Popüler yiyecek ve içecekler kanserden ölme riskini yüzde 30’a kadar artırıyor

İşlenmiş gıdalar, sağlıklı bir kilonuz olmasına rağmen hasta olma ihtimalinizi artırabilir.

ads ads ads ads
01/02/2023

ads
Popüler yiyecek ve içecekler kanserden ölme riskini yüzde 30’a kadar artırıyor

Uzmanlar özellikle abur cubur gibi yiyeceklerin yumurtalık kanseri riskini artırdığı konusunda uyarıyor. Yapılan araştırmalar en sevilen popüler yiyecek ve içeceklerin beyin tümörü oluşuma neden olduğu ve yumurtalık kanserine yakalanma oranını artırdığını gösterdi. Bu yiyecekler arasında en yüksek kanser riski oluşturan besinler; hazır yemekler, gazı içecekler ve beyaz ekmek olarak sıralandı.

İngiltere’de yapılan bir araştırmada 200 bin İngiliz’den alınan 10 yıllık veriler, en sevilen yiyeceklerin kanser riskini artırdığını ortaya koydu. Çalışmaya göre; Birleşik Krallık’ta ortalama 1 kişinin vücuduna aldığı enerjinin, yarısından fazlasını ultra işlenmiş gıdalar oluşturuyor.

Endüstriyel gıdalarda bulunan bileşenler, içerisinde katkı maddeleri kullanıldığı için sağlık açısından oldukça endişe vericidirler. Vücudumuz, bu bileşenlere ve katkı maddelerine, minimum düzeyde işlenmiş taze ve besleyici gıdalara verdiği tepkiyle aynı tepkiyi vermeyebilir.

-İşlenmiş gıdalar yumurtalık kanseri riskini yüzde 30 artırıyor

Kanserden dolayı ölme riskini artıran işlenmiş besinler arasında en tehlikelileri; hazır yemekler, gazlı içecekler ve beyaz ekmektir. Bunların dışında fazlaca işlenmiş gıdalar arasında; jambon, cips, kahvaltılık gevrekler, tatlılar ve çikolatalar yer almaktadır.

Yapılan araştırma, işlenmiş gıdalardan alınan kalorilerdeki her yüzde 10’luk artışın, kanser riskini yüzde 2 artırdığını gösterdi. Her yıl 7 bin 500 kadın yumurtalık kanseri ile karşı karşıya ve kanser olma riskleri yüzde 19 daha arttı.

Abur cubur tüketim miktarı her ne kadar artıyorsa kanserden ölme riski de o kadar artıyor. İşlenmiş gıdaları tüketen kişilerde yumurtalık kanserinden ölme riski yüzde 30 oranında yükseldi. Yapılan çalışma, aşırı işlenmiş gıdaların kanser riskini artırarak sağlığımızı olumsuz etkilediklerini gösterdi.

-Şekerli içecekler bağırsak kanserine neden oluyor

Başka bir yeni çalışmada ise şekerle tatlandırılmış içecekler ile bağırsak kanseri arasındaki bağlantı incelendi. Yetişkinlerin, susuzluklarını gidermek için her gün iki defa şekerli içecek içmelerinin, 50 yaşına gelmeden bağırsak kanseri olma ihtimallerini iki katına çıkardığını gösterdi.

Alkolsüz içecekler, meyve aromalı içecekler ve enerji içeceklerinin hepsinin sağlık için ciddi tehdit oluşturdukları görüldü.

Uzmanlar, sağlıklı bir sebze yemeği yemenin, bağırsak kanseri riskini beşte bir oranında azaltabileceğini söylüyor. Ayrıca et yerine tahıl tüketiminin daha fazla olması gerektiği konusunda ise öneride bulunuyorlar.

Bilim insanları, meyve ve sebze ağırlıklı beslenen erkeklerde ‘kolorektal kanseri’ riskinin yüzde 22 daha az olduğunu keşfetti. (Kalın bağırsak ya da kolon ve rektum kanseri-KRK) Bağırsak kanseri vakalarının yüzde 54’ünün (yılda 23 bin vaka), daha sağlıklı bir yaşam tarzı ile önlenebileceği tahmin ediliyor.

01/02/2023 16:50
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS:
MANŞETLER

HK SAĞLIK

Sağlıkta 5 yıllık yeni yol haritası

HK SAĞLIK

Sağlık Bakanlığı'nın 2024-2028 yıllarını kapsayan Stratejik Planı yayımlandı. Planda; sağlıklı yaşam hakkının korunmasından, tedavi hizmetlerinin güçlendirilmesine, obezite ve bağımlılıkla mücadeleden, özel gereksinimli bireyler ve yaşlılara yönelik hizmetlere uzanan birçok başlık yer alıyor. 2022 itibarıyla 27 bin 762 olan aile hekimliği birimlerinin sayısının da 36 bin 383'e çıkartılması hedefleniyor.

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.