaktır.

Yiyecek kutularını ve daha önce açılmış paketleri açın ve içindekileri iyice inceleyin. İçinde hiç bit olmadığından nispeten eminseniz, bu yiyecekleri hava geçirmez saklama kaplarına koyun. Ambalaj zaten açılmışsa ve herhangi bir bit görmüyorsanız ancak yine de potansiyel konusunda kendinizi rahat hissetmiyorsanız, o gıda maddesini gönül rahatlığı için çok basit bir şekilde atın. Ayrıca, herhangi birinde delik bulursanız, büyük ihtimalle böceklerin istilasına uğramıştır.

Un çuvalları gibi kuru ürünleri, bit istilasının olduğu alanda sakladıysanız, ürünleri temiz olduğunu düşünseniz de en az dört gün boyunca dondurucuya koyun. Soğuk ortam bitleri, yumurtaları ve larvaları öldürecektir. Daha sonra, bu ürünler buzdolabında veya derin dondurucuda hava geçirmez kaplarda saklayın. Bu, raf ömrünü uzatır ve her türlü kiler zararlısının yiyeceklere girmesini önler.

Tüm eşyaları raflardan çıkarın ve bir el feneri ile etrafa bakın, çatlaklarda ve yarıklarda daha fazla bit olup olmadığını kontrol edin. Bulduğunuz her şeyi süpürün ve olası larvaları, yumurtaları veya dökülen yiyecekleri yok etmek için tüm rafları iyice süpürün. Yeniden istilayı önlemek için süpürgenin içini bir torbaya boşaltın ve kutuyu iyice çalkalayın.

BAKLİYATLARIN BÖCEKLENMEMESİ İÇİN NE YAPMALIYIZ? *

Pirinç biti ya da bakliyat bitleri uçarak evinize girebilse de çoğunlukla paketlenmiş ürünlerin içinde gelirler. Olgun bitler henüz satışa sunulmadan önce bakliyatlara yumurta bırakmış olur. Bu yumurta ve larvalar, küçük boyutları ve açık renkleri nedeniyle rahatlıkla görünmezler. Sorun tespit edilir edilmez etkilenen paket atılırsa ve bulunduğu alan iyice temizlenirse sorun kalmayacaktır.

Mutfak dolaplarına bağlı herhangi bir üründe bit yumurtası veya larva olup olmadığını kesin olarak bilmenin bir yolu olmasa da, birkaç uygulama ilk etapta bunların oluşumunu en aza indirmeye yardımcı olur.

Sadece ihtiyacınız kadar satın alın: Un ya da pirinç gibi ürünleri fazlaca satın alıp zamanla tüketmek cazip gelebilir ancak iki yıl boyunca saklayacak kadar un satın alırsanız bitler ya da diğer kiler zararlıları bunun içinde kolayca üreyebilir.

Hava geçirmez kaplar kullanın. Herhangi bir kuru bakliyatı kilerde saklarken hava geçirmez kaplar kullanmanız böceklenmesini önleyecektir. Ya da buzdolabı, derin dondurucu gibi alanlarda saklayabilirsiniz.

Kileri sıklıkla temizleyin. Yiyecekleri kilerde saklıyorsanız, rafları zaman zaman detaylı bir şekilde temizlemeniz böceklerin üremesini engelleyecektir.

Yıkama kaplar. Tahılları, bakliyatları sakladığınız kapları boşaldıktan sonra yıkayın ve yeni ürünü sonrasında doldurun.

Tüm açık paketlerini inceleyin. Birkaç haftada bir açık paketleri tekrar kullanmadan önce kontrol edin.

Defne yaprağı kullanın: Defne yaprağının kokusunu çoğu böcek sevmez. Daha önce “Güvelerden nasıl kurtuluruz?” yazısında da anlattığımız gibi, kilerinize defne yaprağı koyup zaman zaman yenileyebilirsiniz.

PİRİNÇ BİTİ ZARARLI MIDIR? *

Pirinç biti bakliyatlara, bisküvilere, hububat çeşitlerine, makarna gibi ürünlere zarar verir. Pirinç biti insanı ısırmaz. İnsana herhangi bir zararı yoktur.

İnsanlara, evcil hayvanlara veya ev yapılarına zarar vermemekle birlikte, iç mekanlarda bulunan birçok bitki türü, tipik olarak kiler ve dolaplarda bulunan depolanmış gıda ürünlerine zarar verdiği bilinmektedir. Etkilenen gıda maddelerini atın ve bu zararlılardan kurtulmak için alanı iyice temizleyin.

PİRİNÇ BİTİ EVE YAYILIR MI? *

Pirinç içindeki siyah böcekler yani pirinç bitleri evden uzaklaştırmadığınız sürece yakınındaki tüm bakliyatlara saldırarak yayılabilir. Pirinç bitlerinin olgunlaşmış olanları uçabilir. Birden fazla paketlenmiş gıda ürününü istila edip etmediklerini belirlemek gerekir. Böceklenen ürünün yakınında bulunan tüm ürünleri incelemelisiniz.

Karton makarna kutuları veya kağıt un çuvalları gibi kolayca delinebilen herhangi bir ambalajın içinde bitler olabilir. Tahıl içeren bir kutuda bile, kutunun içinde bitler olabilir.

BÖCEKLENEN BAKLİYAT YENİR Mİ? *

Böceklenen bakliyatları iyice temizlemek gerekir. Eğer böcekleri tek tek ayıklayabilirseniz, kalanları rahatça tüketebilirsiniz. Ayıklama işleminden sonra su dolu bir kapta bakliyatı bekletin. Üste çıkan hafif taneleri de çöpe atın. Böcek biti pirinçlerin içini oyarak yumurta bırakır. Bu nedenle üste çıkan taneleri çöpe atmanızda fayda var.

Böceklenen bakliyatı temizlemek istiyorsanız, birkaç diş sarımsak ile iyice karıştırdıktan sonra temizlemeye başlayabilirsiniz. Sarımsak kokusu böceklerin ortaya çıkmasına ve uzaklaşmaya çalışmasına neden olur.

06/10/2021 14:45
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Pirinç Biti, pirin, siyah böcek, haber
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.