Rogers: UBP geçmişte yaşananların tekrarlanmayacağı güvencesi veremedi

ads ads ads ads
08/12/2020

ads
Rogers: UBP geçmişte yaşananların tekrarlanmayacağı güvencesi veremedi

Halkın Partisi (HP) Genel Sekreteri Jale Refik Rogers, bir hükümet kurabilmek için UBP’nin zannedildiği kadar net bir yaklaşım ortaya koymadığını belirterek, UBP’li yetkililerin aklında ta başından azınlık hükümeti modelinin olduğunu iddia etti.

Hükümet kurma çalışmaları sırasında UBP’nin kendilerine güven verecek bir yaklaşım içerisinde olmadığını anlatan Rogers, UBP-HP Hükümeti döneminde, UBP’nin hükümet protokolü ihlalleri konusunda ne yapacağı, nasıl bir tedbir alınacağı, benzer şeylerin olmaması için ne gibi düşünceleri olduğunu kendileriyle paylaşmadığını, bu konuyu havada bıraktığını kaydetti.

Jale Refik Rogers, Haber Kıbrıs WEB TV’de “Markaj” programında Ali Baturay’ın sorularını cevaplandırdı.

“UBP’nin yanlışlarını söyledik yanıt alamadık”

Hükümet kurma çalışmalarında, UBP-HP Hükümeti döneminde birçok konunun ihlal edildiğini Saner’e söylediklerini ancak net cevap alamadıklarını anlatan Rogers, iki parti arasındaki protokol ihlallerinin HP Parti Meclisi’nde olumsuz karşılandığını ve icraat hükümeti konusunda adım atılamadığını söyledi.

“Hükümet protokolüne uymadılar”

Mağusa- Yeniboğaziçi- İskele İmar Planı ve Maraş açılımı yanında istihdamlar konusunun protokolde açıkça yazarken HP’den habersiz adım atılmasının yanlış olduğunu anlatan Rogers, “İstihdama karşı değiliz ancak geçici işçiler bile alınacağında kriterlere göre alınmalı” dedi.

“HP’yi oyunbozan olarak göstermek istediler”

Rogers, “Birçok farklı kesim HP’yi oyunbozan olarak göstermek istedi. 2’li ve 4’lü koalisyon görüşmelerinde bizi suçlu göstermek istediler. Algı operasyonları yürüttüler. Biz de kendimizi iyi ifade edememiş olabiliriz. Perde arkasında farklı bir hükümet senaryosu mu vardı ?” diye konuştu.

“6 vekil çalışmaya devam edecek”

Milletvekili seçilmenin ille de bakan olmayı gerektirmediğine işaret eden Rogers, “Herkes annesinin karnından bakan olarak doğmadı. Bakan olmayan 6 vekil, komitelerde yer aldı ve farklılık yarattı. Önemli yasaların geçmesini sağladık. Partiden 3 vekil ayrıldı, geriye kalan 6 vekil geçmişte olduğu gibi çalışmaya devam edecek” dedi.

“Maraş açılımı bardağı taşıran son damla oldu”

Halkın Partisi’nin 3 yıldan fazladır elini taşın altından çekmediğine dikkat çeken Rogers, “UBP’nin yaptığı icraatlardan rahatsızdık ancak zor dönemde ülke hükümetsiz kalmasın diye çok sabrettik. UBP’nin hükümet ortağı HP’den habersiz Maraş açılımı yapması, bardağı taşıran son damla oldu” dedi.

“Sorumluluktan kaçmadık”

HP olarak UBP-CTP-HP geniş tabanlı hükümet modelini istediklerini ve sorumluluktan kaçmadıklarını savunan Rogers, “Cumhurbaşkanlığı seçiminde kutuplaştırılan ve gerilen halkı birleştirip sorunlara çare bulunabilecek bir modeldi” diye konuştu.

“YDP ve DP’nin milletvekili sayıları 5’ten az”

Azınlık hükümetinde YDP ve DP’nin milletvekili sayılarının 5’ten az olduğu için gruplarının bulunmadığına vurgu yapan Rogers, “5’den az vekili olan partiler yasa çalışmalarına katılamaz ve oy kullanamaz. Meclis çalışmalarında ülkenin önünü açmaz. Bütçenin ile Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nın önü açılmamıştır” dedi.

“İçişleri Bakanlığı’nı istediklerini farklı kanallardan söylediler”

UBP’nin İçişleri Bakanlığı’nı istediğini kendilerine farklı kanallardan iletildiğini ancak hükümetin kurulmasıyla ilgili UBP’de net olarak yaklaşım olmadığını aktaran Rogers, UBP’nin aklında ta başından azınlık hükümeti modelinin olduğunu iddia etti.

“Vatandaşlık konusunda hassasiyetlerimiz var”

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars için “vatandaşlık vermiyor” söyleminin yanlış olduğuna dikkat çeken Rogers, şöyle konuştu:

“Yasalar kapsamında hak edene göre küçümsenmeyecek sayıda vatandaşlık verildi. Ada ülkesiyiz, hassasiyetlerimiz var. Her gelene vatandaşlık verilsin diye bir durum olamaz. Çok başvuru var, değerlendirme yapılıyor. İnsanlar hayatlarını kolaylaştırmak için vatandaş olmak ister. Beyaz kimlik ile ilgili 4’lü hükümet döneminde çalışmalar yapıldı, yasa hazırlandı ama geçirilemedi. UBP-HP Hükümeti döneminde de yasayla ilgili bir sonuç alınamadı. Beyaz kimlik insanların hayatını kolaylaştıracak.”

“HP’nin çıtayı yüksek tutması hataydı”

Hükümetin, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın cumhurbaşkanı olma hırsı ile bozulduğu ve seçimde alınan sonuçlardaki küskünlüğü nedeniyle hükümetin kurulamadığı iddialarını da değerlendiren Rogers, şöyle konuştu:

“UBP, HP ile görüşürken arka planda azınlık hükümeti düşüncesi vardı. Söz verip tutmayan siyasilerin olduğu ülkemizde Kudret Özersay, önemli bir siyasetçidir. HP çıtayı yüksek tuttu. İstenilen noktaya gelinmesi için çok çalışılması ve zamana ihtiyaç var. Bu süreçte sert açıklamalar yaptığımızı ve çıtayı yüksek tuttuğumuzu görüyoruz. Kimse mükemmel değil, herkesin hataları olabilir. Kimse bu kadar kolay harcanmamalı. UBP ile çatı aday konusunda anlaşıldığı ile ilgili bir durum yoktur.”

“Sağlık Bakanı olmak istemedim”

Ülkede en iyi algı yönetiminin dedikodu ve sosyal medya üzerinden yapıldığına dikkat çeken Rogers, “Koronavirüs başladığında ve son hükümet kurma çalışmalarında benimle ilgili iddialar da ortaya atıldı. 4’lü hükümetin kurulmasını istediğim ve Sağlık Bakanı olmak istediğim iddiaları yalandır” dedi.

“Erhürman, başbakan olmayabileceğini söyledi”

4’lü hükümetin HP’nin gerçekleşmesi mümkün olmayan talepleri nedeniyle kurulamadığı iddialarını da yanıtlayan Rogers, “Tufan Erhürman teknokrat bir kabine önerisiyle HP’ye geldi. ‘Gerekirse başında ben olmam’ dedi. HP de ‘genel başkanlar bakan olmasın’ önerisini yaptı. DP hariç bu öneriyi reddeden olmadı. TDP’nin ortaya koyduğu ama konuşulmayan bu dönemde mümkün olmayan ilkeler var. CTP’li ve TDP’li vekillerin HP ile ilgili yaptığı olumsuz açıklamalar var. CTP’nin ortaya koyduğu ilkeleri HP, 2018’den beri savunuyor ve destek veriyor. Durum böyleyken HP’yi hükümetin kurulmasında engel olarak göstermek istiyorlar” diye konuştu.

08/12/2020 18:35
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Jale Refik Rogers, halkın partisi, haberkibris,
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.