Putin'den ilhak kararına onay

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'da işgal edilen Luhansk ve Donetsk ile Herson ve Zaporijiya bölgelerinin Rusya'ya katılımını resmileştiren ilhak kararlarını onayladı.

ads ads ads ads
05/10/2022

ads
Putin'den ilhak kararına onay

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna'nın dört bölgesinin resmi olarak ilhakını içeren yasayı imzaladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'ya yeni topraklar eklenmesine ve bununla birlikte yeni federal bölgeler oluşturulmasına ilişkin federal anayasal kanunları imzaladı. Kremlin'den yayımlanan karara göre Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerinin Rusya topraklarına katılması yönünde ayrı ayrı kararnamelere imza atarken, bu bölgelerin kararnamenin imzalandığı tarihten itibaren Rusya toprağı olduğuna vurgu yapıldı.

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı saldırıların ardından işgal ettiği Donbass Bölgesi'ndeki Donetsk, Luhansk ile Zaporijya ve Herson bölgelerinde Rusya'ya katılım yönünde yapılan sözde referandumlarda “evet” oyu çıkmasının ardından, söz konusu bölgelerin Rusya topraklarına katılımı, Rus parlamentosunun her iki kanadı da onaylamıştı.

RUS RUBLESİ KULLANILACAK

Bölgede kullanılan Ukrayna grivnasının 31 Aralık 2022 tarihine kadar dolaşımda olacağı daha sonra ise Rus rublesinin geçerli olacağı belirtilirken, "Ruble, yeni kuruluşların topraklarında para birimi olacaktır. Ukrayna grivnasının dolaşımına 31 Aralık 2022'ye kadar izin verilecek" ifadeleri kullanıldı.

Bölgedeki özel ve tüzel mülklerin Rusya Federasyonu kayıtlarına geçmesi için ise 1 Ocak 2028 tarihine kadar çalışmalar tamamlanacak.

Bölge sakinlerinin Rusya Federasyonu vatandaşı olabileceğinin de belirtildiği kararda, "Rusya'nın yeni topraklarında ikamet eden ve daha önce bu topraklarda yaşayıp Rusya'ya göç edenler, başvuruda bulunarak yemin etmeleri şartıyla Rusya Federasyonu vatandaşı olabilecek" ifadesi yer aldı.

ZELENSKİ'DEN YANIT

Rusya'nın, Ukrayna'dan ilhak ettiği Kırım, Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson'la ilgili Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'den önemli bir adım geldi. Dün Zelenski tarafından imzalanan kararnameye göre Rusya'nın ilhak kararları reddedilirken bu toprakların Ukrayna toprakları olduğuna vurgu yapıldı.

PUTİN İLE MÜZAKERE YOLLARINI KAPATTI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile herhangi bir müzakere yapılmamasını içeren kararnameyi imzaladı. Zelenski, Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyinin hazırladığı, Rusya'nın Ukrayna'daki 4 bölgeyi ilhak etmesine karşı alınacak tedbir maddelerini içeren kararnameyi imzalamış, Ukrayna Devlet Başkanlığının internet sitesi üzerinden yapılan açıklamaya göre kararnamenin ilk maddesinde "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile müzakere yapılamaz" ifadesine yer verilmişti.

Rusya'nın 'ilhak' kararına yanıt: Zelenski kritik imzayı attı

05/10/2022 10:03
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: putin, karar, onay, ilhak, rusya,
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.