Probiyotiklerin Sağlığa Faydaları Nelerdir? Dr. Hakan Özkul’a Sorduk

ads ads ads ads
16/02/2021

ads
Probiyotiklerin Sağlığa Faydaları Nelerdir? Dr. Hakan Özkul’a Sorduk

Fitoterapi alanın önemli çalışmalara imza atan Dr. Hakan Özkul’la bağırsak sağlığı ve probiyotiklerin vücudumuza olan etkileri hakkında konuştuk.

Probiyotik Nedir?

Hipokrat bütün hastalıkların başlangıcı bağırsaklardır der. Bağırsakların sağlıklı yapısını korumak ve sağlıklı çalışmasını sağlamak günlük yaşantımız için son derece önemlidir.

Bağırsaklarımızın sağlıklı çalışabilmesini de probiyotikler sağlamaktadır. Probiyotikler, bağırsaklarımızda bulunan, faydalı bakterilerdir. Bağırsak duvarlarına bağlanarak, zararlı mikroorganizmalarla savaşırlar.

Probiyotik Açısından Zengin Gıdalar Nelerdir?

Bazı gıdalar probiyotik açısından zengindirler. Ev yapımı yoğurt, kefir, turşu, sirke, fermente peynir, kombu çayı gibi gıdalar bu probiyotik bakteriler açısından zengindir. Besinlerimizde hem bu probiyotik gıdaları barındırmamız lazım hem de bu bakterilerin besinleri hükmündeki prebiyotik gıdaları da bolca tüketmemiz lazım.

Prebiyotik Gıdalar Nelerdir?

Ispanak, pırasa, hindibağa, kuzkonmaz gibi gıdalarımız prebiyotik yani, bu probiyotik bakterilerin sayılarını arttıran gıdalardır.

Probiyotik Bakteriler Sağlığımıza Ne Gibi Faydaları Vardır?

Başta bağırsaklardaki zararlı mikroorganizmaları uzaklaştırıyor. Bu sayede vücudun toksik maddelere maruz kalmasına engel oluyor. Vücut toksik maddelere maruz kalınca, vücutta enflamasyon olur enflamasyon olması da birçok kronik hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştırır.

Bu probiyotik bakteriler, aynı zamanda iltihabi bağırsak hastalıklarını, ülseratif koliti, kron hastalığını da ortadan kaldırmada bizlere fayda sağlamaktadırlar. İdrar yolu enfeksiyonlarının azaltılmasında hatta mesane tümörlerinin azaltılmasında bile faydalarının olduğu ifade edilmektedir.

Obezitenin kontrolünde, alerjik hastalıkların kontrolünde hatta otizmin kontrolünde bile probiyodik bakterilerin etkili olduğunu belirten birçok tıbbi araştırma mevcuttur.

Bağırsaklarımızın sağlığında etkili olan probiyotikleri hem gıdalar yoluyla hem de dışarıdan takviye yoluyla almayı tavsiye ederim. Sık sık bağırsak problemi yaşayan kişilerin veya ülseratif kolit, kron gibi belirttiğimiz hastalığı olan kişilerin probiyotik barındıran gıdaları ve bu probiyotiklerin besinleri olan prebiyotikleri düzenli bir şekilde tüketmeleri sağlıkları açısından faydalı olacaktır.

Kronik hastalığı bulunan kişilerin tıbbi bitkilerden faydalanması son derece önemlidir. Fakat önceden de belirttiğimiz gibi tıbbi bitki kullanımını mutlaka doktor kontrolünde yapmaları gerekmektedir. Fitoterapi eğitimi almış, hangi bitkilerin hangi etken maddelerinin hangi hastalıklarda kullanıldığını bilen doktorlarımız mevcut. Bağırsak sağlığını korumak adına da fitoterapiden faydalanılması son derece yararlı olmaktadır.

Dr. Hakan Özkul İletişim Bilgileri,

Sorularınız için; www.hakanozkulasor.com

Dr. Hakan Özkul Facebook Sayfası

Whatsapp Hattı: 0 542 838 23 24

 

16/02/2021 08:45
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: hakan özkul, Fitoterapi, Şeker Hastalığı
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.