Ramazanda nasıl beslenmeliyiz?

ads ads ads ads
19/05/2018

ads
Ramazanda nasıl beslenmeliyiz?

Yaşamımız boyunca olduğu gibi ramazan ayında da beslenmemizin yeterli ve dengeli olması gerekmektedir. Zaten ramazan ayındaki asıl amacımız kesinlikle aç kalmak değil, bedenimizi ve ruhumuzu oruç ibadeti ile arındırarak rahatlatmaktır. Peki, o zaman ramazan ayını kilo alarak değil de tam da yaz öncesi kilo vererek değerlendirmek için neler yapmalıyız? Diyetisyen Ceysi Kazado, sizler için anlattı.

Öncelikle sahur yemekleriyle başlamak gerekirse sahur aslına bakarsak bizim için en önemli öğün olacaktır. Sahur yemeklerinde yediğimiz yiyecekler bize gün içerisinde enerji verecektir. Sadece su içerek niyetlenmek sağlık açısından oldukça zararlı olmakla beraber gün içerisinde enerjisiz olmamıza sebep olacaktır. Sahur yapmak bu derece önemli iken, peki sahurda ne yemeliyiz? Sahurda protein ağırlıklı beslenmek süt, yumurta, peynir, yoğurt gibi besinler bizi uzun süre tok tutacaktır. Bunun yanı sıra proteinimizin yanında dengelemek için mutlaka lifli besinler de tüketmemiz gerekmektedir. Aslında sahuru kahvaltı öğünü gibi düşünebiliriz mutlaka yumurtamız, peynirimiz, sütümüz, ekmeğimiz, meyvemiz, kuruyemişimizin listede olması gerekmektedir. Tuz oranı düşük besinleri tercih edersek de gün içerisinde su içme ihtiyacımız da daha az olacaktır. Özellikle bu dönemde bağırsak ve mide problemleri yaşamak istemiyorsanız kesinlikle düzenli olarak probiyotik tüketmelisiniz. Probiyotik bağırsak floranızı düzene sokup, uzun süreli açlık sonrası mide şikayetlerinizi azaltacaktır. Çünkü sadece akşam öğünü yapılması sebebiyle bağırsak hareketleri durabilmektedir ve konstipasyon sıkıntısı yaşanabilmektedir. Yaşanan konstipasyon sıkıntısı kilo artışına sebep olabilmektedir. Sahuru yaptıktan sonra mutlaka 30-40 dakika geçmesini bekleyin ve öyle uyuyun. Tabi ki, sahurda bol bol su içmeyi unutmayın!

Ramazanda nasıl beslenmeliyiz

Peki, en tehlikeli olan komple donatılmış iftar sofralarında ne yapacağız? Uzun süreli yaşanan açlık sonrasında çok zor olsa da iradeli olmak zorundayız! İlk olarak kocaman bir bardak su için ve yavaşlamış olan metabolizmanızı tekrardan bir güzel harekete geçirin. Sonrasında ise 1 kase çorba ile beslenmenize başlayın ve et/tavuk/balık, sebze yemeği, yoğurt, tam buğday ekmeğiyle beslenmenize destek verin. Salata ve söğüş tabağı mutlaka sofranızda bulunmalı. Midemizi rahatlatmak için iftar yemeğinden sonra bitki çayları özelikle rezene tercih edilebilir.

Ramazanda nasıl beslenmeliyiz

‘Kan şekerimiz o kadar düştü, hiç tatlı yemeyecek miyiz?’ dediğinizi adeta duyar gibiyim. Düşen kan şekerimizle beraber vücudunuzun şeker ihtiyacınızı kuru meyvelerden veya sütlü tatlılardan karşılamanızı tavsiye ederim. Hem daha hafif hem de daha az kalorili olacaktır. Eğer isterseniz kendi sağlıklı tatlılarınızı süt ve meyveden gayet güzel bir şekilde yapabilirsiniz. Özellikle şerbetli tatlılar, pasta ve kekler hem midenizi rahatsız edecek hem de daha çok kalori almanıza sebep olacaktır.

Eğer siz de ramazan ayını kilo vererek değerlendirmek istiyorsanız günlük yaptığınız fiziksel aktivitenizi azaltmayın ve rutin yaşamınızdan asla vazgeçemeyin. Özellikle bu dönemde metabolizmamızın yavaşlama eğiliminde olduğunu düşünürsek fiziksel aktivite bizim için en önemli unsur olacaktır. Eğer sahuru atlamazsak, fiziksel aktivitemizi de azaltmayıp iftarda irademize hakim olabilirsek ramazan ayını kilo vermek açısından pek bir güzel değerlendirmiş olacağınızdan hiç şüpheniz olmasın.

19/05/2018 09:29
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Ramazan, beslenme, iftar, sağlık, haber
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.