PYD’nin çekildiği Tel Abyad’a ÖSO bayrağı asıldı

ads ads ads ads
21/08/2015

ads
PYD’nin çekildiği Tel Abyad’a ÖSO bayrağı asıldı

Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinin karşısındaki Suriye’nin Tel Abyad kentine ÖSO bayrağı asıldı. IŞİD’in püskürtülmesinin ardından ilçede denetimi sağlayan PYD güçlerinin, yapılan anlaşmanın ardından kontrolü ÖSO’ya bırakarak Tel Abyad’dan çekildiği ileri sürüldü.

Akçakale’nin hemen karşısındaki Suriye’nin Rakka kentine bağlı Telabyad ilçesi, 2012 yılında çatışmaların ardından rejim güçlerinden Özgür Suriye Ordusu kontrolüne geçti. Daha sonra ÖSO ile hareket eden grupların denetimini sağladığı Tel Abyad’ın kontrolü, 2014 yılının ilk günlerinde IŞİD militanlarının eline geçti.

Ancak geçen Haziran ayında PYD’nin silahlı kanadı YPG güçleri ile ÖSO mensupları Tel Abyad’a yönelik saldırı başlattı. Doğu ve batı cephesinden Tel Abyad’a doğru harekete geçen YPG ve ÖSO güçlerinin ilerleyişi sırasında binlerce Suriyeli evini terk ederek Türkiye’ye sığındı. 15 Haziran’da ise ÖSO ve YPG güçleri Tel Abyad’ı, IŞİD militanları terk ettiği için çatışma yaşamadan geri aldı.

"PYD ÇEKİLİYOR" İDDİASI

IŞİD’in geri çekilmesiyle kontrolü ele geçiren PYD güçleri, Telabyad’ın çeşitli noktalarında flamalarını astı. Türkiye tarafından da görülen flamaların ardından, Tel Abyad’a Kürt nüfusun yerleştirilmesinin hedeflendiği iddiaları ortaya atıldı. Ancak iki ayı aşkın sürenin sonunda, dün gece Akçakale Sınır Kapısı’nın hemen karşısındaki Tel Abyad Sınır Kapısı’na, büyük bir ÖSO bayrağı dikildi. Bölgedeki kaynaklar, PYD’nin yapılan anlaşma doğrultusunda Tel Abyad’dan çekildiğini, hem ilçenin hem de sınır kapısının denetimini ÖSO’ya bıraktığı ileri sürüldü. Tel Abyad’daki bu gelişme sonrası bazı Suriyeliler, Akçakale Sınır Kapısı’na gelerek ülkesine dönmek için beklemeye başladı.

Güvenlik önlemlerinin en üst seviyede tutulduğu sınır hattında yaşanan bu gelişme sonrası kontrolü ÖSO’nun sağlamasıyla birlikte 20 aydır kapalı olan Akçakale Sınır Kapısı’nın da açılması için hazırlık yapıldığı iddia edildi.

 

21/08/2015 13:37
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: akçakale, bayrağı, öso, pyd, suriye, Şanlıurfa, tel abyad, YPG
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.